ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέους Iskander μεταφέρει η Ρωσία – Β.Ζελένσκι: «Αυτά ζητάμε από Μόσχα» – Στην Τουρκία οι νέες διαπραγματεύσεις

Μόσχα και Κίεβο τα λένε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη

Νέους Iskander μεταφέρει η Ρωσία – Β.Ζελένσκι: «Αυτά ζητάμε από Μόσχα» – Στην Τουρκία οι νέες διαπραγματεύσεις

Την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται, Κίεβο και Μόσχα ανακοίνωσαν ότι από σήμερα έως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων. 

Ενώ ο πόλεμος έχει εισέλθει στον δεύτερο μήνα, νέα χαραμάδα ελπίδας ανοίγει μετά την ανακοίνωση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχα και Κιέβου που θα διεξαχθούν στην Τουρκία από σήμερα έως και την Τετάρτη.

Ο νέος γύρος διπλωματικών επαφών, φέρνει και πάλι στο τραπέζι τις δύο πλευρές μετά από τις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα και οι οποίες δεν είχαν σημειώσει κάποια ουσιαστική πρόεδρο.

Οι εγγυήσεις που ζητά η Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δόθηκε στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι .

Εν τω μεταξύ, ο Oυκρανός πρόεδρος σε νέο μήνυμά του το βράδυ, μίλησε για τις διαπραγματεύσεις βάζοντας τις δικές του «κόκκινες» γραμμές.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Ναυτικός αποκλεισμός

Κατά τα λοιπά, σημειώνονται ότι το Ναυτικό της Ρωσίας συνεχίζει να επιβάλει από απόσταση αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να την αποκόπτει από τη μεταφορά εμπορευμάτων που γίνεται θαλάσσια, σημείωσε χθες Κυριακή η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

Το ρωσικό Ναυτικό συνεχίζει επίσης να εξαπολύει σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Ο ρωσικός στρατός μεταφέρει νέους πυραύλους για συστήματα Iskander στη Λευκορωσία

Όπως έγινε γνωστό, ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα μονάδων Ισκαντέρ που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.