ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Το Ιράν κτύπησε στόχους στο Πακιστάν με βαλλιστικά βλήματα

Σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στον τάφο του Σουλειμανί

Το Ιράν κτύπησε στόχους στο Πακιστάν με βαλλιστικά βλήματα

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drones εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον βάσεων της ένοπλης οργάνωσης «Τζάις αλ Άντλ» («Στρατός της Δικαιοσύνης») στο Μπαλουχιστάν στο Πακιστάν.

Το Ιράν μέσα σε 48 ώρες έπληξε στόχους σε τρεις χώρες: Συρία, Ιράκ και Πακιστάν.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το Πακιστάν βρισκόταν σε διαβούλευση με την ηγεσία του Ιράν για το κτύπημα αυτό. Επίσημα το Πακιστάν δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το ιρανικό κτύπημα εντός της επικράτειας του.

Η εξέλιξη παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το Ιράν κτυπά για πρώτη φορά στόχους μέσα στο Πακιστάν. Σημειώνεται ότι το Πακιστάν βρίσκεται σε πόλεμο με ακόμη δύο τρομοκρατικές οργανώσεις και οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν καλοδεχούμενη για το Ισλαμαμπάντ.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε μια επιχείρηση χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και drones καμικάζι εναντίον 2 αρχηγείων που χρησιμοποιούνται από «αντι-ιρανικές τρομοκρατικές ομάδες» στο έδαφος του Δυτικού Πακιστάν κοντά στα σύνορα με το Ιράν .

Ιράν: Κτυπήσαμε βάσεις της «Τζάις αλ Άντλ» στο Πακιστάν

Το Ιράν εξαπέλυσε την Τρίτη πυραυλικές επιθέσεις εναντίον δύο βάσεων της ένοπλης οργάνωσης «Τζάις αλ Άντλ» («Στρατός της Δικαιοσύνης») στο Πακιστάν, όπως ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, δύο «σημαντικές βάσεις» της Τζάις αλ Άντλ στο Πακιστάν «καταστράφηκαν».

Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα πλήγματα επικεντρώθηκαν σε μια περιοχή στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, όπου βρισκόταν «ένα από τα μεγαλύτερα αρχηγεία» της οργάνωσης.

Οι μαχητές της ένοπλης οργάνωσης έχουν κατά καιρούς επιτεθεί σε ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στη μεθόριο των δύο χωρών.

«Οι βάσεις που μπήκαν στο στόχαστρο καταστράφηκαν από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Προς το παρόν, το Πακιστάν δεν επιβεβαιώνει την επίθεση της Τεχεράνης στο έδαφός του.

Το Ιράν κλιμακώνει τις επιθέσεις

Οι επιθέσεις έγιναν μία ημέρα μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στην περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, σε αυτό που αποκάλεσαν ισραηλινό «αρχηγείο κατασκόπων της Mossad» και σε στόχους στη Συρία που υποστηρίζουν ότι συνδέονται με τον ISIS.

Η Τζάις αλ Άντλ, που σχηματίστηκε το 2012 και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατικ» οργάνωση από την Τεχεράνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Νέα Ζηλανδία, είναι μια σουνιτική ένοπλη οργάνωση που δρα στην νοτιοανατολική επαρχία του Ιράν, το Σιστάν-Μπαλουχιστάν, όπου ξεσπούν συχνά ένοπλες συγκρούσεις.

Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται το αίτημα για περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους εθνοτικούς Μπαλούτσι στο Ιράν και έχει εξαπολύσει πολυάριθμες επιθέσεις κατά των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών.

Τον περασμένο μήνα, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο Σιστάν-Μπαλουχιστάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 Ιρανοί αστυνομικοί.

Το Σιστάν-Μπαλουχιστάν συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και έχει ιστορικό συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν και σουνιτών μαχητών, καθώς και λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επαρχία είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές του Ιράν και κατοικείται κυρίως από σουνίτες εθνοτικούς Μπαλούτσι, μια μειονότητα στο κυρίως σιιτικό Ιράν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.