ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Διαψεύδει την εισβολή στην Γάζα το Ισραήλ: Νέες σφοδρές μάχες – H Χαμάς κτύπησε με πυραύλους σημαντικούς στόχους (upd)

Διαψεύδει την εισβολή στην Γάζα το Ισραήλ: Νέες σφοδρές μάχες – H Χαμάς κτύπησε με πυραύλους σημαντικούς στόχους (upd)

(upd) Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση πως χερσαίες δυνάμεις του είναι παρούσες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός Στρατός ανακάλεσε σήμερα, επικαλούμενος «πρόβλημα επικοινωνίας».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους διένειμε στα μέσα ενημέρωσης τη «διευκρίνιση» ότι «δεν βρίσκονται στρατιώτες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και ότι χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος. Στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.

Συνεχίστηκε η σύρραξη

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη Λοντ έγινε για ακόμη μία μέρα θέατρο συγκρούσεων, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Τα ξημερώματα ο στρατός του Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις, με φλόγες να «φωτίζουν» τον ουρανό και κραυγές να «σκίζουν» τη σιωπή της νύχτας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, πάνω από 40 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις βόρειες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα από την Αεροπορία του Ισραήλ.

Μετάδοση από τη Λωρίδα της Γάζας:


(Αρχικό κείμενο 14/5 – 00:02) Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν πριν λίγα λεπτά στην Λωρίδα της Γάζας. Oπως ανακοίνωσε ισραηλινό Γενικό Επιτελείο όλοι οι κάτοικοι του Ισραήλ σε ακτίνα εντός 4 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Γάζα, θα πρέπει να παραμείνουν σε καταφύγια. Αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που χρειαζόταν να πουν: Στο μισό Ισραήλ οι κάτοικοι ζουν στα καταφύγια τις τελευταίες ημέρες.

Λίγα λεπτά πριν τις 12 τη νύχτα, στοιχεία της Ταξιαρχίας «Γκολάνι» μπήκαν από τρεις πλευρές στην πόλη σε μία προσπάθεια να προσεγγίσουν τις περιοχές αποθήκευσης και εκτόξευσης των βλημάτων εδάφους-εδάφους που έχουν κτυπήσει βασικές υποδομές του Ισραήλ.

Νωρίτερα είχαν ήδη ξεκινήσει βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές, με τους μαχητές της Χαμάς να απαντούν με εκτόξευση ρουκετών σε διάφορα σημεία.

Τα θύματα, στις πιο σφοδρές εχθροπραξίες των τελευταίων ετών, φτάνουν τα 103, ανάμεσά τους 27 παιδιά. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των τραυματιών φτάνει στους 580. Στο Ισράηλ έχουν ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής, 7 νεκροί.

Από την πλευρά της η Χαμάς έχει πλήξει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αγωγούς καυσίμων, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κλπ.!

Ο ισραηλινός Στρατός έχει αιφνιδιαστεί από τις αναβαθμισμένες δυνατότητες στόχευσης της Χαμάς κάτι που δείχνει πως η παλαιστινιακή οργάνωση ήταν καλά προετοιμασμένη.

Ισραηλινός δημοσιογράφος ανέφερε πριν πως «Ο ισραηλινός Στρατός αιφνιδιάστηκε από το κτύπημα που δέχτηκε εναντίον του αεροδρομίου στο Eilat από την Γάζα» Και αυτό γιατί η απόσταση είναι πάνω από 200 χλμ. και θεωρούσαν ότι οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους των Παλαιστινίων μπορούν να πλήξουν μέχρι την απόσταση των 160 χλμ. αλλά φαίνεται ότι (πάντα με την βοήθεια του Ιράν και της Χεζμπολάχ) έχουν καταφέρει να αυξήσουν το βεληνεκές αυτών των βλημάτων ή ότι πλέον κάνουν χρήση των Ayyash 250 και Badr-3 με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Με τους νέους πυραύλους η Χαμάς έχει την δυνατότητα να κτυπά Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Κεντρικό και Νότιο Ισραήλ, Dimona, Ashkelon, Ashdod, Beersheba κλπ.

Επίσης, σμήνη drone απογειώνονται και πλήττουν στόχους στο Ισραήλ, καθώς ανιχνεύονται πολύ δυσκολότερα, λόγω της χαμηλής ταχύτητάς τους από τα συστήματα ραντάρ του Iron Dome που είναι προγραμματισμένα να παρακολουθούν και να αναχαιτίζουν βαλλιστικά όπλα υψηλής ταχύτητας.

Οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν και έπληξαν πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο λίγο έξω από την Γάζα και τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Trans-Israel στην Ασκαλώνα.

Ακόμη και η αμερικανική εταιρεία Chevron αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας την πλατφόρμα εξόρυξης στο πεδίο Tamar της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των υφιστάμενων απειλών.

https://twitter.com/drapr007/status/1392883078452842496


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/RTarabic/status/1392959756629954562

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.