ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Β.Πούτιν: «Θα πλήξουμε τα ουκρανικά F-16 στις χώρες από τις οποίες θα επιχειρούν»

Οι κίνδυνοι ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης υπαρκτοί αλλά μηδενικές οι πιθανότητες χρήσης πυρηνικών

Β.Πούτιν: «Θα πλήξουμε τα ουκρανικά F-16 στις χώρες από τις οποίες θα επιχειρούν»

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και ειδικά τις ΗΠΑ συνιστά η διατυπωμένη για πρώτη φορά προειδοποίηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Πούτιν ότι «Θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι τα αεροδρόμια τρίτων χωρών από τα οποία θα επιχειρούν μαχητικά σ.σ.: ουκρανικά) F-16 κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων».

Τι εννοεί; Οι Δυτικοί γνωρίζουν ότι τα μαχητικά F-16 που έχουν διαθέσει στην Ουκρανία, δεν είναι θα επιβιώσιμα επί ουκρανικού εδάφους σε καμία περίπτωση, πέρα από μερικά 24ωρα και για τον λόγο αυτό θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμια των όμορων χωρών, δηλαδή των τριών βαλτικών δημοκρατιών )Λεττονία, Εσθονία, Λιθουανία), της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας ή και της Βουλγαρίας που μπορεί να μην έχει χερσαία  σύνορα με την Ρωσία, αλλά έχει θαλάσσια και τα ουκρανικά F-16 μπορούν θαυμάσια να χρησιμοποιηθούν από βουλγαρικές βάσεις για κτυπήματα στην Κριμαία.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν F-16 στο Κίεβο, ενώ συνασπισμός χωρών έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την ασφάλεια του βουλγαρικού εναέριου χώρου την έχει αναλάβει με συμφωνία προ εβδομάδος, η τουρκική Αεροπορία.

Άρα τα αεροδρόμια-βάσεις των F-16 στις ανωτέρω χώρες του ΝΑΤΟ, μπορούν να πληγούν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αφού η χρήση των F-16, θα συνιστά νομική βάση για πλήγμα κατά των χωρών αυτών;

Βέβαια αυτό μπορεί να οδηγήσει τις χώρες του ΝΑΤΟ που θα πληγούν σε επίκληση του άρθρου 5 και να υπάρξει ανταπάντηση από τις ΝΑΤΟϊκές ένοπλες δυνάμεις κατά της Ρωσίας. 

Η οποία τότε θα πρέπει να αποφασίσει -αν θα δεχθεί τα κτυπήματά αυτά- τι θα πράξει:

  • Επέκταση των συγκρούσεων με συμβατικά όπλα 
  • Επέκταση και κλιμάκωση με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Στην πρώτη περίπτωση η Ρωσία δεν μπορεί να επικρατήσει έναντι του ΝΑΤΟ και αυτό είναι σαφές: Σε χερσαίο επίπεδο υπάρχει κάποια ισορροπία δυνάμεων, αλλά σε αεροπορικό και ναυτικό επίπεδο η υπεροχή του ΝΑΤΟ είναι πλήρης. 

Άρα η Ρωσία θα αναγκαστεί να εμπλέξει τακτικά πυρηνικά, δεν θελήσει να φύγει ηττημένη από την Ουκρανία.

Και όταν ξεκινούν τα πυρηνικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν οι εμπλεκόμενοι σε τακτικά πυρηνικά και δεν θα επεκταθούν σε στρατηγικά πυρηνικά.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται υπερβολικά, αλλά είναι ζήτημα 24ώρων να συμβούν με την πεποίθηση της Ρωσίας ότι λόγω αχανούς έκτασης θα επιβιώσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού της, όπως και των ΗΠΑ, αντίθετα με την Ευρώπη που θα αφανιστεί ολοκληρωτικά.

Μαθηματικά, εκεί οδηγούμαστε.

Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο;

Δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος «νόμιμης άμυνας» ο Ρώσος πρόεδρος, ούτε θα πραγματοποιήσει την απειλή του, ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν ΝΑΤΟϊκά αεροδρόμια από τα ουκρανικά F-16.

Ούτε τα F-16 είναι τόσα πολλά σε αριθμό για να επηρεάσουν καθοριστικά την σύγκρουση, ούτε θα απωλέσει η Ρωσία την πρωτοβουλία στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας, αν θεωρητικά εξορμήσουν μερικά F-16 από την Πολωνία (η Ρουμανία ασκεί επαμφοτερίζουσα πολιτική στην σύγκρουση) και βομβαρδίσουν ρωσικούς στόχους.

Μπορεί να υπάρξουν άλλες ενέργειες, αλλά σε «ακραίες» καταστάσεις είναι απίθανο να οδηγηθούμε.

Η Ρωσία νικά και δεν έχει κανένα λόγο να κλιμακώσει μια σύγκρουση σε επίπεδο χρήσης πυρηνικών…

Καλύτερα και πιο χρήσιμo για τους Ρώσους είναι να βρουν και να καταστρέψουν τα παλιά υποστρατηγικά ουκρανικά Su-24 Fencer που επιχειρούν με βλήματα Storm Shadow και SCALP-EG, πλήττοντας σημαντικούς στόχους στην Κριμαία, κυρίως, παρά να βομβαρδίσουν μια πολωνική βάση με F-16…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.