ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μ.Αμπάς: «Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας»

«Αυτή η πολιτική αποτελεί κίνδυνο για τον κόσμο και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»

Μ.Αμπάς: «Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας»

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε χθες Σάββατο (9/12) πως θεωρεί τις ΗΠΑ «υπεύθυνες για την αιματοχυσία» στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά το βέτο της Ουάσινγκτον στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το σχέδιο απόφασης αυτό καταρτίστηκε έπειτα από την άνευ προηγουμένου ενεργοποίηση από τον Αντόνιο Γκουτέρες, γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, του άρθρου 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον εκάστοτε επικεφαλής του να εφιστά την προσοχή του Σ.Α. σε κάποιο ζήτημα «που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο» τη διατήρηση «της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Οι Αμερικανοί, σύμμαχοι του Ισραήλ, επανέλαβαν την Παρασκευή (8/12) πως αντιτίθενται στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Χαρακτηρίζοντας «ανήθικη» την αμερικανική θέση, ο Μαχμούντ Αμπάς είπε πως καθιστά την Ουάσινγκτον «υπεύθυνη για την αιματοχυσία» με θύματα «παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» εξαιτίας της δράσης των «δυνάμεων κατοχής» του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, οι ΗΠΑ είναι «εταίροι» του Ισραήλ «στα εγκλήματα της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

«Αυτή η πολιτική αποτελεί κίνδυνο για τον κόσμο και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει έδρα τη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.

Το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάπου δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου με έναυσμα την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έλαβε 13 ψήφους υπέρ, ενώ μια χώρα το καταψήφισε (οι ΗΠΑ) και μια απείχε (το Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Στάγεχ, είχε ήδη χαρακτηρίσει την αποτυχία της προσπάθειας να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός από το Συμβούλιο Ασφαλείας «ντροπή» και «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κόεν, έκρινε πως η κατάπαυση του πυρός θα παρεμπόδιζε την εξάλειψη «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», τον διακηρυγμένο στόχο των επιχειρήσεων του ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 48.780.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο απολογισμός είναι βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι θαμμένοι στα συντρίμμια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην επίθεση στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948, σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τις ισραηλινές Αρχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.