ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Παραδίδονται οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν: Εξοπλισμός των ΗΠΑ στα χέρια των Ταλιμπάν (βίντεο)

Παραδίδονται οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν: Εξοπλισμός των ΗΠΑ στα χέρια των Ταλιμπάν (βίντεο)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τον στρατό του Αφγανιστάν, ο οποίος όμως αποδείχθηκε ανύπαρκτος, ενώ οι λιγοστές ειδικές δυνάμεις δεν είναι δυνατόν να προβάλουν αντίσταση και παραδίδονται στους Ταλιμπάν, οι οποίοι βρίσκονται 20 χλμ. από την Καμπούλ.

Όπως πολύ εύστοχα έγραψε ένας αναλυτής, το κράτος που οι ΗΠΑ ξόδεψαν 1 τρισ. δολάρια για να «χτίσουν» δεν καταρρέει, αποδεικνύεται πως ήταν μία φαντασίωση και στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διακήρυττε πριν λίγα 24ωρα πως υπάρχουν 300.000 εξοπλισμένοι Αφγανοί στρατιώτες έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.

Ιστότοποι που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν είναι γεμάτοι βίντεο μαχητών Ταλιμπάν που κατάσχουν ένα φορτίο όπλων, την πλειονότητα των οποίων προμήθευσαν οι δυτικές δυνάμεις.

Άλλες εικόνες στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων να παραδίδονται στους Ταλιμπάν έξω από την Καμπούλ, δείχνουν θωρακισμένα οχήματα με αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων στα χέρια των εξεγερμένων.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1426498983111823362?s=20

Στη δυτική πόλη Φάραχ, μαχητές περιπολούν στους δρόμους σε ένα όχημα που φέρει τα επίσημα διακριτικά των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αν και τα αμερικανικά στρατεύματα πήραν μαζί τους κατά την αποχώρηση τον λεγόμενο «προχωρημένο» εξοπλισμό, οι Ταλιμπάν ανέκτησαν «οχήματα, χάμβι, ελαφρά όπλα και πυρομαχικά», εξηγεί στο AFP ο Τζάστιν Φλέσνερ, από τη ΜΚΟ Conflict Armament Research (CAR).

https://twitter.com/KyleJGlen/status/1426493078542725124?s=20

Για τους ειδικούς, αυτά τα ανέλπιστα λάφυρα βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τους Ταλιμπάν, που μπορούν επίσης να υπολογίζουν στις δικές τους πηγές εφοδιασμού σε όπλα. Το Πακιστάν, κυρίως, κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους Ταλιμπάν, κάτι που πάντα διέψευδε.

Ο οπλισμός αυτός δεν θα βοηθήσει τους Ταλιμπάν μόνο να εξαπολύσουν ξαφνική επίθεση κατά της Καμπούλ, αλλά και να «ενισχύσουν την εξουσία τους» στις πόλεις τις οποίες κατέλαβαν, εκτιμά ο Ραφαέλ Παντούτσι, ειδικός στο S. Rajaratnam School of International Studies της Σιγκαπούρης.

https://twitter.com/The220Podcast/status/1426156813398024197?s=20

Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν πλέον αποχωρήσει σχεδόν στο σύνολό τους, με τους Ταλιμπάν να βρίσκονται με τα χέρια γεμάτα αμερικανικό υλικό, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν ούτε ένα σεντ για να το αποκτήσουν.

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θα είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο δώρο γι΄αυτούς», προσθέτει ο Παντούτσι.

Μερικές εβδομάδες πριν από την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, το οπλοστάσιο αυτό επιδεικνύεται με υπερηφάνεια από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξακολουθούν να διατηρούν στενές σχέσεις με την Αλ Καίντα, την οργάνωση που ευθύνεται για τις επιθέσεις.

Στην Κουντούζ, ένας Ταλιμπάν καθισμένος σε μια κόκκινη μοτοσικλέτα κινηματογραφείται την ώρα που κοιτάζει εκστατικός ένα στρατιωτικό ελικόπτερο σταθμευμένο στην πίστα του αεροδρομίου εκεί κοντά.

https://twitter.com/JosephHDempsey/status/1425404552807858179?s=20

Τα ελαφρά όπλα θα είναι πολύ πιο χρήσιμα, όπως και τα οχήματα που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις σε αυτό το ανώμαλο έδαφος. Ο εξοπλισμός αυτός, που συνδέεται με το πεσμένο ηθικό του αφγανικού στρατού, θα ενισχύσει την απειλή που θέτουν οι Ταλιμπάν.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα, αφού έχει μάλλον ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, έδωσε μικτά μηνύματα προκειμένου να μπερδέψει τους Αφγανούς και να πραγματοποιηθεί η αποχώρηση των Αμερικανών με ασφάλεια.

Δήλωσε ότι βρίσκεται σε επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνούς εταίρους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους.

https://twitter.com/IhteshamAfghan/status/1426472038269657090?s=20

«Ως πρόεδρός σας, εστιάζομαι στο να αποτρέψω το ενδεχόμενο περαιτέρω αστάθειας, βίας και εκτοπισμού του λαού μου», είπε ο Γάνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τηλεοπτικής παρέμβασης.

«Η εκ νέου κινητοποίηση των δυνάμεών μας ασφαλείας και άμυνας αποτελεί την κύρια προτεραιότητά μας και σοβαρά μέτρα λαμβάνονται με αυτόν τον σκοπό», τόνισε ο Γάνι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν θα επιτρέψω ο πόλεμος που επιβάλλεται στον λαό να προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων αθώων ανθρώπων, την εξαφάνιση των επιτευγμάτων των τελευταίων 20 ετών, την καταστροφή των κρατικών υποδομών και τη συνέχιση της αστάθειας», υποσχέθηκε επίσης ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.