ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πώς η Χαμάς κατάφερε να παραβιάσει το «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ (βίντεο)

«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτήν τη δυνατότητα, οπότε δεν φανταστήκαμε τι θα συμβεί»

Πώς η Χαμάς κατάφερε να παραβιάσει το «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ (βίντεο)

Ένα εκτενές ρεπορτάζ της Washington Post αποκαλύπτει πώς η Χαμάς κατάφερε να παραβιάσει το «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ.

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021… τότε ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι μια υψηλής τεχνολογίας αναβάθμιση του φράγματος που περιβάλλει εδώ και καιρό τη Λωρίδα της Γάζας θα προστάτευε τους κατοίκους των κοντινών ισραηλινών περιοχών από τρομοκράτες.

«Τόσο υπόγειο όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωνε με περηφάνεια ο ταξίαρχος Eran Ofir, ο οποίος ηγήθηκε του έργου. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, στο βίντεο της Washington Post φαίνεται ξεκάθαρα πώς στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν από την εξάρτηση του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Το βίντεο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι ένοπλοι της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού -μια τακτική γνωστή στο εσωτερικό της ομάδας ως «σχέδιο τύφλωσης», για να παραβιάσουν το υψηλής τεχνολογίας.

Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα του αμερικανικού μέσου, βρέθηκε υλικό που δείχνει 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράγματος. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού έγιναν οι παραβιάσεις – από το πέρασμα Erez στο βορρά έως το Kerem Shalom στο νότο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.

Διαπιστώθηκε ότι η Χαμάς είχε επίσης επεκτείνει τις δυνάμεις της, δραστηριότητα που είναι ορατή σε διαδικτυακούς χάρτες, ενώ εκπαιδευόταν κι επί σειρά μηνών για να παραβιάσει τον φράχτη.

Εκείνο που υπογραμμίζεται πάντως είναι το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν εκτίμησαν σωστά τις προθέσεις της Χαμάς, πιστεύοντας ότι οι τελευταίοι δεν θα προχωρούσαν σε εισβολή.

«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτήν τη δυνατότητα, οπότε δεν φανταστήκαμε τι θα συμβεί» τόνισε ο Τσαρλ Φρέλιτς, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές δυνάμεις αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για το ρεπορτάζ της Washington Post.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.