Εξ εφόδου κατάληψη της συριακής πόλης Σαρακέμπ από τον τουρκικό Στρατό! – Τα διδάγματα για την Ελλάδα

Εξ εφόδου κατάληψη της συριακής πόλης Σαρακέμπ από τον τουρκικό Στρατό! – Τα διδάγματα για την Ελλάδα

O τουρκικός Στρατός και μονάδες Τουρκμένων μαχητών, ανακατέλαβαν μετά από σφοδρές μάχες με την συριακό Στρατό την στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ στη Συρία.

Είναι η μεγαλύτερη νίκη των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία, απέναντι στον συριακό Στρατό και τις ρωσικές δυνάμεις και αν δεν αναστραφεί γρήγορα η κατοχή της πόλης, θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στις συριακές και ρωσικές επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ.

Η πόλη είχε απελευθερωθεί από τους ισλαμιστές τον περασμένο Μάρτιο μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς των Ρώσων και την ευρεία χρήση νεοπαραληφθέντων από την Ρωσία αρμάτων μάχης Τ-90MS από τον συριακό Στρατό.

Η τουρκική επίθεση ήταν αιφνιδιαστική, σφοδρή και βασίστηκε σε πολύ καλή, όπως αποδείχθηκε, αναγνώριση του πεδίο της μάχης από τα τουρκικά UAV τις τελευταίες εβδομάδες.

Τουρκικά ΤΟΜΑ AIVF και ΤΟΜΠ Cobra, προέλασαν σε έναν άξονα στον βορρά, ενώ οι δυνάμεις των Τουρκμένων εκτελούσαν επιθέσεις αντιπερισπασμού στα δυτικά και ανατολικά της πόλης, μια τακτική την οποία θα πρέπει να μελετήσει πολύ σοβαρά το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, όσο και το ΓΕΣ, καθώς δείχνει ότι έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα σε επίπεδο τακτικών οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ προβαίνουν σε ευρεία χρήση αναγνωριστικών UAV για κατάληψη κατοικημένων περιοχών.

Η κατάληψη της πόλης απέναντι στις έμπειρους, αλλά ταλαιπωρημένους από τον εννεαετή πόλεμο, Σύρους στρατιώτες, έγινε μέσα σε 24 ώρες.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν δύο Τούρκοι στρατιώτες και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από αεροπορική επίθεση ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Στη Σαρακέμπ διασταυρώνονται δυο βασικοί οδικοί άξονες που κυριαρχούν στην οδική επικοινωνία της επαρχίας Ιντλίμπ, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ισλαμικό έλεγχο παρά τις επιθέσεις Σύρων και Ρώσων

Σε ομιλία του χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για να διώξει τον συριακό στρατό από τις περιοχές γύρω από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ και έδωσε διορία στη Συρία να αποσύρει τις δυνάμεις της «ως το τέλος του μήνα».

Ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε χθες στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική πλευρά για την Ιντλίμπ. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο επαφών Ρωσίας – Τουρκίας με στόχο την εκτόνωση της έντασης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας σε ότι αφορά το καθεστώς κυριαρχίας της Ιντλίμπ: Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στην Άγκυρα κατόπιν πρότασης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτή τη στιγμή η προσδοκία μας είναι να υπάρξει μόνιμη διακοπή των επιθέσεων στο Ιντλίμπ. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς συμφωνία για εκεχειρία» είπε ο Μ.Τσαβούσογλου.

Οι Τούρκοι στοχεύουν ακριβώς αυτό: Διακοπή της ρωσοσυριακής επίθεσης, εκεχειρία και μονιμοποίηση του καθεστώτος ελέγχου της επαρχίας από τους τουρκο-ϊσλαμιστές.

Δείτε σκηνές από την μεγάλη μάχη που έγινε πριν από τέσσερις μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Σαρακέμπ από τον συριακό Στρατό, δυστυχώς προσωρινά, όπως αποδείχθηκε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.