ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Συμφωνία Μόσχας και Κίεβου για διαπραγματεύσεις –Β.Ζελένσκι: «Στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας η συνάντηση» (upd)

Συμφωνία Μόσχας και Κίεβου για διαπραγματεύσεις –Β.Ζελένσκι: «Στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας η συνάντηση» (upd)

(Ανανέωση 15:55) Για «συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις» της ουκρανικής με τη ρωσική αντιπροσωπεία «στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat», συμφώνησαν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, νωρίτερα την Κυριακή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ζελένσκι στους λογαριασμούς του στα social media… «συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat».

Και συνέχισε, μιλώντας για τις προϋποθέσεις ασφαλείας της ουκρανικής αντιπροσωπείας: «Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».


Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μια ρωσική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Γκόμελ, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Η Ρωσία είχε δώσει διορία στις 14:00 (ώρα Ελλάδα) και αν και μεταδίδουν οι Ρώσοι οτι οι Ουκρανοί έκαναν αποδεκτή την έναρξη πλέον μεταδίδεται ότι ο Ζελένσκι τις αρνείται.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία συμφώνησε να διαπραγματευτεί με τη ρωσική πλευρά στο Γκόμελ όπως αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Λευκορωσίας με την ρωσική πλευρά ήδη να αναφέρει ότι μεταβαίνει η διαπραγματευτική ομάδα από το Μίνσκ προς το σημείο συζητήσεων.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ο οποίος ανέφερε στα ρωσικά ΜΜΕ:

“Κυριολεκτικά σχεδόν στις 3 η ώρα και λίγο πριν λήξει η διορία λάβαμε από την ουκρανική πλευρά το ενδιαφέρον και την επιβεβαίωση για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι συζητήσεις για γίνουν στο Γκόμελ όπως προτάθηκε” ανέφερε στο κανάλι Rossiya 24 (VGTRK).

“Η ρωσική ομάδα διαπραγματεύσεων είναι σε ετοιμότητα οποιαδήποτε ώρα για να επιτευχθεί ειρήνη,” πρόσθεσε.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

Το πρωί της Κυριακής, ο Μεντίνσκι είχε εγγυηθεί για την ασφάλεια της ουκρανικής αποστολής, σε περίπτωση που βρισκόταν στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως η ρωσική αντιπροσωπεία θα περίμενε την απάντηση των Ουκρανών μέχρι τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).

Απο την πλευρά τους, οι Ουκρανοί ανέφεραν πως δεν είχαν σκοπό να μεταβούν στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις, όπως δήλωνε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ.

«Ακούσαμε δηλώσεις ότι μια ρωσική αντιπροσωπεία ήρθε στο Γκόμελ για διαπραγματεύσεις. Πρέπει να πούμε ότι εκπρόσωποι της Ουκρανίας δεν θα είναι εκεί. Αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε πραγματικά, αλλά την τελευταία στιγμή οι Ρώσοι διαπραγματευτές ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να καταθέσει πρώτα τα όπλα», έγραψε στο Facebook του.

Η είδηση προκάλεσε έκπληξη, αφού νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του: «Έχασε την ευκαιρία που είχε η Ουκρανία» αναφερόμενος στην προθεσμία που είχε δώσει στον Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι την Ιερουσαλήμ είχε προτείνει -μεταξύ άλλων – ως τόπο διαπραγματεύσεων ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Μια λεπτομέρεια που ίσως δίνει ένα παράθυρο για συνομιλίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.