ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διαρρήχθηκε η πρώτη ρωσική αμυντική γραμμή στην Ζαπορίζια – Τα Leopard-2 παρά τις βαριές απώλειες προωθούνται προς Τοκμάκ-Μελιτόπολη

Σκληρές μάχες - Σπεύδουν ρωσικές εφεδρικές δυνάμεις για να κλείσουν το ρήγμα

Διαρρήχθηκε η πρώτη ρωσική αμυντική γραμμή στην Ζαπορίζια – Τα Leopard-2 παρά τις βαριές απώλειες προωθούνται προς Τοκμάκ-Μελιτόπολη

Διαρρήχθηκε η πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας στην δυτική πλευρά της Ζαπορίζια, στoν οικισμό Pyatikhakti όπου η 19η ρωσική Μεραρχία και το 429ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα του ρωσικού Στρατού, αμφότεροι εξοπλισμένοι με παλαιά άρματα μάχης Τ-55 και T-64 τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε οχυρές στατικές θέσεις, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον κυκλωτικό ελιγμό των ουκρανικών αρμάτων LEO2A4/a6.

Προς την περιοχή κατευθύνονται εφεδρικές ρωσικές δυνάμεις της 19ης ρωσικής Μεραρχίας με την υποστήριξη επιθετικών ελικόπτερων Ka-52.

Αρχικά ο ουκρανικός Στρατός πραγματοποίησε εργασίες αποναρκοθέτησης στην περιοχή Pyatikhakti για να προχωρήσει σε επιθετικές
επιχειρήσεις.

Κάτω από την κάλυψη του πυροβολικού, μια τεθωρακισμένη ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με έως και 15 άρμα μάχης και δύο Λόχους Πεζικούς της 128ης ορεινής Ταξιαρχίας εξαπέλυσαν επίθεση από το Lobkove προς το Pyatikhatki.

Κατά τη διάρκεια της μάχης με το ρωσικό πυροβολικό, οι Ουκρανοί έχασαν τρία άρματα μάχης και μια διμοιρία πεζικού, αλλά οι ρωσικές αναφορές αναφέρουν ότι:

► Ο oυκρανικός Στρατός έχει ανασυνταχθεί και μετέφερε δυνάμεις στην πλευρά Kamensky-Lobkove. Αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη των οικισμών Pyatikhatki και Zherebyanka στην περιφέρεια Ζαπορίζια.
► Το πρωί της 16ης Ιουνίου, δυνάμεις της 128ης Ορεινής Ταξιαρχίας Εφόδου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με την υποστήριξη
αρμάτων μάχης, ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις. Τα BMP-2 αποβίβασαν πεζικό από την πλευρά του Lobkove και τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ κατά ρωσικών θέσεων. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο ουκρανικός Στρατός κατάφερε να εισέλθει στις δυτικές παρυφές του χωριού.
► Με την υποστήριξη πυρών αρμάτων μάχης και πυροβολικού, Λόχος της 128ης Ταξιαρχίας Φρουρών των Ενόπλων Δυνάμεων της
Ουκρανίας, παρά τις σημαντικές απώλειες, μπόρεσε να καταλάβει αρκετά σπίτια, προχωρώντας κατά κύματα.
► Οι στρατιώτες της 19ης μεραρχίας του ρωσικού Στρατού αντεπιτέθηκαν πολλές φορές αλλά ο ουκρανικός Στρατός κατάφερε και πάλι να
εισέλθει με νέα κύματα στις δυτικές παρυφές του Pyatikhatki. Κατά τη διάρκεια των μαχών, πυρά ATGM, πυροβολικού και αεροπορίας, κατέστρεψαν έως και 9 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της μάχης καταστράφηκαν εχθρικά πυροβόλα σε θέσεις βολής.

Η κατάσταση δεν είναι ακόμα κρίσιμη για τους Ρώσους, αλλά αν το ρήγμα διευρυνθεί, τότε σίγουρα θα γίνει και η πτώση του Τοκμάκ θα είναι θέμα χρόνου.

Από εκεί και πέρα ο δρόμος για την Μελιτόπολη και το λιμάνι Μπερντιάνσκ στα δυτικά της Μαριούπολης θα είναι σαφώς πιο εύκολη για τους Ουκρανούς. Αυτό θα σημαίνει διακοπή της επικοινωνίας της Κριμαίας με την μητροπολιτική Ρωσία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια να σημειώσουμε ότι είναι μόλις η πρώτη από τις τρεις αμυντικές γραμμές που έχει στήσει ο ρωσικός Στρατός στην περιοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.