ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ουκρανοί: «Είμαστε έτοιμοι για αντεπίθεση κατά των Ρώσων, περιμένουμε εντολές» – «Τους παραδώσαμε όλα τα όπλα» λέει το ΝΑΤΟ

Οι δυτικοί δεν πιστεύουν στην ουκρανική αντεπίθεση - Βλέπουν «σοβαρές ελλείψεις»

Ουκρανοί: «Είμαστε έτοιμοι για αντεπίθεση κατά των Ρώσων, περιμένουμε εντολές» – «Τους παραδώσαμε όλα τα όπλα» λέει το ΝΑΤΟ

Μια αντεπίθεση παρόμοια με αυτή που έκαναν πέρσι, όταν και σημείωσαν ορισμένες σημαντικές νίκες, κατά των Ρώσων, θέλουν να επαναλάβουν οι Ουκρανοί.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρεζνίκοφ η Ουκρανία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για αντεπίθεση στις ρωσικές δυνάμεις και είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη για να προχωρήσει κάτι τέτοιο.

«Θεού θέλοντος, καιρού επιτρέποντος και μόλις υπάρξει απόφαση των διοικητών, θα το κάνουμε», δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Οι προετοιμασίες φθάνουν στο τέλος τους», είπε ο Ρεζνίκοφ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει η αντεπίθεση, αλλά δήλωσε: «Μιλώντας συνολικά, είμαστε έτοιμοι σε υψηλό ποσοστό».

Το Κίεβο ελπίζει ότι η σχεδιαζόμενη αντεπίθεσή του θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που μαίνεται εδώ και 14 μήνες.

Η Ρωσία έχει στην κατοχή της μεγάλα τμήματα εδαφών στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στη νεότερή του ημερήσια έκθεση για τον πόλεμο ότι το Μπαχμούτ, μια μικρή πόλη η οποία παραμένει το επίκεντρο των εχθροπραξιών.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ξένοι σύμμαχοι και εταίροι του Κιέβου έχουν παραδώσει στην Ουκρανία σχεδόν το σύνολο των οχημάτων μάχης που είχαν υποσχεθεί.

Ο Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ήδη λάβει σύγχρονο εξοπλισμό και ότι συνεχίζεται η εκπαίδευση για τη χρήση μέρους αυτού.

Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν στην ουκρανική αντεπίθεση

Ωστόσο στην ουκρανική αντεπίθεση δεν φαίνεται να πιστεύουν οι Αμερικανοί. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι έτοιμες για αντεπίθεση μόλις παραλάβουν όπλα ανέφερε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιγι Ντανίλοβ.

«Σήμερα όλα εξαρτώνται από τους εταίρους, όταν παρέχουν όπλα, θα είμαστε έτοιμοι», είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

«Θα ήθελα οι σύμμαχοι να είναι πιο επιμελείς (σε θέματα προμήθειας)» ανέφερε ο Ντανίλοβ.

Η Washington Post, αφού εξέτασε τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από άκρως απόρρητα έγγραφα, επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν «σοβαρές ελλείψεις στον σχηματισμό δυνάμεων και υποστήριξη του ουκρανικού στρατού» και πιστεύουν ότι η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα οδηγήσει μόνο σε «μέτρια εδαφικά κέρδη» στο καλύτερο σενάριο.

Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ Αντρέι Μαρότσκο τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι έτοιμα να αποκρούσουν μια πιθανή εχθρική αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο καθήκον των ρωσικών δυνάμεων είναι να αποτρέψουν την επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εμποδίζοντάς τους να συγκεντρώσουν επαρκή ποσότητα δυνάμεων και οπλικών συστημάτων.

Ανώτατος διοικητής αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη: «Έρχεται ουκρανική αντεπίθεση κατά των Ρώσων»

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζονται εγκαίρως ενόψει της σχεδιαζόμενης -εδώ και καιρό-  αντεπίθεσης κατά των Ρώσων “εισβολέων”», διαβεβαίωσε την Τετάρτη το Κογκρέσο των ΗΠΑ ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, ο οποίος είναι επίσης  και ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ανέφερε πως το 98% των στρατιωτικών οχημάτων που το ΝΑΤΟ έχει υποσχεθεί έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι έχουμε παραδώσει το στρατιωτικό υλικό που χρειάζονται και θα διατηρήσουμε τη ροή ώστε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις τους», είπε ο στρατηγός Κάβολι ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου που είναι αρμόδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι δηλώσεις του Κάβολι έρχονται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του στρατηγού  ε.α. τεσσάρων αστέρων Ντέιβιντ Πετρέους ο οποίος είπε ότι η ουκρανική επίθεση θα είναι «κολοσσιαίων» διαστάσεων και θα στοχεύσει στο νότιο τομέα με κατεύθυνση την Κριμαία.

 «Στα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, θα υπάρξει μια κολοσσιαία ισχυρή επίθεση από τους Ουκρανούς.

Πιθανότατα στα νότια. Πιθανότατα θα είναι γύρω από την περιοχή της Μελιτόπολης.

Και θα προσπαθήσουν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας που έχει δημιουργήσει η Ρωσία κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Ουκρανίας που την συνδέει με την Κριμαία», είχε πει ο Πετρέους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.