Καταστράφηκαν πέντε «ελληνικά» ΤΟΜΑ BMP-1 στο Ντονμπάς από το ρωσικό πυροβολικό – Αντί να φρουρούν το Αιγαίο καίγονται στην στέπα

Οι Ρώσοι έζευξαν σε δύο σημεία τον Δνείπερο στην Χερσώνα.

Καταστράφηκαν πέντε «ελληνικά» ΤΟΜΑ BMP-1 στο Ντονμπάς από το ρωσικό πυροβολικό – Αντί να φρουρούν το Αιγαίο καίγονται στην στέπα

Πριν λίγο η ρωσική στρατιά της Χερσώνας γεφύρωσε το υδάτινο κώλυμα του Δνείπερου σε δύο σημεία και πέρασε στην βόρεια όχθη επιχειρώντας κυκλωτική κίνηση στις ουκρανικές δυνάμεις βόρεια της πόλης της Χερσώνας. 

Δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για κύρια επιθετική κίνηση ή για αντιπερισπασμό.

Επίσης το ρωσικό πυροβολικό με βολές SMERCH των 300 χλστ,, αυτοκινούμενα πυροβόλα των 152 χλστ. και τα μαχητικά κρούσης  Su-25 κτύπησαν εφεδρείες των ουκρανικών στρατευμάτων που προχωρούσαν από τις κατευθύνσεις Νικολάεφ-Κριβόι Ρογκ,βόρειοανατολικά της Χερσώνας καθώς και ειδικές μονάδες των Ουκρανών που δρούσαν κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Περισσότεροι από 180 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, ενώ οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και έξι αυτοκίνητα καταστράφηκαν.

Επίσης η 6η ρωσική Στρατιά εξαπέλυσε επίθεση ανακατάληψης των ρωσικών εδαφών του Ντονμπάς και συνέτριψαν ουκρανική επίθεση στην Μπερεστόβογιε στην περιοχή του Χάρκοβο με αποτέλεσμα τον θάνατο ή τραυματισμό 150 Ουκρανών στρατιωτών και καταστράφηκαν ενός άρματος μάχης, πέντε οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 που μόλις είχαν παραληφθεί από την Ελλάδα, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εννέα φορτηγάκια pickups που είχαν διαμορφωθεί σε οχήματα μάχης,

Τα «ελληνικά» ΤΟΜΑ καταστράφηκαν με βολές πυροβολικού  και κατευθυνόμενα βλήματα Krasnopol των 152 χλστ.

Οι Ουκρανοί προώθησαν αμέσως στην πρώτη γραμμή τα ελληνικά ΤΟΜΑ λόγω της άριστης κατάστασης στην οποία βρίσκονταν…

Απομένουν περίπου 100 ΤΟΜΑ στην δύναμη των Ουκρανών, καθώς έχουν καταστραφεί πάνω από 20. Τα ελληνικά ΤΟΜΑ ήταν η πλέον σοβαρή ενίσχυση για τους Ουκρανούς, ενώ τα πρώην ελληνικά ρουκετοβόλα RM-70, δρουν στην περιοχή της Χερσώνας, κυρίως. Δύο έχουν καταστραφεί.

Στην περιοχή Κράσνι Λίμαν, δύο τακτικές ομάδες τάγματος της AFU εξαπέλυσαν άλλη μια επίθεση προς το χωριό Τσερβονοπόποβκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. Οι AFU προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο μεταξύ Σβάτοβο και Κρεμέναγια.

Η επίθεση αποκρούστηκε από ρωσικές δυνάμεις. Τα πυρά πυροβολικού και τα χτυπήματα από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σκότωσαν ή τραυμάτισαν περισσότερους από 50 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν δύο άρματα μάχης, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και δύο αυτοκίνητα.

Μια ομάδα Ουκρανών κομάντο οπλισμένων με αμερικανικά αντιαρματικά FGM-148 Javelin επιχείρησαν να στήσουν ενέδρες στην στην περιοχή Κράσνι Λίμαν αλλά ανακαλύφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις και εξουδετερώθηκαν από όλμους.

Στην πρώτη γραμμή του Ντόνιετσκ, μια τακτική ομάδα λόχου των Ουκρανών, επιτέθηκε σε ρωσικές στρατιωτικές θέσεις κοντά στο χωριό Βρέμεβκα που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά από το Ουγκλεντάρ.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών των ρωσικών μονάδων και των πυρών του πυροβολικού, οι Ουκρανοί απωθήθηκαν στις θέσεις τους. Ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης επιχείρησης, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 Ουκρανοί στρατιωτικοί και καταστράφηκαν ένα τανκ, δύο τεθωρακισμένα οχήματα και ένα φορτηγό.

Γενικά ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα για τους Ουκρανούς…

Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις επιθετικές επιχειρήσεις από μικρές ομάδες επίθεσης κατά μήκος της πρώτης γραμμής στις περιοχές Ντονμπάς, Χερσώνας και Ζαπορόζιε. Οι επιθέσεις πιθανότατα στοχεύουν στην αποδυνάμωση της ρωσικής άμυνας, καθώς και στην αναγνώριση μάχης εν μέσω των συνεχιζόμενων προετοιμασιών για μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιθέσεις συνεχίζονται σε όλες τις περιοχές, έτσι ο ρωσικός στρατός δεν μπόρεσε να εντοπίσει την περιοχή μιας άλλης μεγάλης κλίμακας επίθεσης. Τέτοιες τακτικές της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης οδηγούν σε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Το Κίεβο έχει ήδη δηλώσει ότι οι τάξεις του ουκρανικού στρατού πρέπει να αναπληρωθούν με νέους στρατιωτικούς. Η επιστράτευση συνεχίζεται σε όλη τη χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.