ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Oι Ουκρανοί ανησυχούν για πιθανή πτώση του Τσάσιβ Γιαρ

Η άμυνα της πόλης αναμένεται να φτάσει στα όριά της

Oι Ουκρανοί ανησυχούν για πιθανή πτώση του Τσάσιβ Γιαρ

Καθώς οι ΗΠΑ χρειάστηκαν μήνες για να εγκρίνουν το επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, η Ρωσία χρησιμοποίησε τη στιγμή για να εντείνει τις επιθετικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Αφού κατέλαβε την Αβντίιβκα και πολλά χωριά στα ανατολικά, η Μόσχα έχει τώρα τα μάτια της στον επόμενο πρωταρχικό στόχο, την πόλη Τσάσιβ Γιαρ.

Τα ουκρανικά στρατεύματα θα κληθούν να πολεμήσουν ενάντια σε μια ρωσική ομάδα με πάνω από 20.000 στρατιώτες για να υπερασπιστούν τη στρατηγικής σημασίας πόλη.

Η κατάληψη του Τσάσιβ Γιαρ θα διευκόλυνε τη Ρωσία να εξαπολύσει μια ευρύτερη επίθεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, μια ουκρανική περιοχή που υπήρξε το σκηνικό των σκληρότερων συγκρούσεων του πολέμου από το 2014. Περίπου η μισή περιφέρεια του Ντόνετσκ, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας, είναι υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Το Τσάσιβ Γιαρ βρίσκεται σε λόφους που χρησιμεύουν ως φυσικές αμυντικές κατασκευές, στο υψηλότερο σημείο της περιοχής και χωρίζεται στα ανατολικά από το κανάλι Σιβέρσκι Ντονέτς-Ντονμπάς, δημιουργώντας ένα φράγμα μεταξύ της μικροπεριοχής Κανάλ και της υπόλοιπης πόλης.

«Παρόμοιες περιοχές είναι σπάνιες προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατήρηση των Ρώσων στο Τσάσιβ Γιαρ βοηθά την Ουκρανία να περιορίσει τις ζημιές σε διάφορες άλλες πόλεις», είπε ο Εμίλ Καστεχέλμι, αναλυτής και ειδικός στρατιωτικής ιστορίας.

Η ευεργετική τοποθεσία και το έδαφός του εξηγούν γιατί η Ουκρανία το επέλεξε ως ένα από τα προπύργια της κατά την αρχική επέμβαση της Ρωσίας το Φλεβάρη του 2022.

Από τότε, το Τσασίβ Γιαρ έγινε συχνός στόχος επιθέσεων.

Ο συνεχής κίνδυνος και η καταστροφή των υποδομών ανάγκασαν τους περισσότερους ντόπιους να φύγουν, με τον πληθυσμό της πόλης να μειώνεται από περίπου 12.000 σε σχεδόν 700 από τις αρχές Απριλίου.

Καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε, όλα τα εναπομείναντα παιδιά απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές αρχές, αφήνοντας πίσω τους κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους, που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να φύγουν.

Υπομένοντας σκληρές συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε ρεύμα, νερό ή φυσικό αέριο, αντιμετωπίζουν συνεχή βομβαρδισμό, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο 80% των πολυκατοικιών.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει χρησιμοποιήσει το Τσάσιβ Γιαρ ως κόμβο ανασυγκρότησης και βάση υποστήριξης πυρκαγιάς.

Η πόλη ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την υποστήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων στο Μπαχμούτ, την πόλη που η Ρωσία κατέλαβε τελικά τον Μάιο του 2023 μετά από μια μάχη 10 μηνών, την πιο αιματηρή στον πόλεμο.

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση από το «Χ» 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.