Αντιδράσεις προκάλεσαν τα σχόλια του εισαγγελέα στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο. «Στη Γαλλία (σημ: υπόθεση Πελικό) έχουν 51 βιασμούς, εδώ έχουμε μια απόπειρα, μην τρελαθούμε κιόλας…», είπε, πυροδοτώντας ένταση.
Ζήτησε μάλιστα από την μάρτυρα κατηγορίας να καθίσει δίπλα στον ηθοποιό για να αναπαραστήσει το πώς δέχτηκε την επίθεση. «Κυρία πρόεδρε, προστάτευσε τη μάρτυρα», παρενέβησαν άμεσα οι νομικοί της παραστάτες.
Σε άλλο σημείο ο εισαγγελέας ανέφερε προς την μάρτυρα: «Είπατε ότι ο κατηγορούμενος σας άνοιξε την πόρτα;». Όταν αυτή αποκρίθηκε θετικά, ο εισαγγελέας σχολίασε: «Οι βιαστές ανοίγουν την πόρτα; Το ακούσαμε και αυτό…».
Εξέφρασε ακόμη έμμεσα αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς της περί «χυδαίων μηνυμάτων». «Καλά, μετά από δύο χρόνια, σας έστειλε μήνυμα με χυδαιότητες; Περίεργο…». Είπε επίσης: «Δεν ξέρετε αν ήταν σε διέγερση… πώς ήρθε τόσο γρήγορα, σε αυτή την ηλικία, ήταν και μεγάλος άνθρωπος…».
Η μάρτυρας στην κατάθεση της περιέγραψε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης επιχείρησε να τη βιάσει ακινητοποιώντας την στον καναπέ όπου υπήρχε μέσα στο καμαρίνι. «Μου ασκούσε δύναμη και ορμή για να μην σηκωθώ. Κουνιόμουν ασταμάτητα, ήταν ένας μηχανισμός αντίδρασης. Δεν είχα τη σωματική δύναμη να τον απωθήσω για αυτό κουνιόμουν» περιέγραψε η μάρτυρας και στην συνέχεια ανέφερε πώς κατάφερε να βγει από το θέατρο.
«Τον απέκρουσα, τον απομάκρυνα με το πόδι μου. Άρχισα να κοπανάω την πόρτα συνεχόμενα. “Μην φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανένας στο θέατρο” μου είπε. Τον παρακάλεσα να μου ανοίξει την πόρτα. Έκατσε στο μπουντουάρ του. Ήταν φανερό ότι είχε παραιτηθεί από την προσπάθειά του να κάνει αυτό που ήθελε».
«Και τότε έπιασα τα πράγματα μου και συνέχιζα να φωνάζω και να χτυπάω τη πόρτα. Ήρθε κοντά μου και είπε ότι αν περάσω την πόρτα δεν υπάρχει επιστροφή και πως όσο εύκολα μπορούσε να φτιάξει την καριέρα κάποιου, τόσο εύκολα μπορούσε και να την καταστρέψει».
Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο κατηγορούμενος ηθοποιός το επόμενο διάστημα την καλούσε στο τηλέφωνο: «μου έλεγε τι να του λέω για να αυτοϊκανοποιηθεί. Υπήρχαν φορές που γινόταν πολύ πιεστικός με μηνύματα θα έρθω εκεί που είσαι. Φοβούμουν. Δεν σκεφτόμουν λογικά».
Αναφερόμενη στην απόφαση που έλαβε τότε να μη μιλήσει, εξήγησε πως «το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως δεν θα με πιστέψει κανείς, δεν μου πέρασε από το μυαλό να πάω σε ιατροδικαστή για να πάρει στοιχεία. Δεν ήξερα πως πρέπει τυπικά να αντιδράσω… ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος αυτό. Αυτό που λέτε κοινωνική εμπειρία, δεν την είχα».
Ανέφερε επίσης ένας ακόμη λόγος που δεν μίλησε ήταν εξαιτίας του φόβου που είχε πως θα το αντιμετώπιζε η οικογένειά της. «Ηθελα να το κρύψω κάτω από το χαλί, να κάνω πως δεν συνέβη ποτέ, να το διαχειριστώ μόνη μου», είπε η μάρτυρας και υποστήριξε πως, όταν τελικά βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει, το έκανε για να προειδοποιήσει αλλά κορίτσια και για να παραδειγματιστούν άλλοι άνθρωποι του χώρου της υποκριτικής που μπορεί να εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές.
«Δεν έρχομαι για να εκδικηθώ, για να διασυρθεί ο κύριος Φιλιππίδης. Δεν επιθυμώ τίποτα απ’ όλα αυτά. Ούτε η απόφαση θα λύσει το πρόβλημά μου. Αυτό θα το λύσω μόνη μου».
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνήθηκε τις κατηγορίες της απόπειρας βιασμού κατά δύο γυναικών, μέσω των συνηγόρων του, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί της κατηγορίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου. Σημειώνεται πως νωρίτερα το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της δεύτερης καταγγέλλουσας να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών.
Συγκλονισμένος δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τις ερωτήσεις που έκανε σήμερα ο Εισαγγελέας στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη και ζητά από τη Γεωργία Αδειλίνη, τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρουν θέση άμεσα.
«Καμία μόνη. Πριν μερικά χρόνια είδαμε γενναίες γυναίκες να πνίγουν τον φόβο και να γιγαντώνουν το κίνημα metoo. Στάθηκαν όρθιες και έσπασαν τη σιωπή δημιουργώντας ένα κύμα ευαισθητοποίησης στην κοινωνία. Το κράτος και οι θεσμοί όμως, αποδεικνύουν ότι όταν πέσει η σκόνη αφήνουν τις καταγγέλλουσες απροστάτευτες», αναφέρει στην ανάρτησή του και προσθέτει:
«Είμαι συγκλονισμένος με τις ερωτήσεις του εισαγγελέα στη σημερινή δίκη. Λειτούργησε ως δικηγόρος υπεράσπισης και όχι ως εισαγγελικός λειτουργός: “Στη Γαλλία έχουν 51 βιασμούς, εδώ έχουμε μια απόπειρα… μην τρελαθούμε κιόλας…”. “Οι βιαστές ανοίγουν την πόρτα; Το ακούσαμε και αυτό…” Υπάρχει ενσυναίσθηση; Πώς μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη δίκη όταν, η κατήγορος αντιμετωπίζεται ως κατηγορούμενη από τον εισαγγελέα της δίκης; Πρέπει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να πάρουν θέση ΑΜΕΣΑ. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι το αποκούμπι του Έλληνα πολίτη», αναφέρει στην ανάρτησή του ο επικεφαλής του νεοσύστατου Κινήματος Δημοκρατίας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.