ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γερμανία: Το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό – Τι αλλάζει για την Ελλάδα

Γερμανία: Το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό – Τι αλλάζει για την Ελλάδα

Σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του μεταναστευτικού, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, φιλοδοξεί να περάσει η Γερμανία. Η κεντρική ιδέα του πλάνου του Βερολίνου είναι η αλλαγή στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από τους μετανάστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, παρουσίασε την πρόταση του Βερολίνου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με ομολόγους του από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, που έγινε στο Μόναχο. Ο Ζεεχόφερ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση του μεταναστευτικού και τόνισε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και για αυτό δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τη μελλοντική πολιτική ασύλου της ΕΕ.

Τι θέλει να αλλάξει στο μεταναστευτικό η Γερμανία
Το σχέδιο για τη διαχείριση του, που παρουσίασε ο Ζεεχόφερ στους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας, έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η κεντρική ιδέα του γερμανικού σχεδίου είναι ότι οι διαδικασίες ασύλου πρέπει να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνολα της ΕΕ, αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. Τώρα, με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου, οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ- όπως η Ελλάδα- είναι αρμόδιες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ασύλου στους μετανάστες.

Όμως, με βάση το πλάνο της Γερμανίας στο μέλλον στις χώρες όπως η Ελλάδα θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου. Δηλαδή, θα εξετάζεται και θα αποφασίζεται στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων αν κάποιος μετανάστης δικαιούται την παροχή προστασίας στην ΕΕ ή όχι. Σε περίπτωση που κριθεί ότι κάποιος δεν δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης με τη βοήθεια της Frontex. Αντίθετα, οι αιτούντες άσυλο με την προοπτική να αναγνωριστούν ως μετανάστες θα προωθούνται στη στα κράτη της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν. Εκεί, θα λαμβάνεται η οριστική απόφαση για το αίτημα ασύλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φιλοδοξία του Ζεεχόφερ είναι να προετοιμαστεί η πρόταση για τις αλλαγές στο μεταναστευτικό ως τη γερμανική προεδρεία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που συμμετείχε στη σύσκεψη στο Μόναχο εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση του Ζεεχόφερ και ενημέρωσε ότι η πλειοψηφία των ομολόγων του στηρίζουν τα σχέδιά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.