ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία – Σφοδρή επίθεση σε Χερσώνα – Κατέλαβαν το Χάρκοβο οι Ρώσοι

«Τεταμένη» η κατάσταση γύρω από το Κίεβο

Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία – Σφοδρή επίθεση σε Χερσώνα – Κατέλαβαν το Χάρκοβο οι Ρώσοι

Για έκτη ημέρα συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανίας, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να αυξάνουν την πίεση του στο Κίεβο, την ώρα που μια τεράστια στρατιωτική φάλαγγα με 2.500 οχήματα πλησιάζει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ενώ εκρήξεις σημειώνονται στη Χερσώνα.

Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζει «τεταμένη» την κατάσταση γύρω από το Κίεβο. «Παρά το γεγονός ότι ο εχθρός καταγράφει απώλειες συνεχίζει να εξαπολύει πυρά σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους» αναφέρεται στην ανάρτηση. Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηρίζουν, επίσης, ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να συμπράξει με άρτια εκπαιδευμένες στρατιωτικές μονάδες από τη Λευκορωσία αλλά και να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της χώρας αυτής.

Τα ξημερώματα της Τρίτης Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επίθεση στην Χερσώνα στη νότια Ουκρανία. «Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο εχθρός προωθείται από το αεροδρόμιο προς τη λεωφόρο Νικολάεφ» ανέφεραν ουκρανικές υπηρεσίες μέσω Telegram. Την ίδια εικόνα περιέγραψε και η περιφερειακή διοίκηση της Χερσώνας αναφέροντας ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα χωρίς, όμως, να έχει καταληφθεί.

Σε δικό του μήνυμα ο δήμαρχος της Χερσώνας ανέφερε ότι οι Ρώσοι έχουν στήσει σημεία ελέγχου στις εισόδους της πόλης προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια η κατάσταση» και καλώντας τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν ήρεμοι και σώφρονες. «Μην εμπλακείτε επιθετικά με οποιονδήποτε, μην προκαλείτε τον εχθρό σε εμπλοκή» πρόσθεσε ο δήμαρχος της Χερσώνας.

Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι και παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, έχουν καταλάβει το Χάρκοβο, χωρίς να διαθέσουν φρουρά για την φύλαξή της, κατέστρεψαν όλες τις υποδομές του καθεστώτος του Κιέβου (βασικά το κτίριο της ασφάλειας, όπως μετέδωσε και ο διεθνολόγος Θρασύβουλος Ευτυχίδης) και αποχώρησαν προκειμένου να δεχθούν ενισχύσεις και να συνεχίσουν την προέλαση προς το Κίεβο!

Μάχες διεξάγονται μόνο σε περιοχές εκτός του Χάρκοβου, όπου εκκαθαρίζονται ουκρανικές παραστρατιωτικές ομάδες.

Το ίδιο συνέβη και στην Μελιτούπολη, αλλά και σε όλες τις πόλεις που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι και εκδίωξαν τις ουκρανικές δυνάμεις. Στην Μαριούπολη πάντως, η νεοναζιστική Ταξιαρχία Αζόφ ναρκοθετεί την πόλη και απειλεί να την τινάξει στον αέρα αν επιχειρήσουν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην πόλη

Την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές που έλαβαν απόρρητες ενημερώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία από υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής αντικατασκοπείας δήλωσαν ότι «τα χειρότερα ως προς τα στρατιωτικά έρχονται». Στην ενημέρωση, σύμφωνα με το CNN, τους παρουσιάστηκαν πιθανές ώρες και ημέρες για την πτώση του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων.

Ουκρανία: Στα 64 χιλιόμετρα το μήκος της ρωσικής στρατιωτικής οχηματοπομπής προς το Κίεβο

Εικόνες από δορυφόρους τη Δευτέρα κατέγραψαν ότι η ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή που κατευθύνεται προς το Κίεβο εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι, δηλαδή, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Maxar έκανε επίσης λόγο για συγκέντρωση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες, Τρίτη, από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.