ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δυτική Όχθη: Νεκρός ένας Παλαιστίνιος σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού – Έρευνες σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος

Έκθεση του ΟΗΕ καταγγέλλει τη «ραγδαία επιδείνωση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην περιοχή

Δυτική Όχθη: Νεκρός ένας Παλαιστίνιος σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού – Έρευνες σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα την αυγή σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, κατά την οποία διεξήχθησαν έρευνες σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος, τα οποία κατηγορούνται από το Ισραήλ ότι μεταφέρουν χρήματα στη Χαμάς, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ο Χάζεμ Γκατάουι, σκοτώθηκε και 14 άλλοι τραυματίστηκαν, τέσσερις από τους οποίους από σφαίρες, στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, διευκρίνισε το Wafa.

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τον στρατό “στα σπίτια τους”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε έρευνες σε πολλά γραφεία συναλλάγματος και “κατέσχεσε 10 εκατομμύρια σεκέλ” (περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ) σε διάφορες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση κατά των γραφείων συναλλάγματος έγινε μετά την υπογραφή από τον υπουργό Γιοάβ Γκάλαντ “εντολής η οποία τα κατατάσσει ως τρομοκρατικές οργανώσεις”, καθώς οι ισραηλινές αρχές τα κατηγορούν για τη μεταφορά κεφαλαίων στη Χαμάς και στον Ισλαμικό Τζιχάντ, τις δύο κύριες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του διεξήγαγαν στην Δυτική Όχθη “ευρεία επιχείρηση για να κατασχέσουν τα τρομοκρατικά κεφάλαια της Χαμάς”. Στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι κατασχέθηκαν “εκατομμύρια σεκέλ” και “21 καταζητούμενοι για κατοχή τρομοκρατικών κεφαλαίων” συνελήφθησαν.

Οι έρευνες αυτές διεξήχθησαν εν μέσω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου μαχητών τους στο ισραηλινό έδαφος που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που έγινε βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, το οποίο ορκίστηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς, διεξάγει βομβαρδισμούς και χερσαία επιχείρηση στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, όπου πάνω από 21.110 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, η κατεχόμενη Δυτική Όχθη αντιμετωπίζει μεγάλη αναζωπύρωση της βίας.

Τουλάχιστον 314 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από στρατιώτες και σε ορισμένες περιπτώσεις από Ισραηλινούς εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Έκθεση του ΟΗΕ καταγγέλλει τη «ραγδαία επιδείνωση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα καταγγέλλει τη «ραγδαία επιδείνωση», όπως τη χαρακτηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και καλεί τις ισραηλινές αρχές να θέσουν τέλος στη βία εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού εκεί.

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), ανέφερε πως 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκορπίζοντας τον θάνατο και συνέλαβαν ομήρους τους οποίους μετέφεραν πίσω στη Γάζα.

Οι περισσότεροι σκοτωμοί συνέβησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ή αντιπαραθέσεων με αυτές.

Τουλάχιστον 105 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν σε ισραηλινές επιχειρήσεις που περιελάμβαναν αεροπορικά πλήγματα ή άλλες στρατιωτικές πρακτικές σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από Εβραίους εποίκους, σύμφωνα με την έκθεση.

Προσώρας δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από Ισραηλινούς αξιωματούχους για την έκθεση. Το Ισραήλ έχει πει πως οι επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη έχουν προληπτικό χαρακτήρα και έχουν σκοπό να περιορίσουν απειλές ασφαλείας.

“Η χρήση μέσων στρατιωτικής τακτικής και όπλων σε πλαίσια επιβολής του νόμου, η χρήση αχρείαστης ή δυσανάλογης βίας, και η εφαρμογή ευρέων, αυθαίρετων και μεροληπτικών περιορισμών μετακίνησης που επηρεάζουν τους Παλαιστίνιους είναι εξαιρετικά προβληματικές”, ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

“Καλώ το Ισραήλ να αναλάβει άμεσα, σαφή και αποτελεσματικά βήματα προκειμένου να θέσει τέλος στη βία των εποίκων εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού, να ερευνήσει όλα τα επεισόδια βίας από εποίκους και από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας, να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των παλαιστινιακών κοινοτήτων”.

Το OHCHR ανέφερε πως κατέγραψε επίσης μαζικές αυθαίρετες κρατήσεις, παράνομες κρατήσεις, και περιπτώσεις καταγεγραμμένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων. Ανέφερε πως περίπου 4.785 Παλαιστίνιοι κρατούνταν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

“Ορισμένοι ήταν γυμνοί, με δεμένα τα μάτια και ακινητοποιημένοι επί πολλές ώρες με χειροπέδες και με τα πόδια τους δεμένα, ενόσω Ισραηλινοί στρατιώτες τους ποδοπατούσαν στο κεφάλι και στην πλάτη, τους έφτυναν, τους χτυπούσαν σε τοίχους, τους απειλούσαν, τους προσέβαλλαν, τους ταπείνωναν και σε ορισμένες περιπτώσεις τους υπέβαλαν σε σεξουαλική και έμφυλη βία”, ανέφερε το OHCHR.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Δυτική Όχθη βίωνε ήδη τα υψηλότερα επίπεδα αναταραχής των τελευταίων δεκαετιών πριν από την επίθεση των ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όμως οι αντιπαραθέσεις έχουν αυξηθεί απότομα αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Γάζα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.