Οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό - Δύσκολο να υπάρξει έφοδος στο Αzovstal

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την Μαριούπολη, καθώς είναι θέμα χρόνου να τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο το δεύτερο μεγάλο εργοστάσιο χαλυβουργίας, το Azovmash (ή Ilich). 

Όπως σας αποκάλυψε πρώτο το pronews.gr 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν και πλέον το εργοστάσιο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. 

Στην πόλη λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις.

«Στη Μαριούπολη, στην περιοχή του εργοστασίου μεταλλουργίας Ίλιτς (…) 1.026 Ουκρανοί στρατιωτικοί της 36ης ταξιαρχίας των πεζοναυτών κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα και παραδόθηκαν», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν 47 γυναίκες και 126 αξιωματικοί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 150 από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς ήταν τραυματίες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Οι Ρώσοι δημοσίευσαν εικόνες και βίντεο από τους Ουκρανούς στρατιώτες που παραδόθηκαν μαζικά. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για την Ταξιαρχία που τη Δευτέρα είχε στείλει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά της.

Παραμένουν «ταμπουρωμένοι» στο Azovstal οι μαχητές του Τάγματος Αζόφ

Ο τελευταίος ουκρανικός θύλακας στην Μαριούπολη είναι πλέον το εργοστάσιο Αzovstal, στο οποίο πιστεύεται ότι έχουν «ταμπουρωθεί» περίπου 3.000 Ουκρανοί.

Μάλιστα αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι πλέον ακόμη και τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μέσα είναι νεοναζί μαχητές του Τάγματος Αζόφ, όπως χαρακτηριστικά τους χαρακτηρίζει σε σημερινό του δημοσίευμα το BBC.

Η Daily Mail υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί μαχητές στήνουν θέσεις σε σήραγγες κάτω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο χάλυβα, καθώς πιστεύουν ότι πλησιάζει η στιγμή που θα γίνει έφοδος από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι σχετικά απίθανο, καθώς κάτω από το εργοστάσιο υπάρχει ένας πραγματικός λαβύρινθος και εάν γίνει τελικά έφοδος οι νεκροί και από τις δύο πλευρές θα είναι εκατοντάδες.

Οι Ρώσοι προσπαθούν με βομβαρδισμούς να αναγκάσουν σιγά-σιγά τους Ουκρανούς να βγουν και να παραδοθούν, κάτι όμως που θα πάρει αρκετό χρόνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!