ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Θρίλερ διαρκείας μετά το χθεσινό μακελειό στην Αλγερία

Θρίλερ διαρκείας μετά το χθεσινό μακελειό  στην Αλγερία

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η υπόθεση ομηρίας στη μονάδα φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας στην Αλγερία.

Οι ένοπλοι ισλαμιστές αντάρτες προτείνουν τώρα την απελευθέρωση τρομοκρατών προκειμένου να αφήσουν ελευθέρους δυο Αμερικανούς ομήρους. Μάλιστα, ένας από τους τρομοκράτες που θέλουν εμπλεκόταν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου 60 ξένοι πολίτες κρατούνται όμηροι στο εργοστάσιο, ενώ 650 όμηροι -573 Αλγερινοί και πάνω από 60 ξένοι εργαζόμενοι- απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του αλγερινού στρατού, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας, APS.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι δύσκολο μέχρι στιγμής να επιβεβαιωθούν, δεκάδες είναι οι όμηροι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη χθεσινή αποτυχημένη επέμβαση του Αλγερινού στρατού.

Αν και τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και αγγίζει τους 30, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Μαρκ-Ερό.

Τόσο ο  Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον όσο και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι η επιχείρηση στην έρημο της Αλγερίας συνεχίζεται με την καταδίωξη των ενόπλων και την αναζήτηση των ομήρων.

Πάντως, οι όμηροι που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους ισλαμιστές περιέγραψαν σκηνές τρόμου από την Αλγερία.Πολλοί ανέφεραν ότι οι απαγωγείς τους είχαν ζώσει με εκρηκτικά, ενώ άλλοι μίλησαν για τους άοπλους συναδέλφους τους οποίους είδαν να πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες των ισλαμιστών.

Ένας από τους Βρετανούς υπηκόους, ο 49χρονος Garry Barlow, κατάφερε μάλιστα να τηλεφωνήσει στη γυναίκα του,  την ώρα που έπεσε στα χέρια των απαγωγέων και να της πει ότι οι ένοπλοι ισλαμιστές του είχαν βάλει εκρηκτικά γύρω από το στήθος του.

Υπενθυμίζεται ότι  η χθεσινή επέμβαση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας κατέληξε σε μακελειό για τους ομήρους, ενώ ο αριθμός των νεκρών στην τελική φάση της επιχείρησης υποδηλώνει ότι ο σχεδιασμός ήταν πρόχειρος και η εκτέλεση αποτυχημένη με εμφανή αδιαφορία για την αξία της ζωής των ομήρων – από πλευράς αλγερινής κυβέρνησης – προκειμένου να διατηρηθεί η εικόνα άκαμπτης στάσης απέναντι σε άλλους επίδοξους τρομοκράτες που εκτιμάται ότι σχεδιάζουν νέα χτυπήματα.  

Η επιχείρηση – μακελειό

Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας αποφάσισε να δράσει αυτόνομα χωρίς να δεχτεί τη βοήθεια δυτικών κυβερνήσεων που είχαν ζητήσει εξ αρχής την άδεια να επέμβουν με Ειδικές Δυνάμεις ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη κατάσταση

Από όσα έχουν γίνει γνωστά οι αλγερινές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει από νωρίς το συγκρότημα, άνοιξαν πυρ εναντίον 2 οχημάτων SUV, τα οποία προσπάθησαν να διαφύγουν από το κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης εκατοντάδες εργαζόμενοι διέφυγαν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να γλυτώσουν από τα πυρά των τρομοκρατών και αναφέρεται ότι  30 εξ αυτών περισυλλέχτηκαν από την έρημο από μεταφορικά ελικόπτερα της αλγερινής Αεροπορίας.

Ένα μη επανδρωμένο UAV τύπου Predator της αμερικανικής Αεροπορίας USAF είχε θέσει υπό παρακολούθηση την περιοχή από νωρίς το μεσημέρι και κατέγραψε την επέμβαση των αλγερινών δυνάμεων χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ομάδες αμέσου επεμβάσεως αντιτρομοκρατικών μονάδων από Ηνωμένες Πολιτείες και Μ. Βρετανία κινητοποιήθηκαν προκειμένου να επέμβουν άμεσα στην περιοχή που κρατούνταν οι όμηροι, αναμένοντας την έγκριση της αλγερινής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως τελικά δε συνέβη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε εδώ και δεκαετίες στην Αφρική και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Η κρίση με τους ομήρους στην Αλγερία δεν φρέναρε  την στρατιωτική επιχείρηση που  είναι  σε εξέλιξη  καθώς ήδη το Παρίσι έχει αναπτύξει 1400 στρατιώτες στο έδαφος του Μάλι προκειμένου να αναχαιτίσει τους ισλαμιστές αντάρτες που στόχο έχουν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ανακρίνεται ένας εκ των τρομοκρατών 

Στο μεταξύ ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας συνέλαβαν έναν από τους ενόπλους που κρατούν ομήρους στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας, σύμφωνα με την εφημερίδα El Watan.

Ο συλληφθείς, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, είπε στους ανακριτές ότι η ομάδα των ενόπλων αποτελείτο από συνολικά 32 άτομα και επιβεβαίωσε ότι ανήκει σε μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi).

Επικεφαλής της οργάνωσης αυτής είναι ο μονόφθαλμος Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ. Αποτελούσε εδώ και αρκετό καιρό, στόχο της γαλλικής αντιτρομοκρατίας καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες.

Αναγνωρίσιμος από την απώλεια ενός ματιού που έχασε στην εφηβεία του στο πόλεμο του Αφγανιστάν με τους σοβιετικούς, βρισκόταν υπό παρακολούθηση και σύμφωνα με λιβυκές πηγές είχε παραμείνει για μήνες στη Λιβύη το 2011, στην προσπάθεια του να αναπτύξει συνεργασία με ισλαμιστές εξτρεμιστές και να εξασφαλίσει οπλισμό.  

Το πρακτορείο APS είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 18 από τους ένοπλους ισλαμιστές που κρατούσαν εκατοντάδες ομήρους. Η επιχείρηση του στρατού συνεχίζεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.