ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Σουηδία: «Χρυσώνει το χάπι» στους Ουκρανούς με τα ιπτάμενα ραντάρ ενώ ξεφορτώνεται παλαιά και άχρηστα συστήματα

Απαρχαιωμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στέλνει η σκανδιναβική χώρα στην Ουκρανία

Σουηδία: «Χρυσώνει το χάπι» στους Ουκρανούς με τα ιπτάμενα ραντάρ ενώ ξεφορτώνεται παλαιά και άχρηστα συστήματα

Η Σουηδία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ως τώρα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της προς την Ουκρανία, αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πακέτο περιλαμβάνει από πυρομαχικά μέχρι αντιαεροπορικούς πυραύλους και δύο αεροσκάφη ASC 890 με ραντάρ ανίχνευσης και ελέγχου.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αποστολή του συνόλου των παλαιών τεθωρακισμένων οχημάτων Pbv 302, ένα σύστημα του 1960 που έχει ξεπεραστεί προ πολλού. 

Η Σουηδία, βλέποντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από αυτά τα παλιά οχήματα, τα στέλνει στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα της στρατιωτικής βοήθειας.

Παράλληλα, διασκεδάζει τις εντυπώσεις με την προσθήκη δύο αεροσκαφών ASC 890, δίνοντας έτσι την εντύπωση μιας γενναιόδωρης συνεισφοράς​​.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια, δηλώνοντας ότι «αυτές οι συνεισφορές είναι κρίσιμες για την άμυνα και την αντοχή της Ουκρανίας».

Η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτές τις δηλώσεις, καθώς το σουηδικό κράτος εκμεταλλεύεται την κρίση για να απαλλαγεί από τα παλαιά οπλικά συστήματα, ενώ έχει προσφέρει ελάχιστα​.

Η ειρωνεία είναι ότι, παρά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις εκκλήσεις για περισσότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία, η πραγματική συνεισφορά της στη συμμαχία παραμένει περιορισμένη. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.