ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ρωσική επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισίτσανσκ: Επόμενοι στόχοι μετά τη Μαριούπολη

Σφοδρές μάχες, ρωσική περικύκλωση 

Ρωσική επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισίτσανσκ: Επόμενοι στόχοι μετά τη Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στο Σεβεροντόνετσκ, της περιοχής Λουγκάνσκ, όπου η γραμμή περικύκλωσης, στην οποία βρίσκεται μια μεγάλη ουκρανική μονάδα, κλείνει όλο και περισσότερο. 

Η πόλη είναι σχεδόν περικυκλωμένη και ο κεντρικός δρόμος που τη συνδέει με άλλες περιοχές της χώρας βομβαρδίζεται συνεχώς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν πολύ κοντά στο να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στα ανατολικά.

Στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δεν συνηθίζεται να μιλάνε για απώλειες: τα γεγονότα παρουσιάζονται με τον τρόπο που θα ήθελαν οι αρχές του Κιέβου, που υποστηρίζονται από τη Δύση. 

Έτσι, η παράδοση των μαχητών από το Azovstal ονομάστηκε «μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την απελευθέρωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης». 

Τώρα, η προσοχή δεν εστιάζεται επίσης στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στις περιοχές Σεβεροντονέτσκ και το Λισίτσανσκ. Αντίθετα, εμφανίστηκαν «συγκριτικά» άρθρα, στα οποία σημειώνεται ότι οι Ρώσοι αρνήθηκαν να καταλάβουν το Κίεβο. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επίσης δεν βιάζεται: εκεί η αρχή είναι διαφορετική – λιγότερα λόγια, περισσότερες πράξεις.

Χιλιάδες στρατιώτες συμμετείχαν στην προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην προσπάθεια αυτή, επιτιθέμενη από τρεις πλευρές, με στόχο να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισίτσανσκ.

Η πτώση των δύο πόλεων, που βρίσκονται πάνω στον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς, θα έφεραν σχεδόν όλη την επαρχία του Λουχάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο, όπως επιδιώκει το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε ο στρατηγός Αλέξι Γκρόμοφ, ο αναπληρωτής το τομέα επιχειρήσεων στο γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων.

Οι Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η μάχη για τις δύο πόλεις ίσως αποτελέσει μια κρίσιμη καμπή στον πόλεμο, τώρα που η Ρωσία έχει θέσει ως κύριο στόχο της την κατάληψη των ανατολικών επαρχιών.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters που βρίσκονται σε εδάφη ελεγχόμενα από τη Ρωσία, νοτιότερα, είδαν αποδείξεις της προέλασης των Ρώσων στην πόλη Σβίτλονταρσκ, απ’ όπου αποχώρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις στις αρχές της εβδομάδας. Η πόλη είναι πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των φιλορώσων μαχητών, οι οποίοι κατέλαβαν το τοπικό κυβερνείο και κρέμασαν στην πόρτα του μια κόκκινη σημαία με το σοβιετικό σφυροδρέπανο.

Σε πλάνα που τραβήχθηκαν από το Reuters με τη βοήθεια μη επανδρωμένου, τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους, φαίνονται δεκάδες κρατήρες στο εγκαταλειμμένο πλέον πεδίο της μάχης, έναν καταπράσινο αγρό περιστοιχισμένο από κατεστραμμένα κτίρια. Οι φιλορώσοι μαχητές δρούσαν από τα χαρακώματα.

Όπως εξήγησε ο Κόφμαν, οι Ρώσοι έχουν σπάσει τις ουκρανικές γραμμές στην Ποπάσνα, στα νότια του Σεβεροντονέτσκ και απειλούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Βαντίμ Ντενισένκο, είπε ότι 25 ρωσικές ταξιαρχίες προσπαθούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.