Τριάντα ηλεκτρονικούς υπολογιστές έλαβε στα χέρια του σήμερα (26/04) ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Βασίλη Καρδάση, ώστε να τους μοιράσει στις φυλακές της χώρας. Οι τριάντα αυτοί υπολογιστές προορίζονται για φοιτητές κρατούμενους, οι οποίοι σπουδάζουν στο ΕΑΠ.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο φορέων, τον Σεπτέμβριο του 2016. H συμφωνία προβλέπει επίσης την προσφορά, ετησίως, 20 υποτροφιών από το ΕΑΠ για τη φοίτηση των κρατουμένων σε προπτυχιακά προγράμματα.

Ήδη μέχρι σήμερα 40 κρατούμενοι, από 11 φυλακές της χώρας, έλαβαν υποτροφία και ξεκίνησαν τις σπουδές τους. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενισχύεται η εκπαίδευση των κρατουμένων, με στόχο την ομαλή κοινωνική επανένταξη, ενώ παράλληλα υλοποιείται η πολιτική ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι σήμερα συνολικά 72 φοιτητές κρατούμενοι φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ακόμη, με την ίδια συμφωνία διασφαλίστηκε επίσης η διάθεση, εκ μέρους του ΕΑΠ, 20 θέσεων ετησίως, για τη φοίτηση υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με γνωστικό αντικείμενο την οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και προβλέφθηκε η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής – σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του πρόσφατου νόμου 4531/2018 διασφαλίστηκε η μερική επιδότηση των διδάκτρων για τις σπουδές των υπαλλήλων, από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!