ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Απομακρύνονται τα παιδιά από την οικογένεια των «Παλαιοχριστιανών» στην Κορινθία με εντολή εισαγγελέα

Στο σύνολό τους είναι περίπου δέκα και όλοι τους ζουν σε σπίτια από λάσπη

Απομακρύνονται τα παιδιά από την οικογένεια των «Παλαιοχριστιανών» στην Κορινθία με εντολή εισαγγελέα

Να απομακρυνθούν τα παιδιά από την οικογένεια των «Παλαιοχριστιανών», που ζει σε συνθήκες άλλων εποχών, όταν δεν υπήρχαν υπολογιστές και τεχνολογία, κοντά στο χωριό Μάννα της Ορεινής Κορινθίας, ζήτησε ο εισαγγελέας πριν από λίγες ώρες.

Μαζί με την οικογένεια (το ζευγάρι και τα πέντε παιδιά) η οποία μένει ένα σπίτι ιδίας κατασκευής φτιαγμένο με λάσπη, ξύλα και χόρτα, ζουν και ορισμένα άλλα άτομα από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στο σύνολό τους είναι περίπου δέκα και όλοι τους ζουν με έναν τρόπο ζωής μη συμβατό με τον σημερινό, καθώς μαγειρεύουν με ξύλα, φτιάχνουν τόξα και βέλη, απορρίπτουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη τεχνολογία, ενώ τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Πριν από λίγες ημέρες, τέσσερα μέλη της οικογένειας συνελήφθησαν με την κατηγορία για εμπρησμό αγροτικού αυτοκινήτου.

Κυνηγός υπέβαλε μήνυση κατά του πατέρα της οικογένειας για επίθεση. Είχε προηγηθεί άγριος τσακωμός όπου χρησιμοποιήθηκε και όπλο χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με τη συμβολή ΕΚΑΜ από την Αθήνα έφθασαν στο σημείο για να δουν τι έχει συμβεί. Δέχθηκαν επίθεση από την οικογένεια με ξύλα και όπλα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

«Ήρθαν περίπου 150 αστυνομικοί να μας συλλάβουν. Απομακρύναμε τα παιδιά και παραδοθήκαμε. Εμένα να με βάλετε φυλακή το πολύ να με ταΐζετε τζάμπα, δεν έχω κάτι να δώσω», δήλωσε το πρωί στην τηλεόραση του Alpha ο πατέρας της οικογένειας.

Στο σπίτι – λαγούμι βρέθηκαν: 1 αεροβόλο όπλο, 102 σφαίρες κυνηγετικού όπλου, 7 αυτοσχέδια τόξα, 20 βέλη, 4 μαχαίρια, 1 αυτοσχέδιο πολεμικό τυφέκιο και 1 τσεκούρι.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εμπρησμό, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή, απείθεια και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Πάντως για το περιστατικό με τον κυνηγό μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο πατέρας της οικογένειας Μάνος Καλαϊτζιδάκης ανέφερε ότι «έγινε συμπλοκή γιατί (ο κυνηγός) δεν ήθελε να φύγει και του είπα να πάει πιο μακριά. Είχε πυροβολήσει αγριογούρουνο στον χώρο μου».

Και συνέχισε: «εμείς απλά υποφέρουμε από τους κυνηγούς, όπως και οι περισσότεροι βοσκοί, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει λάθος νοοτροπία. Θεωρεί ο καθένας πως επειδή έχει βγάλει άδεια μπορεί να κυνηγήσει όπως και όπου θέλει».

Ο 45χρονος αναφέρθηκε και στην δύσκολη, όπως είπε, ζωή που έκανε στην Αθήνα με τα έξι παιδιά του.

«Εγώ στην Αθήνα δούλευα στον δήμο στα απορριμματοφόρα και είχα έξι παιδιά. Οκτώ στόματα, οκτώ μερίδες φαγητό. Έπαιρνα ένα χιλιάρικο, μου έδιναν επιδότηση ενοικίου 200 ευρώ και εγώ έπρεπε να ενοικιάσω σπίτι με πάνω από 500.

Μου είπαν πως έχουμε υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και εγώ τους πίστεψα. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει».

Η οικογένεια δηλώνει μέλος της αίρεσης των «Παλαιοχριστιανών».

Για τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης δήλωσε ότι «Μπορώ και εγω να κατηγορήσω τον οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Μένω πλέον εδώ και δεν είναι μόνο το οικονομικό είναι και το πρακτικό κομμάτι».

«Καταλήγει ο άλλος να είναι ένας ζητιάνος, έχουμε υπογεννητικότητα λέγανε και εγώ τους πίστεψα. Τώρα που έχω έρθει εδώ βγάζω τα δικά μου προϊόντα, έχω το γάλα μου και δεν είμαι ζητιάνος μπορώ να ταΐσω τα παιδιά μου, 4 χρόνια ζω εδώ».

Είπε όμως και κάτι άλλο που τα περισσότερα ΜΜΕ ΑΠΕΦΥΓΑΝ να αναφέρουν.
«Τα παιδιά των Ρομά δεν πάνε σχολείο εκεί γιατί δεν σας ενόχλησε; Γιατί υπάρχει τέτοιος αποπροσανατολισμός της κοινωνικής γνώμης; Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα άλλο να ασχοληθεί από έναν βοσκό που τα παιδιά του δεν πάνε σχολείο;».

Μιλώντας για την ζωή της κοινότητας αναφέρθηκε σε παρόμοιες που υπάρχουν στο εξωτερικό.

«Οι κοινότητες των Άμις στην Αμερική ή οι Παλαιοί Πιστοί στη Ρωσία, είναι γνωστές κοινότητες.

Στην Ελλάδα θεωρείται παράξενο αυτό. Αν ήταν σε άλλη χώρα, θα ήταν ωραίο. 

Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον αστικό ιστό, δεν είναι λογικό να έχουν υπηρεσίες και παροχές γιατί αν τις έχουν, θα ξαναγυρίσουν στην πόλη. Είμαστε παλαιοημερολογίτες αλλά με μία πολιτιστική εκδοχή».

Για τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του ανάμεσα στα οποία τόξα και βέλη εξήγησε «οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ζούσαν στις ερημιές ούτε με στρατό.

Εγώ πώς είναι παράξενο να ζω στις ερημιές; Δεν πρέπει να έχω κάτι για την προστασία μου;

Όλοι οι βοσκοί έχουν όπλα και μην κάνουν οι αστυνομικοί ότι δεν το ξέρουν. Μου κατασχέσαν τα ψαλίδια, στην Ελλάδα θεωρείται όπλο το οτιδήποτε».

Σχετικά με το ότι είναι παράνομο να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο στο σχολείο είπε «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό

Κάθε Έλληνας δικαιούται να έχει το δικό του σπίτι (αυτό που είπε ισχύει ο αναφέρει ρητώς το Σύνταγμα). Δεν πρέπει να βλέπουμε επιλεκτικά.

Θεωρείται κανονικό όταν ήμουν στην Αθήνα να μου δίνουν για την στέγαση 200 ευρώ; Η αξιοπρέπεια στον άνθρωπο είναι να διατηρεί τα πιστεύω του».

Τέλος σχετικά με το κρύο που μπορεί να έχει στο λαγούμι απάντησε ότι «Δεν είναι δυσκολότερο από τα Τρίκαλα που είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Όχι δεν έχει κρύο γι’ αυτό το φτιάξαμε έτσι, το χώμα έχει την μεγαλύτερη μόνωση».

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Θάνος Ασκητής μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τον τρόπο ζωής της εν λόγω οικογένειας.

«Είναι κοινωνικά απομονωμένη αυτή η οικογένεια. Το ότι κυκλοφορούν με τόξα και βέλη δείχνει ότι θέλουν να αποσυνδεθούν από την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω αν είναι παράνομο το να ζει κάποιος έτσι, είναι ασύμβατο με την κοινωνία.

Αν έχουν όπλα είναι βέβαια παράνομο. Το δικαίωμα του πώς να ζει κανείς σε ένα κοινωνικό πλαίσιο είναι προσωπική επιλογή αρκεί να μην διαταράσσει το κοινωνικό αίσθημα. Εδώ μιλάμε για μία παθολογία. Δεν είναι τωρινά αυτά τα φαινόμενα, πάντα οι άνθρωποι διαφοροποιούνται στην κοινωνία», σχολίασε.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας ανέφερε πως, «υπάρχουν λειτουργικά όπλα, άρτια, βρέθηκε ένα Μ4 και ο πατέρας είπε πως άνηκε σε έναν φίλο του που έχει αποβιώσει. Είναι έξω αυτός ο άνθρωπος μετά την επίθεση σε κυνηγό επειδή διαφωνούσε με αυτό που κάνει. Ο εισαγγελέας αρχής ενημερώθηκε αμέσως και έδωσε ρητή εντολή στον Δήμο Κορίνθου και στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία να ελέγξει τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσής. Στο σημείο που ζει η οικογένεια δεν υπάρχει τουαλέτα, καμία συνθήκη υγιεινής και στην οικογένεια υπάρχει και βρέφος και εγκυμονούσα γυναίκα. Ο «πατριάρχης» όπως αυτοαποκαλείται δήλωσε πω υπάσχουν άλλες 4 οικογένειες που ζουν έτσι. Οι 2 έχουν εντοπιστεί στα Τρίκαλα και στην Άρτα και αναζητούνται οι άλλες δύο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει εισαγγελική παραγγελία να απομακρυνθούν τα παιδιά ηλικίας 1, 6 και 13 ετών να πάνε σε άλλο μέλος της οικογένειας, στην αδερφή.

Ο εισαγγελέας Κορίνθου διέταξε κατεπείγουσα προανάκριση για τους «Παλαιοχριστιανούς»

Ο εισαγγελέας Κορίνθου διέταξε κατεπείγουσα προανάκριση για την υπόθεση των «Παλαιοχριστιανών» που ζούσαν σε λαγούμια.

Μετά από την εισαγγελική παραγγελία η αστυνομία καλείται πλέον να διερευνήσει το συντομότερο δυνατό τον ακριβή αριθμό των ανηλίκων παιδιών που μένουν στις σπηλιές όπως επίσης και να καταγράψει μαζί με αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών.

Ο εισαγγελέας Κορίνθου ζητά επίσης να προσκομιστούν οι ληξιαρχικές πράξης γέννησης των παιδιών, εάν τα παιδιά κάτω των 16 ετών πηγαίνουν σχολείο όπως προβλέπει νόμος και να καταγραφεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που αφορά τη διαβίωσή τους.

Οι συνθήκες διαβίωσης της κοινότητας των «παλαιοχριστιανών» -όπως αυτοπροσδιορίζονται- στην Κορινθία όπου και ζουν σε λαγούμια δεκάδων μέτρων που έχουν σκάψει οι ίδιοι παραμένουν άγνωστες.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου μετά από διαπληκτισμό που έλαβε χώρα με κυνηγούς, διαπίστωσαν μία ολόκληρη κοινότητα με εξέχοντες ένα ζευγάρι να ζουν δίχως καμία τεχνολογική άνεση έχοντας τόξα, βέλη και μαχαίρια. Μόλις η υπόθεση γνωστοποιήθηκε αμέσως οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν να απομακρυνθούν τα παιδιά που βρίσκονταν στην κοινότητα, καθώς όπως δήλωσαν οι προαναφερθέντες δεν τα έστελναν σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τέσσερα μικρά παιδιά. Πιο αναλυτικά το ζευγάρι το οποίο έγινε γνωστό και από τις δηλώσεις του στην τηλεόραση, ο 45χρονος και η 38χρονη έχουν ένα 22χρονο κορίτσι, δύο αγόρια 13 και 15 ετών καθώς και ένα μικρό κοριτσάκι έξι ετών. Στην κοινότητα βρέθηκε ένα ακόμη παιδί, σε βρεφική ηλικία το οποίο είναι της 22χρονης κόρης του ζευγαριού. Ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού αφού ούτε οι γονείς, ούτε και η 22χρονη τον έχουν υποδείξει.

Αμέσως μετά την εισαγγελική παραγγελία τα παιδιά (15χρονος, 13χρονος, 6χρονη και το βρέφος) απομακρύνθηκαν από την περιοχή και μεταφέρθηκαν στην 25χρονη κόρη του 45χρονου η οποία είναι παιδί από τον πρώτο γάμο του και ζει σε περιοχή της Κορινθίας ακολουθώντας συμβατικό τρόπο ζωής. Η υπόθεση περιπλέκεται καθώς μόλις απομακρύνθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις τα παιδιά επέστρεψαν στην κοινότητα των παλαιοχριστιανών και ζουν πάλι με τους γονείς τους στις σπηλιές.

Πλέον η Πρόνοια, ο εισαγγελέας ανηλίκων και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα δουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και θα αποφασιστεί εκ νέου το ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.