ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Ουκρανία: Ο διαμοιρασμός για τα 61 δισ. δολλάρια των ΗΠΑ – Πώς μεταφράζονται σε οπλικά συστήματα

Πώς η βοήθεια των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα λάβει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ μπορεί να μετατραπεί σε όπλα;

Ουκρανία: Ο διαμοιρασμός για τα 61 δισ. δολλάρια των ΗΠΑ – Πώς μεταφράζονται σε οπλικά συστήματα

Αναμένεται ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί από τις ΗΠΑ ένα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο. Το πακέτο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό από το Κίεβο, καθώς αναμένεται να ενισχύσει την άμυνα της χώρας ενάντια στη Μόσχα και να έχει θετικές επιπτώσεις στο πολεμικό μέτωπο.

Ωστόσο, ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι όπλα μπορεί να λάβει η Ουκρανία και τι διαφορά θα μπορούσαν να κάνουν στην προσπάθεια αναχαίτισης της ρωσικής προέλασης;

Τα συστήματα αεράμυνας, οι πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και τα βλήματα πυροβολικού παραμένουν τα όπλα που έχει άμεσα ανάγκη η Ουκρανία.

Αεράμυνα

Η αεράμυνα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πόλεων και των κρίσιμων υποδομών, όπως οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μόνο φέτος, η χώρα του είχε δεχθεί επιθέσεις από σχεδόν 1.200 ρωσικούς πυραύλους, περισσότερα από 1.500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 8.500 κατευθυνόμενες βόμβες.

Η Ουκρανία διαθέτει μια ποικιλία δυτικών συστημάτων αεράμυνας που κυμαίνονται από πυραύλους μικρού βεληνεκούς Stinger που εκτοξεύονται από τον ώμο μέχρι το προηγμένο – και εξαιρετικά ακριβό – σύστημα Patriot.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζονται τουλάχιστον επτά ακόμη συστοιχίες Patriot ή ισοδύναμων συστημάτων.

Οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι – συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 και S-400 – μαζί με εκατοντάδες ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 – είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω των συνήθως μαζικών εκτοξεύσεων.

Μια κλασική τακτική για την εξουδετέρωση της αεράμυνας είναι να την κατακλύσουν με στόχους, ώστε να αποπροσανατολιστούν με αυτόν τον τρόπο τα συστήματα ραντάρ και εντοπισμού τους και να εξαντληθούν τα αποθέματα πυραύλων.

Συστήματα πυροβολικού

Όμως ο πόλεμος στο έδαφος είναι ζωτικής σημασίας. Από τον Οκτώβριο, η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν 583 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ανατολικού εδάφους της από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως λόγω της έλλειψης πυροβολικού.

Τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την Ουκρανία, καθώς μεταφέρουν κατευθυνόμενα πυρομαχικά από μια κινητή πλατφόρμα.

Φτάνουν στην τοποθεσία, εγκαθίστανται, πυροδοτούν και προχωρούν γρήγορα πριν οι ρωσικές δυνάμεις μπορέσουν να τα εντοπίσουν και επιτεθούν στον εκτοξευτή.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι επίσης η νεότερη εκδοχή των μεγάλου βεληνεκούς Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων του Στρατού των ΗΠΑ (ATACMS), οι οποίοι λέγεται ότι είναι έτοιμοι να μεταφερθούν.

Τα παλαιότερα συστήματα ATACMS βρίσκονται στη χώρα από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η νεότερη έκδοση μπορεί να διπλασιάσει την εμβέλεια στα 300 χιλιόμετρα.

Η απόκτηση ενός τέτοιου συστήματος σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει τον πόλεμο βαθύτερα στην προσαρτημένη Κριμαία, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί ως σημαντική ναυτική βάση που προστατεύεται από εναέρια μέσα, και πέραν αυτής.

Βλήματα πυροβολικού

Τα όπλα του πυροβολικού, όπως τα οβιδοβόλα M777 που πρέπει να τροφοδοτούνται συνεχώς με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει 2.000.000 τέτοια βλήματα στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 και πιθανότατα θα σταλούν περισσότερα σε αυτό το τελευταίο πακέτο.

Οι προμήθειες είναι πιθανό να έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην Ουκρανία, και μόλις παραδοθούν γίνονται επισήμως ιδιοκτησία της Ουκρανίας.

Όμως η μεταφορά του εξοπλισμού στην πρώτη γραμμή του μετώπου -ιδίως του εξοπλισμού πυροβολικού- θα μπορούσε να πάρει πολλές ημέρες ή και εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημά τους στα ανατολικά.

Μαχητικά αεροσκάφη F-16

Ανεξαρτήτως του πακέτου βοήθειας, υπάρχουν και τα αεροσκάφη F-16, τα οποία είναι πολύ κοντά στο να τεθούν σε υπηρεσία.

Οι Ουκρανοί πιλότοι και τα πληρώματα συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στα δυτικά F-16, τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος στη Ρουμανία.

Αυτά τα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου παρέχουν ισχυρότερη ικανότητα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, βελτιώνοντας έτσι δυνητικά την ουκρανική αεράμυνα.

Η Δανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ αναμένουν να παραδώσουν τα πρώτα από τα δεκάδες «Viper» στην Ουκρανία εντός μηνών. Τα αεροσκάφη δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι, αλλά θα αποτελέσουν ένα ακόμη σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του Κιέβου.

Πάντως, και όσον αφορά τα F-16 αλλά και το πακέτο βοήθειας, η Μόσχα θεωρεί ότι δεν θα κάνουν σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης και θα καταρρίπτονταν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πού θα διατεθούν τα χρήματα από το πακέτο

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως θα διατεθούν τα χρήματα από το πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου 50 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για την άμυνα της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων περισσότερων αντιαεροπορικών και μεγαλύτερου βεληνεκούς βλημάτων.

Άλλα 7,8 δισ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας.

Επίσης, ένα 1,57 δισ. δολάρια σχεδιάζεται ως οικονομική βοήθεια και 400 εκατ. δολάρια για την προστασία των συνόρων και την αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με τον Σμίχαλ.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση σημαντικών υποδομών, είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας αποτελούν συχνά στόχο ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.