Ξεσπούν οι ξενοδόχοι από τα Βρασνά για το «κύμα» αλλοδαπών: «Μαζεύουμε τις ελιές με την ψυχή στο στόμα»

Ξεσπούν οι ξενοδόχοι από τα Βρασνά για το «κύμα» αλλοδαπών: «Μαζεύουμε τις ελιές με την ψυχή στο στόμα»

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα επεισόδια στα Βρασνά. Γιατί διαμαρτύρονται κάτοικοι κι επιχειρηματίες στα Βρασνά; Ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μίλησαν στο Sputnik.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τα γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στα Βρασνά του δήμου Βόλβης, όταν κάτοικοι εμπόδισαν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής. Η έρευνα ανατέθηκε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, επιχειρηματίες-ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στα Βρασνά μίλησαν, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι η έλευση προσφύγων και μεταναστών καταστρέφει τον τόπο τους.

Ως «μια μικρή νίκη» των κατοίκων, χαρακτήρισε ο Χρήστος Μπέλλος, διευθυντής μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στα Νέα Βρασνά, το μπλόκο στα πούλμαν που μετέφεραν αλλοδαπούς, στις 23 Οκτωβρίου.

Στην άποψη ότι η έλευση αλλοδαπών ζημιώνει τους επιχειρηματίες και υποβαθμίζει συνολικά την περιοχή, συγκλίνουν οι απόψεις των ξενοδόχων. Έκαναν λόγο για υπεράριθμους μετανάστες που «ζουν αμολημένοι», κατήγγειλαν εκβιασμό από τουριστικούς πράκτορες που «ρίχνουν» το κόστος ενοικίασης των καταλυμάτων τους, και τέλος, μίλησαν για «αντίποινα» προς τους ξενοδόχους που φιλοξενούν πρόσφυγες.

  • «Οι πέντε ζημιώνουν τους 95»

Με ποιο τρόπο ζημιώνεται η περιοχή των Βρασνών; Εξηγώντας τους λόγους, ο Χρήστος Μπέλλος, είπε χαρακτηριστικά:

«Οι επιχειρήσεις που ζημιώνονται περισσότερο από την έλευση προσφύγων, είναι αυτές που νοικιάζουν σε τουριστικά πρακτορεία τα δωμάτιά τους, με τη σεζόν. Οι τουριστικοί πράκτορες επισκέπτονται την περιοχή μας και διαπιστώνουν ότι κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερους μετανάστες, με συνέπεια να μειώνουν το κόστος ενοικίασης, κι έτσι, να ζημιώνονται οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων. Κάθε χρόνο, πέφτουν κι άλλο οι τιμές. Οι πράκτορες, ουσιαστικά, εκβιάζουν τους επιχειρηματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να διαθέσουν σε χαμηλότερες τιμές τα δωμάτιά τους. Μπορεί τα καταλύματα που έχουν δεχτεί πρόσφυγες να είναι πέντε-έξι, αλλά από αυτούς ζημιώνονται τα υπόλοιπα 95 και συνολικά η περιοχή μας».

Και συμπλήρωσε:

«Δουλεύουμε με τουριστικούς πράκτορες από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, με τους οποίους συμφωνούμε πακέτα διακοπών. Οι πράκτορες έρχονται εδώ, τον χειμώνα, προκειμένου να δουν τα καταλύματα, και βλέπουν έξω στον δρόμο να κυκλοφορούν μόνο μετανάστες. Καθημερινά, στην Εγνατία Οδό, οι δουλέμποροι ξεφορτώνουν μετανάστες οι οποίοι περιφέρονται σε Ασπροβάλτα και Βρασνά. Πώς να δώσει, μετά, λεφτά ο πράκτορας για τα δωμάτιά μας, όταν βλέπει μια έρημη περιοχή στην οποία περιφέρονται μόνο μετανάστες; Οι Σλάβοι φοβούνται πάρα πολύ όταν βλέπουν άνθρωπο με τσεμπέρι, μαύρο, μελαχρινό, μελαμψό».

  • «Δεν είναι Σύροι πρόσφυγες πολέμου»

Ερωτηθείς για τον φόβο που αισθάνονται οι κάτοικοι της περιοχής, ο κύριος Μπέλλος απάντησε:

«Έχει εκδηλωθεί παραβατική συμπεριφορά από πλευράς των μεταναστών, ευτυχώς, όμως, είναι ελαφριά περιστατικά. Για παράδειγμα, έχουν κλέψει από αυλές. Επίσης, έχει τύχει, μέσα στο καλοκαίρι, στο κέντρο των Νέων Βρασνών, να μαλώνουν μεταξύ τους ολόκληρες οικογένειες προσφύγων. Να βλέπεις, από τη μία, Αφρικανούς που παίζουν ξύλο, κι από την άλλη πλευρά να κοιτάζουν ξένοι τουρίστες. Υπάρχουν Αλγερινοί και Μαροκινοί που κουβαλούν μαζί τους μαχαίρια. Φοβόμαστε γιατί αυτοί που έρχονται πια, δεν είναι Σύροι πρόσφυγες πολέμου, αλλά Σομαλοί, Πακιστανοί, Αφγανοί και άλλοι».

Ανησυχούν οι τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα Βρασνά; Η απάντηση είναι «ναι». «Μας ρωτούν συνέχεια οι επισκέπτες μας για την κατάσταση. Έχετε μετανάστες; Υπάρχει πρόβλημα; Προσωπικά, με ρωτούν πολλές φορές στο τηλέφωνο οι ξένοι που θέλουν να μας επισκεφθούν για πρώτη φορά. Έχετε πρόσφυγες εκεί; Φυσικά, εγώ τους απαντάω ότι δεν έχουμε πρόσφυγες».

Ο κύριος Μπέλλος καταλήγει: «Δεν μας ενημερώνει κανείς, επίσημα, ότι θα έρθουν πούλμαν με πρόσφυγες και μετανάστες. Υπάρχει ράδιο αρβύλα. Ουσιαστικά το μαθαίνουμε από τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων που τους φιλοξενούν. Αν και προσπαθούν να τηρούν σιγή ιχθύος γιατί κινδυνεύουν με αντίποινα από συναδέλφους τους».

  • «Μαζεύουμε τις ελιές με την ψυχή στο στόμα»

Στο ίδιο κλίμα και η ξενοδόχος Γιώτα Κρουσταλλίδη, εξηγεί, ότι η έλευση αλλοδαπών στην περιοχή καταστρέφει τον τουρισμό. Καταγγέλλει, μάλιστα, τους ξενοδόχους που διαθέτουν δωμάτια σε αλλοδαπούς για ιδιοτελή κίνητρα κι επικερδείς συναλλαγές.

«Έτσι είναι η φιλοξενία; Όταν υπάρχει πληρωμή, δε μιλάμε για φιλοξενία. Κι εγώ θα μπορούσα να νοικιάζω σε πρόσφυγες και να έχω κέρδος, αλλά δεν το κάνω σεβόμενη την περιοχή μας που ανήκει σε τουριστική ζώνη. Ενώ, άλλοι τους δέχονται στα ξενοδοχεία τους και χρεώνουν 20 ευρώ το άτομο. Φυσικό κι επόμενο είναι, λοιπόν, να υπάρχει κόντρα μεταξύ των επιχειρηματιών της περιοχής, διότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα καταστραφεί η περιοχή μας, δεν θα έχουμε τουρισμό».

Η κυρία Κρουσταλλίδη υπογράμμισε ότι η έλευση αλλοδαπών δεν προσφέρει τίποτα στην αγορά, αντίθετα, όπως είπε, οι κάτοικοι αισθάνονται φόβο:

«Δεν πρέπει να στείλουν άλλους εδώ, είναι ήδη αρκετοί. Δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο μας. Κυκλοφορείς έξω και βλέπεις μόνο πρόσφυγες, που δεν είναι Σύροι οικογενειάρχες, είναι άντρες μόνοι τους. Πάμε να μαζέψουμε τις ελιές με την ψυχή στο στόμα, διότι είναι αμολημένοι παντού. Έχουμε μάτια και στην πλάτη πια. Μαθαίνουμε ότι εκδηλώνουν συχνά επιθετική συμπεριφορά. Απ’ ότι ακούμε και στις ειδήσεις έχουν απειληθεί Έλληνες από αυτές τις συμπεριφορές. Μαλώνουν μεταξύ τους και βγάζουν μαχαίρια».

Και καταλήγει:

«Οι τουριστικοί πράκτορες από Σερβία και Ρουμανία φοβούνται να κάνουν συμβόλαια με τους ξενοδόχους της περιοχής μας. Μέχρι στιγμής έχουν παγώσει τα πάντα, δεν έχει υπογραφεί κανένα συμβόλαιο για το επόμενο καλοκαίρι».

  • «Η παραλία μας είχε γίνει γκέτο»

Η Αγγέλα Βασιλικούδη, ιδιοκτήτρια ξενοδόχος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί από πέρσι στην περιοχή, κάνει λόγο για ένα δραματικό καλοκαίρι που ακολούθησε, μετά από έναν χειμώνα με πολλά κρούσματα εγκληματικότητας.

«Οι άνθρωποι ήταν τρομαγμένοι και δεν τολμούσαν να βγουν από τα σπίτια τους πέρσι τον χειμώνα. Η παραλία μας είχε γίνει γκέτο. Ζούσαν εκεί πάνω από 1.000 άτομα. Σήμερα, είναι περίπου 250 αυτοί που έχουν απομείνει κι έχουμε τη διαβεβαίωση από υπουργούς ότι κι αυτοί θα φύγουν μέσα στο Νοέμβρη», συμπλήρωσε.

  • «Είμαστε σε επιφυλακή ακόμα»

Οι κάτοικοι αισθάνονται ανακούφιση, αλλά δεν εφησυχάζουν, όπως λέει χαρακτηριστικά η κυρία Βασιλικούδη, σχολιάζοντας τη νύχτα που εμπόδισαν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής.

«Εκείνο το βράδυ ήμασταν αποφασισμένοι να αγωνιστούμε. Ούτε εμείς περιμέναμε ότι θα τα καταφέρουμε. Ήμασταν όλοι ενωμένοι και το πετύχαμε. Στο τέλος δικαιωθήκαμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και συμπληρώνει: «Η περιοχή μας εξακολουθεί και ζημιώνεται. Τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας του δήμου Βόλβης έχουν καταστραφεί ως προορισμός, δε θα λειτουργήσουν εύκολα ξανά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.