Συντριβή των Ουκρανών στο Severodonetsk – Ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς από τους Ρώσους

Υπό ρωσικό έλεγχο το μισό Ντονμπάς

Συντριβή των Ουκρανών στο Severodonetsk – Ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς από τους Ρώσους

Mε μια ξαφνική προέλαση, οι Ρώσοι έθεσαν τις βάσεις για να περάσει υπό τον έλεγχο τους το μισό Ντονμπάς.

Οι Ρώσοι διέλυσαν τους Ουκρανούς στο Severodonetsk, καθώς πλέον η περιοχή είναι αποκλεισμένη και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Επίσης οι Ουκρανοί έχουν ουσιαστικά χάσει την περιοχή Liman. Οι Ρώσοι τους προσφέρουν διέξοδο διαφυγής.

To μοναδικό ενεργό έρεισμα τους από την πλευρά αυτή, είναι το Lisichansk. Και αυτό όχι για πολύ.

O ρωσικός Στρατός και οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν τους οικισμούς Vojevodivka, Yuzhny, Zorya μαζί με το εργοστάσιο Zarya, καθώς και τα περίχωρα δυτικά του Severodonetsk.

Στην περιοχή Severodonetsk, αμύνονται αρκετά Τάγματα της από την 17η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μονάδες της 57ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 24η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων.

Ξαφνική προέλαση των ρωσικών δυνάμεων

Οι δυνάμεις του συντάγματος Akhmat και οι Ρεπουμπλικάνοι από το 2ο Σώμα Στρατούτου Λουγκάνσκ διέρρηξαν τις εχθρικές άμυνες και πήραν τον έλεγχο των οικισμών Yuzhny και Voevodovka.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τους οικισμούς Yuzhny και Voevodovka καθώς και το εργοστάσιο Zarya στα περίχωρα της πόλης.

Αυτή τη στιγμή, οι οικισμοί Fakel, Raduga-2, Zarya, Zarya-1, Michurinets και Elektromontazhnik βρίσκονται επίσης υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών και συμμαχικών δυνάμεων» ανέφεραν ρωσικές στρατιωτικές πηγές.

«Κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικών επιθετικών επιχειρήσεων στις 4 το πρωί σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, οι μαχητές της μονάδας “Akhmat” μαζί με το Δεύτερο Σώμα της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ, διέρρηξαν την άμυνα και πήραν τον έλεγχο των οικισμών του Yuzhny και Voevodovka ενώ στην πορεία, απελευθερώθηκε το εργοστάσιο πυρίτιδας Zarya» ανέφερε ο βοηθός του επικεφαλής της Τσετσενίας.

Η Voevodovka βρίσκεται στα περίχωρα του Severodonetsk – μια από τις πόλεις που παρέμεινε υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Μαζί με το Lisichansk, είναι τα δύο οχυρά στην περιοχή.

Στόχος όλο το Ντονμπάς

Στην ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία στρέφεται τις τελευταίες ώρες η κύρια στρατιωτική προσπάθεια των Ρώσων, μετά από κάποιες ημέρες ύφεσης και αφού οι ρωσικές δυνάμεις είχαν στρέψει την προσοχή τους στο νότιο μέτωπο με επιθέσεις που έδειχναν το ενδιαφέρον τους για τον έλεγχο όλου του μετώπου στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι βομβαρδισμοί σε ένα μεγάλο μέτωπο στην δυτική γραμμή του Ντονέτσκ, με επίκεντρο τις πόλεις Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, αλλά και σε περιοχές του Λουχάνσκ, είναι αδιάκοποι τις τελευταίες ώρες. Επιθέσεις σημειώνονται και σε στόχους που βρίσκονται στην περιφέρεια Ζαπορίζια, δυτικά του Ντονμπάς, αλλά και στο Χάρκοβο στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν γέφυρες για να σταματήσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Λουχάνσκ.

Ειδικά οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκονται ουσιαστικά στο κέντρο αυτής της ανατολικής γραμμής και οι Ρώσοι θέλουν να πετύχουν με τον έλεγχό τους, τον κατακερματισμό της ουκρανικής αντίστασης.

Γι’ αυτό ο ρωσικός στρατός δια του υποστράτηγου Μιχαήλ Μιζίντσεφ κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς, που επιτελούν ανθρωπιστικό έργο να αναλάβουν δράση για να απομακρύνουν τους άμαχους σε αυτές τις περιοχές – υπολογίζονται σε 90 χιλιάδες – ισχυριζόμενος ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία είναι οχυρωμένα εκεί, τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μιζίντσεφ έκανε λόγο για «διαγραφόμενη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση», εάν δεν γίνει έγκαιρα η απομάκρυνση των αμάχων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.