Το Τάγμα Αζόφ έχει στα χέρια του αντιτεθωρακισμένα όπλα MATADOR

Στα χέρια του τάγματος Αζόφ βρίσκονται τα αντιτεθωρακισμένα όπλα MATADOR, τα οποία αναπτύχθηκαν από κοινού από το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και μια γερμανική εταιρεία.

Ειδικότερα, στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Τάγμα Αζόφ, ένας Ουκρανός μαχητής, που κατά τα φαινόμενα συνδέεται με την ουκρανική στρατιωτική μονάδα, φαίνεται να πυροβολεί με ένα τέτοιο όπλο κατά ανδρών του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με όσα τονίζει και η Jerusalim Post.

Καθώς οι δυτικές χώρες έχουν αναλάβει μαζικές μεταφορές όπλων στην Ουκρανία για να την υποστηρίξουν στον πόλεμο με τη Ρωσία, επικριτές όπως εξέφρασαν ανησυχία ότι αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να καταλήξουν στο τάγμα Αζόφ, το οποίο ενσωματώθηκε στην Εθνική Δύναμη της Ουκρανίας το 2014.

Για τα αντιαρματικά και τεθωρακισμένα όπλα όπως το Javelin, το NLAW και το MATADOR έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μεταφορές όπλων. Σε ενημέρωση της 16ης Μαρτίου, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι «τα αντιτεθωρακισμένα και τα συστήματα αεράμυνας, αμύνονται αποτελεσματικά τη χώρα».

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διέθεσε 2.650 MATADOR προς αγορά από την Ουκρανία, ανέφερε η Süddeutsche Zeitung τον Μάρτιο. Η Euromaidan Press ανέφερε ότι είχαν αγοραστεί έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με άλλα 2.450 που θα παραχθούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ανησυχίες για τα ισραηλινά όπλα και την Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο, το Interfax Ukraine ανέφερε ότι το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας είπε στα κράτη της Βαλτικής ότι δεν θα ικανοποιούσε αιτήματα για μεταφορά όπλων ισραηλινής κατασκευής από τρίτους στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2018, η Haaretz ανέφερε ότι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο απαιτώντας τον τερματισμό των εξαγωγών όπλων στην Ουκρανία λόγω ανησυχίας ότι θα κατέληγαν στα χέρια των μαχητών του Αζόφ. Η Haaretz δημοσίευσε μια εικόνα που δείχνει ένα Tavor της Ισραηλινής Βιομηχανίας Όπλων στα χέρια στρατιώτη του τάγματος Αζόφ.