ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα Ρομά – Έβγαλαν 6 εκατ. ευρώ μέσω e-banking με τη μέθοδο «Phishing»

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση συμπεριλαμβάνονται 155 άτομα - 24 συνελήφθησαν

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα Ρομά – Έβγαλαν 6 εκατ. ευρώ μέσω e-banking με τη μέθοδο «Phishing»

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ εγκληματική οργάνωση Ρομά οι οποίοι με τη μέθοδο «Phishing» «ξάφριζαν» τα ανυποψίαστα θύματα τους. 

Ενδεικτικό του εύρους της δράσης τους είναι το γεγονός ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση συμπεριλαμβάνονται 155 άτομα, εκ των οποίων 24 (17 άνδρες και 7 γυναίκες) εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Δίωξης.

Παράλληλα, εξετάζεται ο βαθμός συμμετοχής και εμπλοκής, για περισσότερους 1.200 δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, («μουλάρια» – money mules), οι οποίοι διευκόλυναν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι, σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του 10ου Ανακριτή Πρωτοδικείου Αθηνών, αναφορικά με την εμπλοκή του σε υπόθεση ανθρωποκτονίας 8χρονου που έλαβε χώρα στις 14 Οκτωβρίου στο Ζεφύρι Αττικής.

Παράλληλα, συνελήφθη για τη συμμετοχή του στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση και έτερος εμπλεκόμενος στην ίδια υπόθεση ανθρωποκτονίας, ο οποίος νωρίτερα είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., το κύκλωμα δρούσε από τα μέσα του 2022 με τα μέλη της να στοχεύουν στην υποκλοπή και παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (E-banking) των θυμάτων και ακολούθως στη μεταφορά (μέσω ενδιάμεσων προσώπων – «μουλαριών») και εκταμίευση του συνόλου των διαθέσιμων χρημάτων από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς το μέγεθος της δράσης τους αναφέρεται ότι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εξακριβώθηκε να έχουν διαπράξει τουλάχιστον 670 περιπτώσεις απάτης είτε τετελεσμένες είτε σε απόπειρα, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με τη συνολική ζημία των θυμάτων να υπερβαίνει τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψε ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης συντονιζόταν από ένα κεντρικό πυρήνα 25 περίπου ατόμων (ηγετικά και βασικά μέλη) και συνεπικουρούνταν από τουλάχιστον 130 βοηθητικά – περιφερειακά μέλη, εκ των οποίων άλλα είχαν διαρκή συμμετοχή – δράση, ενώ άλλα περιστασιακή.

Στην εν λόγω εγκληματική δράση, συμπεριλαμβάνονται και περισσότεροι από 1.200 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών («μουλάρια» – money mules), οι οποίοι διευκόλυναν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, παραχωρώντας στα μέλη της, έναντι συνήθως χρηματικής αμοιβής, τη διαχείριση των τραπεζικών τους λογαριασμών (πρόσβαση σε e-banking), καθώς και τις συνδεδεμένες με αυτούς κάρτες ανάληψης.

Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία και είχαν αναπτύξει διακριτούς ρόλους, οι οποίοι κατανέμονταν σε τέσσερα ιεραρχικά επίπεδα ως απεικονίζεται στο γράφημα που ακολουθεί: phisingf

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.