ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σατιρική εκπομπή κοροϊδεύει το BBC για το πώς καλύπτει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς (βίντεο)

Δείτε απόσπασμα από την σατιρική εκπομπή

Σατιρική εκπομπή κοροϊδεύει το BBC για το πώς καλύπτει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς (βίντεο)

Μια ισραηλινή σατιρική τηλεοπτική εκπομπή κοροϊδεύει το BBC για τον τρόπο με τον καλύπτει τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Η πολιτική σατιρική εκπομπή «Eretz Nehederet», που σημαίνει «υπέροχη χώρα», έπαιξε ένα σκετς με μια εικονική «συνέντευξη» με τον ηγέτη της Χαμάς Γιάχια Σινβάρ παράλληλα με ένα ιστορικό απόσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που γελοιοποιούσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα.

Σε ένα σημείο της ιστορικής εκπομπής του BBC η συνέντευξη διακόπτεται με εικόνες από τον Β’ ΠΠ: «Αυτή τη μέρα το 1944, ο άκαρδος Ουίνστον Τσόρτσιλ αρνήθηκε την κατάπαυση του πυρός και συνέχισε τη γενοκτονική επίθεση στη ναζιστική Γερμανία».

«Όπως γνωρίζουμε καλά τώρα, πολύ περισσότεροι Γερμανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, γεγονός που τους καθιστά θύματα και τη Βρετανία εγκληματία πολέμου».

Το απόσπασμα τοποθετείται σε μια εικονική συνέντευξη μεταξύ μιας «παρουσιάστριας» του BBC, με το όνομα Ρέιτσελ και του Σινβάρ «39 ημέρες μετά την ειρηνική εισβολή των μαχητών ελευθερίας της Χαμάς στο Ισραήλ».

Μιλάει για τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης παιδιών ομήρων – τα οποία ο Σινβάρ λέει ότι τον «βασανίζουν» με το κλάμα τους και τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

«Το μόνο που θέλουμε είναι λίγο χρόνο για να επανεξοπλιστούμε πριν συνεχίσουμε να τους σκοτώνουμε και δεν μας αφήνουν», λέει ο «Σινβάρ, πριν η παρουσιάστρια κλείσει: «Ελπίζω πραγματικά να υπάρξει σύντομα κατάπαυση του πυρός».

Το κλιπ έχει κάνει θραύση στο X, με πάνω από μισό εκατομμύριο προβολές από τότε που ανέβηκε χθες, στις 14 Νοεμβρίου.

Οι χρήστες έχουν διχαστεί από τη σάτιρα, το κορυφαίο σχόλιο που διαβάζεται: «Το κομμάτι με το μωρό δεν ήταν αστείο για να είμαι ειλικρινής. Ελπίζω η μητέρα να μην πρόκειται να το παρακολουθήσει».

H Ισραηλινή εκπομπή που σατιρίζει το BBC

Στα μέσα του βίντεο, η συνέντευξη του Σινβάρ διακόπτεται από τον ήχο του κλάματος ενός παιδιού.

Η παρουσιάστρια του ζητά να «κάνει το μωρό να ησυχάσει», με τον Sinwar να απαντά: «Μακάρι να μπορούσα. Δεν είναι δικό μου. Η μητέρα του είναι στο Ισραήλ. Αλλά δεν πειράζει».

Συνεχίζει: «Τη νύχτα είναι ακόμα χειρότερα. Κάθε φορά που ρίχνουμε έναν πύραυλο, ξυπνάει. Δεν έχω κοιμηθεί ούτε μια νύχτα καλά εδώ και ένα μήνα».

Ο δημοσιογράφος απαντά: «Περίμενε, μου λες ότι υπάρχει ένα ισραηλινό μωρό που σε βασανίζει με τη στέρηση ύπνου;»

«Τι… ναι!’»

«Καταλαμβάνει το σπίτι σας;», τον ρωτάει

«Ναι!», απαντάει

«Τόσο άδικο. Τόσο άδικο. Και ο κόσμος δεν κάνει απολύτως τίποτα γι’ αυτό», συνεχίζει η ηθοποιός, υποδυόμενη την δημοσιογράφο

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι τρομερή… όλοι οι αθώοι πολίτες τρέχουν να φύγουν από την πόλη, οπότε μένουμε χωρίς προστασία… τα νοσοκομεία μας, τα σχολεία μας, όλα έμειναν από ρουκέτες!», λέει ο Σινβάρ.

«Χωρίς καθόλου ανθρώπινες ασπίδες! Τόσο άδικο», απαντά η παρουσιάστρια.

Το BBC δέχεται κριτική για την σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς

Το BBC έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο που καλύπτει το ρεπορτάζ στην σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς

Η Jerusalem Post, μια ισραηλινή εφημερίδα που δηλώνει ότι εκπροσωπεί το ισραηλινό κέντρο, δήλωσε ότι το BBC ήταν «μεταξύ των δυτικών μέσων ενημέρωσης που έχουν ασκήσει κριτική στο Ισραήλ» και «δημοσίευσε ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι το Ισραήλ βομβάρδισε το νοσοκομείο Al-Ahli Baptist Hospital και σκότωσε πάνω από 500 άτομα».

Το BBC έχει δεχτεί επίσης πυρά επειδή αρνήθηκε να αναφερθεί στη Χαμάς ως «τρομοκράτες».

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η πολιτική αυτή είναι «τα όρια της ντροπής». Αλλά ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας υποστήριξε τον Οκτώβριο ότι από καιρό απέφευγε να χρησιμοποιεί τον όρο εκτός αν τον απέδιδε σε κάποιον άλλο.

«Παίρνουμε πάντα πολύ σοβαρά υπόψη μας τη χρήση της γλώσσας», δήλωσε τότε ένας εκπρόσωπος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο βετεράνος ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμσον δήλωσε ότι «το να αποκαλείς κάποιον τρομοκράτη σημαίνει ότι παίρνεις θέση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.