Αυτός είναι ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Νομικοί εκτιμούν ότι κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση και σύμφωνα με τις πρακτικές της ΕΕ

Αυτός είναι ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, η απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των κρατουμένων, η κοινωνική αποκατάσταση και η επαγγελματική απορρόφηση των αποφυλακισθέντων αποτελούν τους κυριότερους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους του νέου σωφρονιστικού κώδικα που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Νομικοί εκτιμούν ότι κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση και σύμφωνα με τις πρακτικές της ΕΕ.

Ο σωφρονιστικός κώδικας που συζητήθηκε την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι προϊόν πολύμηνης εργασίας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στην οποία προήδρευε ο γενικός Γραμματεας αντιεγκληματικής πολιτικής Κώστας Παπαθανασίου.

Όπως εξηγούσαν νομικοί κυκλοι, το νομοθετικό σχέδιο ειναι σε προοδευτική κατεύθυνση και σύμφωνα με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις της Ευρώπης και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικα στοιχεία του νέου Κώδικα είναι:

– ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων που προβλέπουν τις συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων, σε εναρμόνιση με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

– ο διαχωρισμός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων, προκειμένου να επιτελούνται οι σκοποί του σωφρονισμού, δίχως να συγχρωτίζονται κρατούμενοι για αδικήματα διαφορετικής φύσης και βαρύτητας.

– ο εξορθολογισμός των διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις μεταγωγής σε ειδικά καταστήματα.

Δείτε τους βασικούς άξονες του Νέου Σωφρονιστικού Κώδικα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.