Αμερικανικά τεθωρακισμένα MRAP «ξεκοιλιασμένα» μετά από πυρά της Wagner στο Μπάκχμουτ (upd)

Η φωτογραφία Ρώσου στρατιώτη μπροστά στο τεθωρακισμένο MRAP των ΗΠΑ

Αμερικανικά τεθωρακισμένα MRAP «ξεκοιλιασμένα» μετά από πυρά της Wagner στο Μπάκχμουτ (upd)

Φωτογραφία Ρώσου στρατιώτη δείχνει αμερικανικά τεθωρακισμένα MRAP σε κατάσταση διάλυσης μετά από πυρά της Wagner στο Μπάκχμουτ.

Ο Ρώσος στρατιώτης βρίσκεται μπροστά σε δύο κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα οχήματα MRAP που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, τα οποία χειρίζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Εντυπωσιάζει πραγματικά η κατάστασή του, με δεδομένο ότι η θωράκισή τους είναι εξαιρετικά βαριά, ειδικά στο πάτωμα όπου υπάρχει αντιναρκική προστασία επιπέδου “5”.

Τα ο­χή­ματα κα­τη­γο­ρί­ας MRAP (Mine Resistant – Ambush Protected) εί­ναι η πιο πρό­σφα­τη ε­ξέ­λι­ξη θω­ρα­κι­σμέ­νων τρο­χο­φό­ρων ο­χη­μά­των, τα ο­ποί­α χρη­σι­μοποι­ή­θη­καν σε μια πο­λε­μι­κή σύρ­ρα­ξη. Μά­λι­στα, τα ο­χή­μα­τα αυ­τής της κα­τη­γο­ρίας, κα­τά κά­ποιο τρό­πο, «γεν­νή­θη­καν» α­πό τα δι­δάγ­μα­τα των πρό­σφα­των ε­πι­χει­ρή­σε­ων.

Ο­ρι­σμός – Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά

Τι ση­μαί­νει ό­μως ο ό­ρος MRAP; Εί­ναι στην αγ­γλι­κή γλώσ­σα, τα αρ­χι­κά των λέ­ξε­ων «αν­θε­κτι­κά σε νάρ­κες» (Mine Resistant) και «προ­στα­τευό­με­να α­πό ε­νέ­δρες» (Ambush Protected). Τα ο­χή­μα­τα αυ­τής της κα­τη­γο­ρί­ας εί­ναι τρο­χο­φό­ρα θω­ρα­κι­σμέ­να ο­χή­μα­τα, τα ο­ποί­α με­τα­φέ­ρουν προ­σω­πι­κό και το προ­στα­τεύ­ουν ου­σια­στι­κά από συ­νη­θι­σμέ­νες αλ­λά και α­σύμ­με­τρες α­πει­λές.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό των ο­χη­μά­των αυ­τών εί­ναι η σχε­δί­α­ση της κα­μπί­νας τους, που έ­χει μορ­φή-σχή­μα σε διά­τα­ξη «V», πράγ­μα που βο­η­θά την ε­κτό­νω­ση των α­ε­ρί­ων που προ­κα­λού­νται από την έ­κρη­ξη κά­ποιας πο­σό­τη­τας ε­κρη­κτι­κής ύ­λης (που υ­πάρ­χει σε μια νάρ­κη ή σε έ­να Αυ­το­σχέ­διο Ε­κρη­κτι­κό Μη­χα­νι­σμό) ε­κα­τέ­ρωθεν του σκά­φους.

Έ­τσι, δεν προ­κα­λεί­ται ου­σια­στι­κά βυ­σματω­ση, ε­νώ υ­πάρ­χει ταυ­τό­χρο­νη «διά­χυ­ση» του ω­στι­κού κύ­μα­τος και κα­τά συ­νέ­πεια μη διά­τρη­ση του υ­ψη­λού ε­πί­πε­δου θώ­ρα­κα του σκά­φους και φυ­σι­κά μη πρό­κλη­ση α­πω­λειών στο ε­πι­βαί­νων προ­σω­πι­κό.

Τα ο­χή­μα­τα αυ­τά δια­βαθ­μί­ζο­νται σε τρεις κα­τη­γο­ρί­ες. Η κα­τη­γοριο­ποί­η­ση αυ­τή ε­ξαρ­τά­ται α­πό τη χρη­σι­μο­ποί­η­σή τους και φυ­σι­κά α­πό τη διαμόρ­φω­ση του χώ­ρου με­τα­φο­ράς ε­πι­βα­τών. Πο­λύ συ­νο­πτι­κά, οι τρεις αυ­τές κα­τηγο­ρί­ες και η α­ντί­στοι­χη χρη­σι­μο­ποί­η­σή τους εί­ναι οι ε­ξής:

α. Κα­τη­γο­ρί­α 1: (MRUV – MINE RESISTANT UTILITY VEHICLE): ο­χή­μα­τα βά­ρους μέ­χρι 7 τό­νους, και με δυ­να­τό­τη­τα με­τα­φο­ράς έ­ως 6 α­τό­μων, προ­ο­ρι­σμέ­να για ε­πι­χει­ρή­σεις σε α­στι­κό πε­ρι­βάλ­λον και με­τα­φο­ρά στρα­τευμά­των.

β. Κα­τη­γο­ρί­α 2: (JERRV – JOINT EOD RAPID RESPONSE VEHICLE): ο­χή­μα­τα βά­ρους 19 τό­νων, με δυνα­τό­τη­τα με­τα­φο­ράς έ­ως 11 α­τό­μων και προ­ο­ρι­σμέ­να για α­πο­στο­λές συ­νο­δεί­ας φα­λαγ­γών, με­τα­φο­ρά προ­σω­πι­κού, χρή­ση α­πό ο­μά­δες Μηχα­νι­κού Μά­χης, ο­μά­δες Ε­Ε­ΚΕΜ (EOD) και δια­κο­μι­δών α­πω­λειών υ­γεί­ας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

γ. Κα­τη­γο­ρί­α 3: (DEDICATED MINE/IED CLEARING FUNCTION): ο­χή­μα­τα βά­ρους 22,5 τό­νων, με δυ­να­τό­τη­τα με­τα­φο­ράς έ­ως 13 α­τό­μων και, προ­ο­ρι­σμέ­να α­πο­κλει­στι­κά για χρή­ση ως ό­χη­μα ο­μάδων Ε­Ε­ΚΕΜ (EOD).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.