Δίκη για Μάτι: «Από τις 17:30 είχαν όλα τα δεδομένα για να διατάξουν εκκένωση»

«Στις 18:50 ενημερώθηκε το Λιμενικό Σώμα από πολίτη προφορικά και κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο»

Δίκη για Μάτι: «Από τις 17:30 είχαν όλα τα δεδομένα για να διατάξουν εκκένωση»

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος στην κατάθεση του για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, έκανε λόγο για λάθη και παραλείψεις των αρχών.

Παρουσία δεκάδων κατοίκων της περιοχής που έζησαν την φρίκη της πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2018, ο κ. Λιότσος ανέφερε πως κανένας επίσημος φορέας δεν ενημέρωσε ποτέ το Λιμενικό Σώμα.

Αν ο Παύλος Πολάκης διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδρύσει δικό του κόμμα, θα το ψηφίζατε;

  • Ναι (41%, 6.209 Votes)
  • Όχι (45%, 6.789 Votes)
  • Ίσως (10%, 1.459 Votes)
  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (4%, 651 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.108

Loading ... Loading ...

Αντίθετα, το Λιμενικό, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ενημερώθηκε από ιδιώτη γύρω στις 18:50 εκείνης της ημέρας. «Στις 18:50 ενημερώθηκε το Λιμενικό Σώμα από πολίτη προφορικά και, όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο» είπε στην κατάθεσή του ο κ. Λιότσιος.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

«Το ΕΣΚΕ γνώριζε ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια»

Ακόμη ο μάρτυρας ανέφερε ότι γύρω στις 5:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας το ΕΣΚΕ θα έπρεπε να είχε δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής κάτι που δεν έκανε αν και είχε «όλα τα δεδομένα» όπως είπε ο μάρτυρας.

Μάλιστα ο κ. Λιότσιος αναφέρθηκε στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών από την Κινέττα, στην οποία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά την ίδια μέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Μάτι.

«Η κινητοποίηση στην Κινέττα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’ αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς» είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17.30. Το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πως έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση.

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.