ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ερυθρά Θάλασσα: Χτυπήθηκε πλοίο ανοικτά της Υεμένης – ΗΠΑ: Για πρώτη φορά υπάρχουν νεκροί από επίθεση

Τέσσερα μέλη έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα

Ερυθρά Θάλασσα: Χτυπήθηκε πλοίο ανοικτά της Υεμένης – ΗΠΑ: Για πρώτη φορά υπάρχουν νεκροί από επίθεση

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο θανάτους, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, σηματοδοτώντας τον πρώτο τραγικό απολογισμό από τις επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

cnn
Το δημοσίευμα στο CNN

Σημειώνεται πως οι Χούτι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 45 επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά εμπορικών πλοίων και πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν από αντιτορπιλικά ή «προσγειώθηκαν ακίνδυνα στο νερό».

Ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης που ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης:

Στο όνομα του θεού, του φιλεύσπλαχνου, του πολυσπλαχνικού

Ο παντοδύναμος θεός είπε: Ω εσείς που πιστέψατε, σκοτώστε αυτούς του είδους σας από τους απίστους, και θα ανακαλύψουν ανάμεσά σας την αυστηρότητα και τη σκληρότητα. Να ξέρετε ότι ο θεός είναι με τους δίκαιους. Ο παντοδύναμος θεός είπε την αλήθεια.

Νίκη για την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και διασφάλιση απάντησης στην αμερικανο-βρετανική επιθετικότητα κατά της χώρας μας.

Οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης κατά του αμερικανικού πλοίου (TRUE CONFIDENCE) στον Κόλπο του Άντεν, με έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών βλημάτων.Το χτύπημα ήταν ακριβές, χάρη στον θεό, που οδήγησε σε έκρηξη πυρκαγιάς έξω σε αυτό.

Η επιχείρηση στόχευσης έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης.

Αντίστοιχα, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν την επιφυλακή τους σε όλα τα πλοία ανταποκρινόμενες στις εκκλήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης και όλα τα πληρώματα των στοχευόμενων πλοίων πρέπει να αποχωρήσουν γρήγορα μετά την πρώτη επίθεση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να εκτελούν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά τους καθήκοντα για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού και οι επιχειρήσεις τους στο Κόκκινο και Αραβικό Μπαχρέιν δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να ολοκληρωθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο θεός είναι αρκετός για εμάς, και είναι ο καλύτερος διαχειριστής των υποθέσεων, ο καλύτερος προστάτης και ο καλύτερος βοηθός

Ζήτω η Υεμένη, ελεύθερη, αγαπητή και ανεξάρτητη

Η νίκη ανήκει στην Υεμένη και σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του έθνουςΤο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «True Confidence», με σημαία Μπαρμπέιντος, δέχτηκε πλήγμα από ρουκέτα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, ανοιχτά της Υεμένης, πιθανότατα από τους Χούθι.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στο πλοίο έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και έχει εγκαταλειφθεί, με το πλήρωμα να οδεύει στις σωστικές λέμβους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, 3 μέλη του πληρώματος αγνοούνται ενώ υπάρχουν και τέσσερις σοβαρά τραυματίες – με σοβαρά εγκαύματα – από την επίθεση, όπως ανέφερε πηγή στο Reuters.

Όπως αναφέρει η πλοιοκτήτρια εταιρία, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το 20μελές πλήρωμα και τους τρεις ένοπλους που βρίσκονταν στο πλοίο. Η ίδια επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με τις ΗΠΑ.

Τι μετέδωσε το BBC για την επίθεση στο πλοίο

Φορτηγό πλοίο δέχθηκε επίθεση ανοικτά της Υεμένης και υπέστη ζημιές, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (6/03) σε άλλη μία προφανή επίθεση στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το BBC, ακολούθησαν αναφορές για έκρηξη 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Άντεν. Κοντινά σκάφη ανέφεραν έναν δυνατό κρότο και ένα μεγάλο σύννεφο καπνού, σύμφωνα με τον οργανισμό United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).

Το κίνημα των Χούθι της Υεμένης, το οποίο επιτίθεται κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή, δεν έχει ακόμη σχολιάσει την εν λόγω επίθεση. Η – υποστηριζόμενη από το Ιράν – οργάνωση δηλώνει ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τόσο η εταιρεία θαλάσσιας ασφαλείας Ambrey όσο και ο οργανισμός UKMTO ανέφεραν ότι το εμπορικό πλοίο είχε πληγεί και είχε υποστεί ζημιές. Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονταν σε εξέλιξη και μέρος του πληρώματος του πλοίου είχε ήδη επιβιβαστεί σε σωσίβιες λέμβους, δήλωσε η Ambrey, ενώ ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας ήταν στην περιοχή.

Λίγο πριν από το περιστατικό, το φορτηγό πλοίο «True Confidence» με σημαία Μπαρμπέιντος είχε κληθεί από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «ναυτικό της Υεμένης» να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με την Ambrey.

Θυμίζουμε ότι η φρεγάτα «Υδρα», βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EURONAV Aspides»καθώς το σκάφος  έπιασε στο λιμάνι του Τζιμπουτί, στη δυτική πλευρά του Κόλπου του Αντεν, για ανεφοδιασμό και προκειμένου να προετοιμαστεί για την επιχείρηση.

Η ένταξή της στο επιχειρησιακό σκέλος της «Aspides» αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, οπότε και θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην επιχείρηση βάσει των εντολών του Ιταλού εν πλω διοικητή και των κατευθύνσεων που δίνει το χερσαίο στρατηγείο της επιχείρησης στη Λάρισα.

Θυμίζουμε ότι με βάση και τις προτάσεις που έκανε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση, το επιχειρησιακό στρατηγείο της «Aspides» είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ), με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα και διοικητή εκεί τον υποναύαρχο Β. Γρυπάρη. Παίζει ρόλο διοικητή «εν όρμω», ενώ διοικητής επί του πεδίου («εν πλω») είναι σε αυτή την πρώτη φάση της επιχείρησης Ιταλός υποναύαρχος.

Στο πεδίο, για την ώρα κύριες μονάδες κρούσεως έχουν στείλει οι Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία (το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duillio» – «διοικητόπλοιο» σε πρώτη φάση της επιχείρησης, την «Υδρα», τη γαλλική «Languedoc» και τη γερμανική φρεγάτα «Hessen»), ενώ πρόθεση να πάρει μέρος με στελέχη έχει εκφράσει η Κύπρος. Σε επόμενη φάση αναμένεται και μια φρεγάτα από το Βέλγιο.

Δεν αποκλείεται η αποστολή και πλοίων γενικής υποστήριξης, ενώ καθώς πρόκειται για ένα αχανές πεδίο («το θέατρο επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και στον Περσικό Κόλπο», τονίζεται στη σχετική απόφαση 2024/583 του Συμβουλίου της ΕΕ) αναζητούν ποια λιμάνια είναι κατάλληλα και ασφαλή ώστε να δέσουν τα πλοία όποτε χρειαστεί. Λέγεται ότι η «Υδρα», εκτός από το Τζιμπουτί, θα βρίσκει απάγκιο και στο λιμάνι της πόλης Σαλαλά στο Ομάν, όπως και στο λιμάνι της Μανάνα στο Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ).

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στην απόφαση τη ΕΕ «Στρατηγικός στόχος» πρόσχημα για την ανάπτυξη της «EUNAVFOR Aspides» μπαίνει «να διασφαλίσει τη ναυτική παρουσία της Ενωσης στο θέατρο επιχειρήσεων με στόχο να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας για σκάφη, σε στενή συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ασφάλειας στη θάλασσα».

«Για τον σκοπό αυτό, η “EUNAVFOR Aspides”, στο πλαίσιο των μέσων και των δυνατοτήτων της: α) Συνοδεύει σκάφη εντός του θεάτρου επιχειρήσεων, β) διασφαλίζει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα εντός του θεάτρου επιχειρήσεων, γ) προστατεύει σκάφη από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα».

Ετσι, και με βάση τις δυνατότητες του πλοίου, λέγεται ότι η πρώτη αποστολή της ελληνικής φρεγάτας θα είναι η ασφαλής συνοδεία εμπορικών πλοίων από πιθανές επιθέσεις των Χούθι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο μεταξύ, ενδεικτικό για το πού έχει στείλει η κυβέρνηση τους Ελληνες στρατιωτικούς είναι πως πριν καλά καλά φτάσουν τα πλοία από Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, που αναπτύχθηκαν από νωρίτερα στην εμπόλεμη ζώνη, έχουν ήδη εμπλακεί στην κατάρριψη πυραύλων και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.