Lancet: Οι κυνηγοί των Leopard – Πως τα ρωσικά drone ανέτρεψαν την ουκρανική επίθεση στην Ζαπορίζια και εξουδετέρωσαν τα γερμανικά άρματα

Παρόμοιας τεχνολογίας τα γερμανικά Leopard 2A6 με τα ελληνικά Leopard 2HEL

Lancet: Οι κυνηγοί των Leopard – Πως τα ρωσικά drone ανέτρεψαν  την ουκρανική επίθεση στην Ζαπορίζια και εξουδετέρωσαν  τα γερμανικά άρματα

Η προσβολή των αρμάτων Leopard 2A4 και 2A6 από τα ρωσικά drone Lancet δείχνει πόσο έχει μεταβληθεί το πεδίο μάχης σήμερα.

Τα άρματα μάχης, που διαθέτει και ο ΕΣ, φαίνονται ως καθιστοί στόχοι λίγο πριν τα drones τα κτυπήσουν.

Μπορεί το άρμα να μην καταστρέφεται ολοκληρωτικά, όπως με τη βολή ενός βλήματος των 125 χλστ. για παράδειγμα ενός ρωσικού άρματος, εντούτοις τίθενται εκτός μάχης και αυτό είναι αρκετό.

Το γεγονός ότι ένα όπλο με κόστος μεταξύ 20.000 κα 40.000 $ μπορεί να αχρηστεύσει ένα άρμα μάχης που κοστίζει 6 εκατ.$ καταδεικνύει και την επιτυχία της νέας αυτής μορφή του πολέμου.

Οι απώλειες των Ουκρανών σε Leopard δεν ήταν θεαματικές από άποψη αριθμών. 2 Leopard 2A6, 3 Leopard 2A4, αυτό όμως γιατί δεν τα χρησιμοποίησαν σε μεγάλους αριθμούς.

Εάν τα είχαν τότε οι απώλειες θα ήταν ανάλογα μεγαλύτερες.

Αυτό βέβαια που χαρακτηρίζει τις απώλειες είναι η απουσία συστήματος αυτοπροστασίας στα ουκρανικά Leopard όπως και στα Leopard 2 του ΕΣ.

Το ZALA Lancet είναι ρωσικής κατασκευής drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αποστολές αναγνώρισης όσο και για αποστολές κρούσης.

Έχει μέγιστη εμβέλεια 40 χιλιομέτρων και μέγιστο βάρος απογείωσης (MTOW) έως και 12 κιλά.

Σε ρόλο κρούσης, μπορεί να οπλιστεί είτε με κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας (HE) είτε με κεφαλές κατακερματισμού HE.

Διαθέτει οπτικο-ηλεκτρονική καθοδήγηση και μονάδα καθοδήγησης μέσω κάμερας , η οποία επιτρέπει τον έλεγχο των πυρομαχικών κατά το τερματικό στάδιο της πτήσης, όπως φαίνεται και από τα σχετικά βίντεο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιαστή της Zala Aero, Alexander Zakharov, το Lancet μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον λεγόμενο ρόλο ” κατά άλλων εναέριων στόχων “.

Σε αυτόν, το drone βυθίζει με μέγιστη ταχύτητα έως και 300 χιλιόμετρα την ώρα και χτυπά εχθρικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV) κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το Lancet μπορεί να εκτοξευθεί μέσω εκτοξευτή καταπέλτη από επίγειες ή θαλάσσιες πλατφόρμες όπως τα περιπολικά σκάφη κατηγορίας Raptor.[6] Το drone τροφοδοτείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα.

Φυσικά δεν ήταν μόνο τα Lancet που κτύπησαν τόσο τα Leopard όσο και τα ΤΟΜΑ Bradley. Ήταν και πλήθος άλλων Α/Τ όπλων, όπως οι πύραυλοι 9K121 Vikhr από τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 ήταν όμως αυτά που «έκλεψαν» την παράσταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.