Guardian για προσφυγικό: «Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για καταστροφή στα ελληνικά καμπ προσφύγων»

Guardian για προσφυγικό:  «Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για καταστροφή στα ελληνικά καμπ προσφύγων»

Για «παιδιά που τα έχουν δαγκώσει σκορπιοί, αρουραίου και φίδια», για «εκατοντάδες ανθρώπους που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν ένα μπάνιο», για «ελλείψεις σε φαγητό που τείνουν να γίνουν κανονικότητα» στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κάνει λόγο ο Guardian σε άρθρο του με τίτλο «τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για καταστροφή στα ελληνικά καμπ προσφύγων».

Στην βρετανική εφημερίδα μιλάει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που «σημαίνει συναγερμό για 24.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που είναι παγιδευμένοι στα υπερπλήρη καμπ των νησιών του Αιγαίου και ζουν σε τέτοιες συνθήκες που πλησιάζουν τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής».

«Τέσσερα χρόνια μετά την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν φόβοι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.

«Το επίπεδο της συμφοράς που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δεν περιγράφεται» δηλώνει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ.

Η ανταποκρίτρια του Guardian επισημαίνει την αλματώδη αύξηση όσων επιχειρούν το πέρασμα από την Τουρκία κάνοντας λόγο για περισσότερους από 13.000 που έφτασαν στα νησιά τον Ιούλιο-Αύγουστο, οι μισοί, δηλαδή, από όσους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής όλο το 2019.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 1/3 των νεοαφιθχέντων στα νησιά είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. «Συνέβη τόσο γρήγορα που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν προλαβαίνουν» δηλώνει εκπρόσωπος του αθηναϊκού τμήματος του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού.

Το επόμενο ερώτημα που θέτουν εκπρόσωποι οργανώσεων είναι «τι θα γίνει τον χειμώνα;» με ΜΚΟ στην Αθήνα, όπως γράφει ο Guardian, «να αποδίδουν την αύξηση στην ηθελημένη χαλαρότητα που δείχνει η τουρκική ακτοφυλακή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, ότι αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται 10.400 άνθρωποι – όταν ο χώρος σχεδιάστηκε για 3.000 – ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στη Σάμο με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα να τονίζει ότι «έχει επτά φορές περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητά του».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.