ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Ο ηττημένος του Μπάκχμουτ Ολεκσάντρ Σίρσκι είναι ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Ήταν αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού

Ο ηττημένος του Μπάκχμουτ Ολεκσάντρ Σίρσκι είναι ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Τον μέχρι σήμερα Αρχηγό Στρατού, Ολεκσάντρ Σίρσκι διόρισε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως τον νέο αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αντικαθιστώντας τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον νέο αρχηγό, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον πιο έμπειρο στρατηγό της Ουκρανίας», υπογραμμίζοντας ότι ήταν διοικητής κατά την άμυνα του Κιέβου στην αρχή της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και στη συνέχεια της αντεπίθεσης το φθινόπωρο του 2022 κατά την οποία απελευθερώθηκε η περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων

Ο στρατηγός Ολεκσάντρ Σίρσκι γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1965 στην περιοχή Βλαντιμίρ της Ρωσίας, η οποία ήταν τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Ζει στην Ουκρανία από τη δεκαετία του 1980.

Όπως πολλοί συνομήλικοί του στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, σπούδασε στη Μόσχα – στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης – ανάμεσα σε συνομηλίκους που έκτοτε έγιναν Ρώσοι διοικητές, αποφοιτώντας το 1986 και υπηρετώντας για πέντε χρόνια στο Σοβιετικό Σώμα Πυροβολικού.

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι τακτικές του στο πεδίο της μάχης αντικατοπτρίζουν την ιεραρχική του σοβιετική εκπαίδευση.

Ο Σίρσκι έγινε αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας το 2019. Προηγουμένως διοικούσε τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούσαν την εξέγερση των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που ξεκίνησε το 2014 και του δόθηκε το παρατσούκλι «Λεοπάρδαλη του χιονιού».

Οι μεγαλύτερες νίκες

Ήταν επικεφαλής της άμυνας του Κιέβου στην αρχή του πολέμου.

Τον Ιούλιο του 2022, ο στρατηγός σχεδίασε και εκτέλεσε την αντεπίθεση που απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα μακριά από την πόλη Χάρκοβο και ανακατέλαβε εκτάσεις γης στα ανατολικά και νοτιοανατολικά.

Στις αρχές του περασμένου έτους, ο Σίρσκι ηγήθηκε της υπεράσπισης της Ουκρανίας στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, όπου χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής.

Μερικοί στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβήτησαν αν η μάχη για μια κατεστραμμένη πόλη άξιζε τόσους πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Σίρσκι, για να υποστηρίξει την απόφασή του, είπε ότι η σκληρή άμυνα στη Μπαχμούτ από την Ουκρανία είχε βλάψει τη συνολική πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, δεσμεύοντας τις δυνάμεις της Wagner, κάτι στο οποίο έκανε λάθος, βέβαια, αφού πρακτικά η Ρωσία δεν διέθεσε τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις πέρα από την τελική φάση που οι Ουκρανοί είχαν ηττηθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.