ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ελβετία και Αυστρία εγκαταλείπουν την ουδετερότητα – Θα ενταχθούν σε… πρωτοβουλία υπό γερμανική ηγεσία

Πιέσεις για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ελβετία και Αυστρία εγκαταλείπουν την ουδετερότητα  – Θα ενταχθούν σε… πρωτοβουλία υπό γερμανική ηγεσία

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η Ελβετία και η Αυστρία, παραδοσιακά γνωστές για την υιοθέτηση της ουδετερότητας στην εξωτερική τους πολιτική, έδειξαν την Παρασκευή την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Γερμανίας.

Η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Γερμανίας επιδιώκει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αεράμυνα για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Υπουργός Άμυνας της Ελβετίας, Viola Amherd, και η Αυστριακή ομόλογός της, Claudia Tanner, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης σχετικά με την ένταξη στο έργο αεράμυνας γνωστό ως «Sky Shield», το οποίο μέχρι στιγμής περιλαμβάνει άλλες 17 ευρωπαϊκές χώρες, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών με τον Γερμανό ομόλογό τους, Μπόρις Πιστόριους, στην ελβετική πρωτεύουσα, Βέρνη, σήμερα.

Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στον συντονισμό της αγοράς συστημάτων αεράμυνας και στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της επιμελητείας, καθώς η πρωτοβουλία έλαβε επίσης υποστήριξη από τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η εφημερίδα επικαλείται τους υπουργούς Άμυνας της Ελβετίας και της Γερμανίας, οι οποίοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν και στον τομέα των στρατηγικών αεροπορικών μεταφορών.

Το αμερικανικό μέσο επεσήμανε ότι η Ελβετία και η Αυστρία αρνήθηκαν ότι η ένταξή τους στην πρωτοβουλία αυτή θα επηρέαζε με οποιονδήποτε τρόπο την παραδοσιακή τους θέση ουδετερότητας στην εξωτερική τους πολιτική.

Σε δήλωση της ελβετικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελβετίας να κατευθύνει την πολιτική ασφάλειας και άμυνας με μεγαλύτερη συνοχή προς τη διεθνή συνεργασία και να αυξήσει τις (εξωτερικές) συνεισφορές της».

Απομακρύνονται από την ουδετερότητα

Ωστόσο, η εφημερίδα ανέφερε ότι αυτή η ελβετική συμμετοχή στην αμυντική πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον βήμα προς τη στενότερη συμβατότητα με τους ευρωπαίους γείτονές της από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, αν και αυτό το βήμα πυροδότησε έντονη διαμάχη στην Ελβετία με τους επικριτές της που φοβούνταν ότι η χώρα θα ξεφύγει από την παράδοση της αυστηρής ουδετερότητας.

Η Ελβετία εντάχθηκε στην εκστρατεία των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και έδειξε σημάδια χαλάρωσης της θέσης της σχετικά με την άδεια πώλησης αμυντικού εξοπλισμού σε χώρες που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Η Ελβετία είχε απορρίψει γερμανικά και δανικά αιτήματα πέρυσι για επανεξαγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων και πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής, αλλά η Κάτω Βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου επέστρεψε και ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ της πώλησης εκτός υπηρεσίας τανκς Leopard στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τους όρους της προτεινόμενης πώλησης, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, τα τανκς δεν θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τα άρματα μάχης που έστειλε η Γερμανία από τις δικές της κτήσεις.

Η Γερμανία προωθεί την πρωτοβουλία «Sky Shield» ως μια γρήγορη και οικονομικά αποδοτική λύση για την κάλυψη των κενών στην ευρωπαϊκή αεράμυνα, αγοράζοντας διαθέσιμα συστήματα αέρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλους προμηθευτές, και το Βερολίνο έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του για την αγορά του ισραηλινού πυραυλικού συστήματος Arrow-3.

Η αμερικανική εφημερίδα επεσήμανε ότι αυτή η προσέγγιση που υιοθέτησε η Γερμανία αντιμετωπίζει έντονη αντίθεση τόσο από τη Γαλλία όσο και από την Ιταλία ιδιαίτερα, καθώς οι δύο χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες και να αναπτύξουν συστήματα που θα συμβάλουν στην απομάκρυνση της Ευρώπης από την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελβετία είχε επιλέξει να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της αγοράζοντας αεροσκάφη F-35 που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin αντί να αγοράσει ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά μαχητικά, για να μην αναφέρουμε την αγορά του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot από την Ελβετία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.