Ρωσία για εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία: «Γιατί χρηματοδοτούνταν από το Πεντάγωνο;»

«Με εντολή των ΗΠΑ παρήγαγαν παθογόνους παράγοντες»

Ρωσία για εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία: «Γιατί χρηματοδοτούνταν από το Πεντάγωνο;»

Με μια ευμεγέθη και αναλυτική ανακοίνωση, και δημοσιοποίηση περαιτέρω εγγράφων, επανήλθε σήμερα το υπουργείο Αμύνης της Μόσχας στις καταγγελίες περί λειτουργίας παράνομων εργαστηρίων βιολογικών όπλων που χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, θέμα το οποίο είχε φέρει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα.

Επαναλαμβάνοντας ότι όλα τα έγγραφα που έχουν στα χέρια τους [οι ρώσοι] προέρχονται από εργαζομένους στα ουκρανικά αυτά εργαστήρια, και ότι τα στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα γίνονταν «από τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟικους τους συμμάχους στο έδαφος της Ουκρανίας», υπογραμμίζει πως τα έγγραφα που δίνει σήμερα στην δημοσιότητα «φέρουν την υπογραφή γνωστών και αληθινών αξιωματούχων και τις σφραγίδες των οργανισμών» στους οποίους αυτοί υπηρετούν.

Σε ένα από τα έγγραφα που δίνουν στη δημοσιότητα, με ημερομηνία 6ης Μαρτίου 2015, φαίνεται τα προγράμματα να τα χρηματοδοτεί το αμερικάνικο Πεντάγωνο απευθείας. Κι εδώ αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερη «παραφωνία», καθώς αν αυτά τα προγράμματα ήταν ιατρικού χαρακτήρα θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται μέσα από τις εθνικές αρχές υγείας, όπως γίνεται και σε όλα τα άλλα αμερικάνικα προγράμματα αυτού του τύπου.

Αναφέρουν επίσης ότι ενώ η συμφωνία για τα εργαστήρια αυτά έχει υπογραφεί μεταξύ του αμερικάνικου Πενταγώνου και του υπουργείου υγείας της Ουκρανίας, τα κονδύλια, ύψους 32 εκατομμυρίων δολαρίων, πέρασαν στο υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας και τα εργαστήρια που συντηρεί σε Κίεβο, Οδέσσα, Λβιβ και Χάρκοβο.

Σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, «δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα βιοεργαστήρια επιλέχθηκαν από την Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών των ΗΠΑ (DTRA) και την ανάδοχο εταιρεία Black & Veatch ως εκτελεστές του έργου UP-8 με στόχο τη μελέτη των παθογόνων παραγόντων του αιμορραγικού πυρετού Κονγκό-Κριμαίας, της λεπτοσπείρωσης και χανταϊών», πληροφορία για την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα «με το αντίστοιχο αίτημα του Πενταγώνου για συμμετοχή ουκρανικών εργαστηρίων στην υλοποίηση του έργου».

Κατά την άποψη των ρώσων, «το ενδιαφέρον των στρατιωτικών βιολόγων των ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα παθογόνα έχουν φυσικές εστίες τόσο στο έδαφος της Ουκρανίας όσο και στη Ρωσία και η χρήση τους μπορεί να συγκαλυφθεί έτσι ωστε να θεωρηθούν φυσικές εστίες ασθενειών. Γι’ αυτό το έργο έχει λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση και οι όροι υλοποίησής του έχουν παραταθεί».

Προσθέτουν ακόμη ότι τα έγγραφα που δίνουν στη δημοσιότητα, για ένα άλλο βιολογικό πείραμα, «το έργο P-781, για τη μελέτη των τρόπων μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο μέσω νυχτερίδων» έδειξε ότι «σε αυτό δούλεψαν από κοινού εργαστήριο στο Χάρκοβο μαζί με το διαβόητο κέντρο R.Lugar στην Τιφλίδα» – το εργαστήριο της Τιφλίδας έχει καταγγελθεί και πάλι, από τους ρώσους, για αντίστοιχη συνεργασία με τις ΗΠΑ το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τώρα δίνουν στη δημοσιότητα, «το συνολικό κόστος του Πενταγώνου για την εφαρμογή του στην Ουκρανία και τη Γεωργία ανήλθε σε 1,6 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έλαβε η Ουκρανία ως κύριος ανάδοχος».

Επίσης, αναφέρουν ότι, από τα έγγραφα που έχουν στα χέρια τους, «η έρευνα στον τομέα αυτό είναι συστηματική και διεξάγεται τουλάχιστον από το 2009 υπό την άμεση επίβλεψη ειδικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες» και «μία από τις επιμελήτριες αυτής της δραστηριότητας ήταν η επικεφαλής του γραφείου DTRA στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, Τζοάνα Γουιντραλ», προτείνουν δε να την αναζητήσει ο Τύπος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και καταλήγουν αναφέροντας ότι «κατά την υλοποίηση αυτών των έργων, εντοπίστηκαν έξι οικογένειες ιών (συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών) και τριών τύπων παθογόνων βακτηρίων (της πανώλης, της βρουκέλλωσης και της λεπτοσπείρωσης). Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των παθογόνων που τα καθιστούν ευνοϊκά για στρατιωτικές χρήσεις, είναι η αντοχή στα φάρμακα και η μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης από τα ζώα στον άνθρωπο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.