ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εύβοια: Δεν έχει τέλος η μάχη με τις φλόγες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις- Κοντά στο χωρίο Πλατάνα η φωτιά (φώτο) (upd)

Εύβοια: Δεν έχει τέλος η μάχη με τις φλόγες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις- Κοντά στο χωρίο Πλατάνα η φωτιά (φώτο) (upd)

Μάχη δίχως τέλος με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες καθώς οι αναζωπυρώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια είναι συνεχείς.

Παρ όλα αυτά οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών.

Οι αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτα σημεία στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην κεντρική Εύβοια αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για την πυροσβεστική.

(upd 18:00) Λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα υπήρξε αναζωπύρωση σε μια χαράδρα απέναντι από το χωριό Πλατάνα με τους κατοίκους του να παρακολούθουν ανήσυχοι την εξέλιξη του μετώπου.

Αυτό που έχει συμβεί μετά τις 6 το απόγευμα ήταν ότι ισχυροποιήθηκαν ελαφρώς οι άνεμοι δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την εξάπλωση του μετώπου. Ωστόσο τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις νερού με στόχο να περιορίσουν τις φλόγες ενώ σε εγρήγορση είναι και οι επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας οι ώρες μέχρι τις 8 το βράδυ είναι κρίσιμες καθώς θα ολοκληρώνεται σταδιακά η δυνατότητα των εναέριων μέσων να κάνουν ρίψεις νερού.

Ενδεικτική της ανησυχίας είναι η κινητοποίηση που προκάλεσε στις 15:30 μια αναζωπύρωση στο χωριό Μακρυμάλλη για την οποία χρειάστηκαν συνεχείς ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης από αέρος.

Ευρύτερα οι πυροσβέστες και κυρίως τα εναέρια μέσα επικεντρώνουν την προσοχή τους σε δύο σημεία: Το ένα είναι προς το χωριό Σταυρός και το δεύτερο στα παλαιά λατομεία της ΛΑΡΚΟ.

Σύμμαχος των πυροσβεστών στο έδαφος και των πιλότων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις νερού είναι ο καιρός καθώς στην περιοχή δεν επικρατούν ισχυροί άνεμοι ενώ η πρόβλεψη των μετεωρολόγων είναι ότι τις επόμενες ώρες θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και θα στραφούν σε ανατολικοί από βοριάδες βοηθώντας στο να μην «τρέχει» η φωτιά όπου σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Παρόμοια θετική πρόβλεψη, όσον αφορά, τον καιρό και ειδικά τους ανέμους υπάρχει και για τις επόμενες 3-4 ημέρες με τους ανέμους να μην προβλέπεται να είναι ισχυρότεροι από 3-4 μποφόρ.

Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών.

Ρίψεις νερού πραγματοποιούν, εντωμεταξύ, μέχρι να πέσει το φως του ηλίου 9 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα με τις κινήσεις τους να συντονίζουν συντονίζουν 2 ελικόπτερα, ένα της πυροσβεστικής και ένα της ΕΛΑΣ.

Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκεται και στρατός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή όπως επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Φάνης Σπανός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.