ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βολές ρουκετοβόλου τακτικού πεδίου από TOS-1A του ρωσικού Στρατού δυτικά της Χερσώνας – Δείτε τι προκαλεί

Δυτικά της Χερσώνας

Βολές ρουκετοβόλου τακτικού πεδίου από TOS-1A του ρωσικού Στρατού δυτικά της Χερσώνας – Δείτε τι προκαλεί

Βολές με ρουκέτες τακτικού πεδίου μάχης (4 χλμ.) που φέρουν ειδικές θερμοβαρικές κεφαλές ή εμπρηστικές κεφαλές από το σύστημα TOS-1A του ρωσικού Στρατού, κάπου στη νοτιοδυτική Ουκρανία.

Το σύστημα είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικό

Δείτε το προκαλεί:

Οι θερμοβαρικές βόμβες και γενικά τα θερμοβαρικά όπλα είναι τύπος εκρηκτικών, τα οποία χρησιμοποιούν οξυγόνο από τον αέρα που τα περιβάλλει για να παράξουν μία έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας.

Το σοβιετικό σύστημα σχεδιάστηκε για να παρέχει άμεση υποστήριξη πυρός σε μονάδες του πεζικού και βασικά άρματα μάχης τα οποία κινούνται σε εμπόλεμη ζώνη. Το TOS-1 κινείται δηλαδή στις σειρές μάχης άλλων οχημάτων.

Όσον αφορά τους στόχους που χτυπά, το σύστημα εμπλέκεται κυρίως με στρατιωτικό προσωπικό, οχυρώματα και ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα. 

Το TOS-1 αναπτύχθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 και χρησιμοποιήθηκε από τον σοβιετικό στρατό στο Αφγανιστάν και αργότερα από ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία. Κατά την διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων δόθηκε στο σύστημα το ψευδώνυμο Buratino. Φαίνεται επίσης πως το αρχικό TOS-1 σύστημα χρησιμοποιήθηκε μόνο για δοκιμές και αξιολόγηση και δεν παράχθηκε ποτέ σε ποσότητα. Επιπλέον, το αρχικό όπλο δεν εξάχθηκε ποτέ.

Το σύστημα διαθέτει 30 σωλήνες εκτόξευσης.

Η ελάχιστη απόσταση πυρός είναι τα 400 μέτρα. Το σύστημα εκτοξεύει έναν πύραυλο ή ένα ζευγάρι πυραύλων σε μόλις 0.5 δευτερόλεπτα. Μία πλήρης ομοβροντία απαιτεί 7.5 ή 15 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί και καλύπτει περιοχή 200 με 400 μέτρων.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το TOS-1 είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός. Όλη η πλοήγηση και οι διαδικασίες πυρός γίνονται εσωτερικά του οχήματος, χωρίς να εκτίθεται το πλήρωμα σε εχθρικά πυρά. Το όχημα μπορεί να σταματήσει και να χτυπήσει έναν οπτικό στόχο μέσα σε 90 δευτερόλεπτα. Το σύστημα χειρίζεται πλήρωμα τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή, του πυροβολητή και του οδηγού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.