ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

ΕΕ: Αποφασίστηκε η χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Συμφωνία επί της αρχής μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών

ΕΕ: Αποφασίστηκε η χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν οι θεσμοί της ΕΕ για μέτρο το οποίο «ξεκλειδώνει» χρήση κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της ανάκαμψης και των στρατιωτικών αναγκών της Ουκρανίας, δήλωσε η βελγική Προεδρία της ΕΕ.

Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας και άλλοι σύμμαχοι πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην αρχή της επέμβασης το 2022.

Περίπου τα δύο τρίτα βρίσκονται στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear με έδρα το Βέλγιο.

«Χαιρετίζω τη σημερινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο X.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα πιο ασφαλές μέρος για να ζεις».

Ενώ οι ΗΠΑ πρότειναν την πλήρη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο REPO, η ΕΕ ήταν πιο διστακτική, φοβούμενη νομικά και δημοσιονομικά αντίποινα.

Αντίθετα, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν κέρδη που δημιουργούνται από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία και να τα διοχετεύσουν στο Κίεβο.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη χρήση του 90% των παραγόμενων κεφαλαίων για την αγορά όπλων για την Ουκρανία και τη διάθεση του υπόλοιπου 10% στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.

Το προτεινόμενο μέτρο θα χορηγήσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία ετησίως.

Αντίδραση υπήρξε από τα κράτη μέλη που επιθυμούν να διατηρήσουν στρατιωτική ουδετερότητα ή την πολιτική μη ευθυγράμμισης, αντιτιθέμενα στη χρηματοδότηση των αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας και προτιμώντας να επενδύσουν τα κεφάλαια σε πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τελική μορφή της πρότασης που εγκρίθηκε παραμένει ακόμη άγνωστη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.