ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επίθεση με 103 πανάκριβους cruise κατά της Συρίας για… εγκαταλελειμμένα κτίρια – Οι φωτογραφίες του Πενταγώνου

Επίθεση με 103 πανάκριβους cruise κατά της Συρίας για… εγκαταλελειμμένα κτίρια – Οι φωτογραφίες του Πενταγώνου

Οι ζημιές που προκάλεσε η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Συρία ήταν περιορισμένες και σε μικρή έκταση καθώς όπως ανακοίνωσε η Ρωσία από τους συνολικά 103 cruise καταρρίφθηκαν οι 71, ένα ποσοστό που καταδεικνύει την μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των αντιαεροπορικών συστημάτων με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να προσπαθεί να κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι από την στιγμή που τα στατιστικά των καταρρίψεων δεν το συμφέρουν και το βασικότερο, δεν διαστρεβλώνονται.

Η καταστροφή μερικών εγκαταστάσεων οι οποίες είχαν εκκενωθεί μετά την έγκαιρη προειδοποίηση της Ρωσίας αποτελεί στρατηγική αποτυχία ειδικά όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω με το ερώτημα εύλογα να έρχεται στο νου, χρειάζονταν 103 πανάκριβοι cruise για … 9 μόλις εγκαταλελειμμένα κτίρια;

Η κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους ανοίγει μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο στην παγκόσμια σκακιέρα και ειδικά στην συγκεκριμένη περιοχή που ταλανίζεται εδώ χρόνια.

Η επίθεση έγινε χωρίς ίχνος νομιμότητας καθώς είναι παράνομη η ανάληψη εχθροπραξιών εναντίον κάποιου κράτους-μέλους του ΟΗΕ, όπως η Δαμασκός, και πόσο μάλλον χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που οι χώρες της Δύσης εύκολα «ξέχασαν».

Συγκεκριμένα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δεν ζήτησε καν την έγκριση του Κοινοβουλίου της προτού προχωρήσει στο «πράσινο φως» βασιζόμενη στις ενέργειες του προκατόχου της Τόνι Μπλερ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε φωτογραφίες από τις τρεις εγκαταστάσεις που σφυροκοπήθηκαν γιατί θεωρήθηκε ότι σχετίζονται με την δημιουργία χημικών όπλων, που – όπως υποστηρίζουν – χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επίθεση στην Ντούμα, κάτι για το οποίο ακόμη δεν έχουν δώσει στοιχεία στην δημοσιότητα.

Και τρεις δυνάμεις που ενεπλάκησαν στην επίθεση έκαναν λόγο για χτυπήματα ακριβείας. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, επλήγησαν και οι τρεις στόχοι.

«Χτυπήθηκε επιτυχώς κάθε στόχος», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Γουάιτ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υποστράτηγο Sergei Rudskoy Αρχηγό της Διεύθυνσης των Κύριων Επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, η επίθεση των ΗΠΑ της Γαλλίας και της Βρετανίας ξεκίνησε στις 03:42 της 14ης Απριλίου και διήρκησε μέχρι τις 05.10 ώρα Μόσχας.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της Ρωσίας στην ναυτική βάση της Ταρτούς και στην αεροπορική βάση Khmeimim εντόπισαν τους πυραύλους και τις κατευθυνόμενες βόμβες που εξαπολύθηκαν από τα δυτικά πλοία και αεροσκάφη.

Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι στην επιχείρηση οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν αεροσκάφη B-1B, F-15 και F-16, η RAF τα βομβαρδιστικά Tornado GR4 που απογειώθηκαν από την βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, τα αμερικανικά καταδρομικά USS Laboon (DDG-58) κλάσης Arleigh Burke, το καταδρομικό USS Monterey (CG-61) κλάσης Ticonderoga τα οποία την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στην Ερυθρά θάλασσα.

Συνολικά 71 από τους 103 πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν, καταστράφηκαν από τα σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα των συριακών ενόπλων δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα από τα S-125 Neva/Pechora (NATO: SA-3 Goa), S-200VE Vega-E (NATO: SA-5b), 9К317E Buk-M2/ 9K37M1-2 Buk-M1-2 (NATO: SA-17), 2K12E Kvadrat (ΝΑΤΟ: SA-6 Gainful) και 9K33 Osa (NATO: SA-8).

Από τα 30 πυρομαχικά (πύραυλοι cruise και κατευθυνόμενες βόμβες) που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή των εγκαταστάσεων στην Barzah και στην Jaramana της Δαμασκό τα επτά καταρρίφθηκαν από την Συριακή αεράμυνα.

Όσον αφορά τις επιθέσεις σε αεροπορικές βάσεις της Συριακής Αεροπορίας,

-Στην βάση Duwali καταρρίφθηκαν και οι τέσσερις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,

-Στην βάση Al-Dumayr καταρρίφθηκαν και οι 12 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,

-Στην βάση Blai καταρρίφθηκαν και οι 18 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,

-Στη βάση Shayrat καταρρίφθηκαν και οι 12 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,

-Στην βάση Mazzeh καταρρίφθηκαν οι πέντε από τους εννέα πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της, και τέλος

-Στο αεροδρόμιο της Homs καταρρίφθηκαν οι 13 από τους 16 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υποστράτηγο τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην Συρία δεν τέθηκαν σε συναγερμό, δεν υπήρξε είσοδος πυραύλων cruise στον εναέριο χώρο της Συρίας που ενδιαφέρει την ρωσική αεράμυνα, δηλαδή εκεί που είναι ανεπτυγμένα τα ρωσικά στρατεύματα, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση και αμέσως μετά την πυραυλική επίθεση απογειώθηκαν ρωσικά μαχητικά από την βάση της Λατάκειας για την πραγματοποίηση αποστολών περιπολίας.

Οι φωτογραφίες του Πενταγώνου:

https://twitter.com/AlSuraEnglish/status/985094026167599104

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.