ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Κίεβο: «Μόλις έφτασαν οι βόμβες διασποράς – Θα διώξουμε τους Ρώσους» – Μόσχα: «Θα απαντήσουμε με παρόμοια μέσα»

«Δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη», είπε ο Ταξίαρχος Όλεξαντρ Ταρνάβσκι

Κίεβο: «Μόλις έφτασαν οι βόμβες διασποράς – Θα διώξουμε τους Ρώσους» – Μόσχα: «Θα απαντήσουμε με παρόμοια μέσα»

Έφτασαν στο Κίεβο οι βόμβες διασποράς που έστειλαν οι ΗΠΑ, μια μόλις εβδομάδα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις που είχε κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. 

«Μόλις τα πήραμε, δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα, αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά το πεδίο της μάχης», είπε ο Ταξίαρχος Όλεξαντρ Ταρνάβσκι, διοικητής της Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων της Ταβρίας, σε συνέντευξη την Πέμπτη στο CNN.

«Ο εχθρός καταλαβαίνει επίσης ότι με την απόκτηση αυτών των πυρομαχικών, θα έχουμε ένα πλεονέκτημα. Ο εχθρός θα εγκαταλείψει περιοχές όπου είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η απόφαση να παρασχεθούν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς οφείλεται στην έλλειψη του Κιέβου σε τυπικά βλήματα πυροβολικού.

Η προμήθεια των πυρομαχικών διασποράς είναι «προσωρινή», σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Μόλις η παραγωγή φτάσει σε ένα επίπεδο όπου μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ουκρανίας, τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε να δίνουμε πυρομαχικά διασποράς», είπε την Τρίτη, αρνούμενος να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Ρωσία: «Θα απαντήσουμε» 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναγκασθεί να χρησιμοποιήσει «παρόμοια» μέσα επίθεσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύσουν την Ουκρανία με βόμβες διασποράς. 

Ο Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία έχει στην κατοχή της πυρομαχικά διασποράς αλλά απέφυγε να τα χρησιμοποιήσει στην στρατιωτική της εκστρατεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα ευρέως απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς για την αντεπίθεση της ενάντια στο ρωσικό στρατό.

Πρόκειται για την δεύτερη κόκκινη γραμμή που ξεπερνούν οι δυτικοί, μετά τους πυραύλους Storm Shadow, οι οποίοι ήδη έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στους Ρώσους. Η τελευταία κόκκινη γραμμή είναι να δώσουν πυραύλους ATACMS με ακτίνα δράσης 300 χλμ.

Τι είναι οι βόμβες διασπορά

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό.

Μάλιστα αποτελούν απειλή τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και πολύ αργότερα, επειδή ορισμένες από τις βόμβες δεν θα εκραγούν αμέσως.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 120 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς και συγκεκριμένα για την απαγόρευση της χρήσης τους. Ανάμεσά τους είναι και βασικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως η Ουκρανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει αυτή τη συνθήκη, αν και νόμος του 2009 απαγορεύει στις ΗΠΑ να εξάγουν πυρομαχικά διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών άνω του 1%, που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το στρατιωτικό απόθεμα των ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.