Άγκυρα: «Το ελληνικό ΛΣ άνοιξε πυρ εναντίον μεταναστών» – Λιμενικό: «Πυροβολήσαμε για εκφοβισμό» (upd)

Άγκυρα: «Το ελληνικό ΛΣ άνοιξε πυρ εναντίον μεταναστών» – Λιμενικό: «Πυροβολήσαμε για εκφοβισμό» (upd)

(upd) Άμεση απάντηση στο δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, έδωσε με ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα, το οποίο παραδέχτηκε πως έριξε βολές αλλά υποστήριξε πως ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το τουρκικό πρακτορείο σε τηλεγράφημά του ισχυρίστηκε πως το Λιμενικό Σώμα άνοιξε πυρ θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων αλλοδαπών. Το Λιμενικό Σώμα διευκρινίζει πως το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Βροντάδου Χίου, σε μια περίοδο που 380 αλλοδαποί πέρασαν στα ελληνικά νησιά σε διάστημα μόλις 24 ωρών.

Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού, το ταχύπλοο μήκους 15 μέτρων έσβησε τα φώτα όταν είδε το περιπολικό σκάφος και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα προς την αντίθετη πλευρά. Το Λιμενικό τονίζει πως ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχύπλοου «με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του». Τελικά το σκάφος επέστρεψε στις ακτές της Τουρκία.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό:

«Απάντηση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής:

1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.

2. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.

3. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.

4. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.

5. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές.»

Τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται χιλιάδες αλλοδαπούς και τους παρέχει όλα τα «κομφόρ» με «φιλοξενία» σε 5αστερα ξενοδοχεία και μόνιμη εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια κι ενώ δεν δέχεται καμία βοήθεια από την Ευρώπη, οι Τούρκοι προσπαθούν να πιέσουν κι άλλο το ήδη πιεσμένο ελληνικό κράτος αλλά και την ελληνική κοινωνία.

Σε νέες καταγγελίες εις βάρος της χώρας μας προβαίνουν τουρκικά ΜΜΕ κατηγορώντας την ελληνική ακτοφυλακή ότι άνοιξε πυρ κατά σκάφους με μετανάστες που ήθελαν να φθάσουν στη Χίο.

Την ώρα που η Τουρκία κατηγορεί, σύμφωνα με το Spiegel, την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει, επικαλούμενο όπως λέει τις μαρτυρίες 27 αλλοδαπών, ότι το περιστατικό συνέβη την ώρα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη Χίο από τον Τσεσμέ.

Το τηλεγράφημα, που αναπαράγουν τα τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι στο σκάφος των αλλοδαπών που ρυμούλκησε η τουρκική ακτοφυλακή ήταν ορατές τρύπες από σφαίρες.

Οι 17 από τους αλλοδαπούς ήταν από τη Συρία και οι δέκα από τη Σομαλία, ενώ συνελήφθη ένας διακινητής που είχε αναλάβει τη μεταφορά τους στη Χίο. Πλησιάζοντας σε απόσταση 20 μέτρων από την ακτή τους εντόπισε η ελληνική ακτοφυλακή, υποστήριξε ένας μετανάστης από τη Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν είχαν αναμμένα τα φώτα στο σκάφος τους, αλλά μετά τα άναψαν, ενώ απείχαν περίπου 200 μέτρα από μας. Άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, αλλά εμείς συνεχίσαμε να προχωρούμε. Πυροβόλησαν εναντίον μας όταν πλησιάσαμε το νησί. Κράτησε περίπου 20΄ όλο αυτό και μέτρησα κάπου 100 σφαίρες να πυροβολούν εναντίον μας», δήλωσε ο Μπαζ Μουχάμαντ στο Anadolu. Πρόσθεσε δε ότι το σκάφος τους παραλίγο να ανατραπεί κι ότι κατάφεραν τελικά να επιστρέψουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Τουρκικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι μια σωσίβια λέμβος, που ήταν δεμένη πίσω από το σκάφος, έγινε κόσκινο από τα πυρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.