ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Την απελευθέρωση ενός ομήρου με ρωσική υπηκοότητα ανακοίνωσε η Χαμάς

Η συμφωνία με το Ισραήλ «προχωρά ομαλά»

Την απελευθέρωση ενός ομήρου με ρωσική υπηκοότητα ανακοίνωσε η Χαμάς

Την απελευθέρωση ενός ομήρου με διπλή υπηκοότητα από το Ισραήλ και τη Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή (26.11.2023) η Χαμάς, την ώρα που η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τις λίστες με τα ονόματα των ανθρώπων που θα ανταλλαχθούν σήμερα και τους ισλαμιστές να δηλώνουν ότι «η συμφωνία προχωρά ομαλά».

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την είδηση για την απελευθέρωση του ομήρου με διπλή υπηκοότητα από το Ισραήλ και τη Ρωσία ενώ η Times of Israel τόνισε ότι ο συγκεκριμένος αιχμάλωτος αφέθηκε ελεύθερος σαν… χάρη της Χαμάς προς τον Βλανιτμίρ Πούτιν και ότι το όνομά του δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 13 Ισραηλινών.

Πιο αναλυτικά, η Χαμάς σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι απελευθέρωσε τον όμηρο με ρωσική υπηκοότητα «ως απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και σε ένδειξη εκτίμησης της ρωσικής θέσης για την υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα».

Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται τη Χαμάς και μεταδίδει ότι ο όμηρος έχει ήδη παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό. Πάντως, τα στοιχεία του ομήρου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ξανά ότι τίποτα σχετικά με τη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων δεν θα πρέπει να θεωρείται οριστικό μέχρι να πραγματοποιηθεί και να ανακοινωθεί επίσημα. Άλλωστε, η ανταλλαγή καθυστέρησε πολλές ώρες χθες λόγω διαμαρτυριών της Χαμάς.

Παράλληλα, ο Ίζατ αλ-Ρισέκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ίζατ αλ-Ρισέκ, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής» η συμφωνία με το Ισραήλ υλοποιείται «σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ισραηλινή κατοχή προσπαθεί να χειραγωγήσει τα ονόματα και τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν στη συμφωνία ανταλλαγής» και ότι οι μεσολαβητές μεταξύ των μερών εργάζονται για την παράταση της εκεχειρίας. «Ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προσπάθειες», είπε, χωρίς να δώσει περεταίρω διευκρινίσεις.

Από χθες, τόσο το Κατάρ όσο και η Αίγυπτος πιέζουν για επέκταση της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με μια αντιπροσωπεία από τη Ντόχα να προσγειώνεται στο Τελ Αβίβ με σκοπό να πραγματοποιήσει τις σχετικές συνομιλίες.

Μάλιστα, σήμερα έγινε κάτι για πρώτη φορά σε αυτόν τον πόλεμο που συγκλονίζει εδώ και 51 ημέρες τη Μέση Ανατολή. Αντιπροσωπεία του Κατάρ πέρασε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας με επικεφαλής τη Λόλουα Ρασίντ αλ-Χατέρ, υπουργό για τις διεθνής συνεργασίες.

Πιθανότητες να απελευθερωθούν όμηροι με αμερικανική υπηκοότητα

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα περίπου στις 16:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, ότι παρέλαβε τους καταλόγους με τα ονόματα των 13 ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από την Χαμάς καθώς και των 39 Παλαιστινίων που αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές, κατά την τρίτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η εκεχειρία συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, τονίζοντας ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Παράλληλα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σήμερα σε αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ενδέχεται ένας Αμερικανός υπήκοος να συγκαταλέγεται στους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι Αμερικανοί θα απελευθερωθούν σήμερα. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ποιος/α θα είναι ή ότι σίγουρα αυτό θα συμβεί γιατί μέχρι να δούμε έναν Αμερικανό να βγαίνει από τη Γάζα με ασφάλεια και να φτάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, δεν θα έχουμε πλήρη επιβεβαίωση», τόνισε.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι «για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ένας Αμερικανός υπήκοος αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν» σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από τους Ισραηλινούς ομήρους έχουν διπλή υπηκοότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.