ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αναχαιτίστηκαν ουκρανικές επιθέσεις σε Λισιτσάνσκ και Σολεντάρ! – Μικρά εδαφικά κέρδη για το Κίεβο στην Ζαπορίζια

Δύσκολο να διασπαστεί το περίπλοκο δίκτυο άμυνας που κατασκεύασαν οι Ρώσοι στο σύνολο της γραμμής επαφής (φωτό)

Αναχαιτίστηκαν ουκρανικές επιθέσεις σε Λισιτσάνσκ και Σολεντάρ! – Μικρά εδαφικά κέρδη για το Κίεβο στην Ζαπορίζια

Δύο μεγάλες ουκρανικές επιθέσεις προς Λισιτσάνσκ και προς Σολεντάρ-Αρτέμοβσκ (Μπάκχμουτ) αναχαιτίστηκαν σήμερα όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Νότιας Ομάδας των ρωσικών δυνάμεων, Βαντίμ Αστάφιεφ.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί επιχείρησαν προς το Λισιτσάνσκ μετά από έναν χρόνο που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους μετά από σκληρές μάχες πέρσι το καλοκαίρι.

Το Λισιτσάνσκ μαζί με το Σεβεροντονέτσκ ονομάζονται και «δίδυμες πόλεις» και αποτελούν την «πύλη» για την περιφέρεια του Λουγκάνσγκ.

“Παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες του εχθρού, οι μονάδες της Νότια Oμάδας δυνάμεων απέτρεψαν με επιτυχία μια προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν επιθετική αναγνώριση με κατεύθυνση το Λισιτσάνσκ.

Επίσης, επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων αναχαιτίστηκε στην κατεύθυνση Σολεντάρ-Αρτέμοφσκ (Μπάκχμουτ)», είπε ο Αστάφιεφ στο RIA Novosti .

Πρόσθεσε ότι χάρη στην αποτελεσματική χρήση του Πυροβολικού, ήταν δυνατή η καταστροφή θέσεων εχθρικών όλμων στην περιοχή των οικισμών Belogorovka, Khromovo και Druzhba, έξω από το Αρτέμοβσκ.

Ενώ κυκλοφορούν αναφορές στην Ουκρανία ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, ο Volodymyr Rogov, μέλος του κύριου διοικητικού συμβουλίου, είναι βέβαιος ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη υποστεί «κολοσσιαίες» απώλειες κατά τη διάρκεια των επιθετικών του επιχειρήσεων.

Αντίθετα στο μέτωπο της Ζαπορίζια οι Ουκρανοί πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος κατάφεραν να διεισδύσουν μερικά χιλιόμετρα μέχρι την Μακαρίβκα, η οποία όμως βρίσκεται μπροστά από την βασική γραμμή άμυνας.

Οι Ουκρανοί βρίσκονται μέσα σε έναν στενό «διάδρομο» και μένει να φανεί αν από εκεί μπορούν να καταφέρουν κάτι περισσότερο ή θα εγκλωβιστούν μέσα σε μία «kill zone», όπου θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, καθώς βρίσκονται εκτεθειμένοι στο ρωσικό Πυροβολικό και από τις δύο πλευρές, όπως και στις επελάσεις των επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52.

Oι Ρώσοι έχουν υποχωρήσει στην Σταρομάισκε ενώ η Μακαρίβκα είναι ένας άδειος οικισμός.

Ακόμα δεν έχει επηρεαστεί η πρώτη ρωσική γραμμή άμυνας.

Οι Ουκρανοί μέχρι τώρα αποτυγχάνουν  να καταλάβουν το Ρομπότινε ενώ η πεδιάδα έχει κυριολεκτικά γεμίσει με κατεστραμμένα άρματα μάχης και οχήματα των Ουκρανών.

Ο βρετανικός Guardian δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες των αμυντικών έργων των Ρώσων στα μέτωπα του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια και αποδεικνύεται πως είχαν προετοιμαστεί πολύ καλά για την ουκρανική αντεπίθεση.

Τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να διαπεράσουν ένα περίπλοκο δίκτυο ρωσικών αμυντικών γραμμών που εκτείνονται εκατοντάδες μίλια σε όλη τη χώρα, το οποίο κατασκευάστηκε εν όψει της επίθεσης του Κιέβου .

Με τις αρχικές επιθέσεις να βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, νέες δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν μια σειρά από ναρκοπέδια, αντιαρματικές τάφρους και χαρακώματα που βρίσκονται μπροστά από τα ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούν να προωθηθούν νότια .

Οι άμυνες, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματικό πληροφοριών, είναι κατασκευασμένες σε ένα «σύστημα τριών γραμμών», σε διαφορετικά επίπεδα οχυρώσεων, τα βάθη των οποίων μπορεί να ξεπεράσουν τα 19 μίλια σε ορισμένους άξονες.

«Έχουν απίστευτα χαρακώματα και απίστευτες οχυρώσεις, θα είναι δύσκολο να σπάσουμε τις γραμμές άμυνάς τους», είπε ο Serhii, διοικητής της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν επίσης ναρκοπέδια και έχουν καλό πυροβολικό δυστυχώς μεγαλύτερο από ότι έχουμε εμείς».

Αυτές οι πολυεπίπεδες άμυνες έχουν ξεπηδήσει κατά μήκος των περισσότερων από 600 μιλίων των γραμμών επαφής που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους.

Για περισσότερους από έξι μήνες, η Ουκρανία προετοίμαζε 12 νέες επιθετικές ταξιαρχίες , συμπεριλαμβανομένων εννέα εξοπλισμένων και εκπαιδευμένων από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Αυτός ο χρόνος έδωσε στη Ρωσία άφθονο χρόνο για να κατασκευάσει οχυρώσεις στις περιοχές που πιθανότατα αναμένεται να στοχοποιηθούν από το Κίεβο – την Zaporizhzhia στο νότο της Ουκρανίας και τις περιοχές Donbas, Donetsk και Luhansk στα ανατολικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.