ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

HRW: «Ως έγκλημα πολέμου πρέπει να διερευνηθεί η ισραηλινή επίθεση στο κομβόι ασθενοφόρων» στη Λωρίδα της Γάζας

«Η ανάγκη ασφαλούς μεταφοράς τραυματιών σε νοσοκομεία είναι κρίσιμη στις ένοπλες συγκρούσεις»

HRW: «Ως έγκλημα πολέμου πρέπει να διερευνηθεί η ισραηλινή επίθεση στο κομβόι ασθενοφόρων» στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε κομβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας στις 3 Νοεμβρίου 2023 με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) να κάνει λόγο για ένα «προφανώς παράνομο» χτύπημα, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί ως πιθανό έγκλημα πολέμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ανθρωπιστική οργάνωση αναφέρει πως βίντεο και φωτογραφίες που ελήφθησαν λίγο μετά το χτύπημα και επαληθεύτηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν μια γυναίκα σε φορείο στο ασθενοφόρο και τουλάχιστον 21 νεκρούς ή τραυματίες στην περιοχή γύρω από το ασθενοφόρο, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πέντε παιδιά.

Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το χτύπημα, καθώς ένας εκπρόσωπος των IDF (Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις), δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Οι δυνάμεις μας είδαν τρομοκράτες να χρησιμοποιούν ασθενοφόρα ως όχημα για να μετακινούνται. Αντιλήφθηκαν μια απειλή και κατά συνέπεια χτυπήσαμε το ασθενοφόρο».

Ωστόσο, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο που εφαρμόζεται στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προβλέπει ότι τα ασθενοφόρα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ιατρικές μεταφορές πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται σε κάθε περίπτωση και χάνουν την προστασία τους μόνο αν χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη πράξεων επιβλαβών για τον εχθρό.

«Η ανάγκη ασφαλούς μεταφοράς τραυματιών σε νοσοκομεία είναι κρίσιμη στις ένοπλες συγκρούσεις, οπότε οι νόμοι του πολέμου προβλέπουν ειδική προστασία για τα ασθενοφόρα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό», δήλωσε ο Λάμα Φάκιχ, διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Για να ισχυριστούν οι ισραηλινές αρχές ότι η θανατηφόρα επίθεσή τους στις 3 Νοεμβρίου εναντίον ενός ασθενοφόρου σε μια πολυσύχναστη περιοχή ήταν νόμιμη, πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να επιμείνουν ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούσαν ένα ασθενοφόρο ως μέσο μεταφοράς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.