Στις υποκλοπές έρχεται το μεγάλο «μπαμ»...

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την αποστολή της 2ης ΤΘΤ στην Πολωνία

Αιφνιδιασμός στην Βαρσοβία

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την αποστολή  της 2ης ΤΘΤ στην Πολωνία

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Αιφνιδιασμό στην Πολωνία και νέα ερωτήματα στην Ευρώπη προκαλεί η απόφαση του Πενταγώνου να ακυρώσει την προγραμματισμένη ανάπτυξη περίπου 4.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Η απόφαση αφορά τη 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 1ης Μεραρχίας Ιππικού των ΗΠΑ, η οποία επρόκειτο να αναπτυχθεί στην Πολωνία στο πλαίσιο τακτικής εναλλαγής δυνάμεων. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η ακύρωση έγινε ενώ η μονάδα είχε ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για την αναχώρησή της προς την Ευρώπη.

Η Βαρσοβία προσπαθεί να υποβαθμίσει την ανησυχία

Παρά τον αιφνιδιασμό, η πολωνική κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί καθησυχαστική. Ο υπουργός Άμυνας Βουαντίσουαφ Κοσινιάκ-Καμίς δήλωσε ότι η πολωνοαμερικανική συμμαχία παραμένει «σταθερή και διαρκής», τονίζοντας πως η Πολωνία εξακολουθεί να είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάβελ Ζαλέφσκι ανέφερε επίσης ότι η διαβεβαίωση που έχει λάβει η Βαρσοβία είναι πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν συστηματική μείωση της αμερικανικής παρουσίας στην Πολωνία.

Ωστόσο, η ακύρωση της αποστολής δημιουργεί αμηχανία, καθώς η Πολωνία θεωρεί την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων κρίσιμο πυλώνα της άμυνάς της απέναντι στη Ρωσία.

Το Πεντάγωνο απορρίπτει την εικόνα μιας αιφνιδιαστικής ή πρόχειρης απόφασης. Ο εκπρόσωπος Τζόελ Βαλντέζ δήλωσε ότι η κίνηση δεν ήταν «απρόσμενη απόφαση της τελευταίας στιγμής», αλλά αποτέλεσμα «συνολικής και πολυεπίπεδης διαδικασίας».

Παρά τις εξηγήσεις, παραμένει ασαφές γιατί ακυρώθηκε η ανάπτυξη της ταξιαρχίας. Σύμφωνα με το Task & Purpose, μέρος της μονάδας που είχε ήδη φτάσει στην Πολωνία έλαβε εντολή να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο ακριβής λόγος της ακύρωσης δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Σκιά από τις αποφάσεις Τραμπ για την Ευρώπη

Η Πολωνία φιλοξενεί μόνιμα περίπου 500 Αμερικανούς στρατιώτες σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων το Redzikowo, όπου λειτουργεί αμερικανικό σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας, και το Πόζναν, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του 5ου Σώματος Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Παράλληλα, έως και 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες περνούν εκ περιτροπής από την Πολωνία, στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρουσίας του NATO στην ανατολική πτέρυγα. Η ακύρωση της συγκεκριμένης ταξιαρχίας δεν σημαίνει άμεση κατάρρευση αυτής της παρουσίας, αλλά στέλνει μήνυμα αβεβαιότητας σε μια περιοχή που βρίσκεται δίπλα στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.