ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Μετά το «αφήστε τους να κοιμηθούν» και εντολή «μην εμπλακείτε» από την ΕΛ.ΑΣ – Γιατί δεν ήταν «αστακός» η Νέα Φιλαδέλφεια

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τους Κροάτες ζήτησαν να επέμβουν, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική

Μετά το «αφήστε τους να κοιμηθούν» και εντολή «μην εμπλακείτε» από την ΕΛ.ΑΣ – Γιατί δεν ήταν «αστακός» η Νέα Φιλαδέλφεια

Όλο και αυξάνονται τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Ελληνική Αστυνομία την ημέρα της δολοφονίας του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς οι εντολές που φέρεται να έδωσε η ηγεσία της προς τους αστυνομικούς ήταν απλά… να κοιτούν αμέτοχοι. 

Στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ προβλήθηκαν νέα βίντεο που καταγράφουν την πορεία των Κροατών χούλιγκαν και των Ελλήνων συνεργών τους κατά τη δολοφονική επίθεση που έκαναν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με στειλιάρια, μαχαίρια και καδρόνια έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι τον περιβάλλοντα χώρο της «OPAP Arena», όπου έσπειραν τον πανικό σε όσους βρίσκονταν στο σημείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ακολουθήσει την πορεία των σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο σημείο που αργότερα μετατράπηκε σε τόπο εγκλήματος, είχαν την εντολή να τους παρακολουθούν και παρά τις παρακλήσεις για επέμβαση, δεν τους δόθηκε «το πράσινο φως» για να κάνουν κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, η ΕΡΤ παρουσίασε και ένα χρονικό των όσων είχαν προηγηθεί μέχρι οι σεσημασμένοι Κροάτες και οι υπόλοιποι που τους… συνέδραμαν να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στον κόσμο που βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το χρονικό μέχρι να εξαπολύσουν οι Κροάτες τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ώρα 22:20, 40 λεπτά πριν από τα επεισόδια:

Η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημέρωσε για 100 άτομα σε συρμό, που ξεκίνησαν από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Ειρήνη» με κατεύθυνση τον Πειραιά. Επί της οδού Νερατζιωτίσσης στον σταθμό ΗΣΑΠ «Ειρήνη» εντοπίστηκαν σταθμευμένα οχήματα με κροατικές πινακίδες.

Οι Κροάτες χούλιγκαν έχουν διανύσει κοντά στα 1.500 χιλιόμετρα και έχουν φτάσει ανενόχλητοι κοντά στον στόχο τους, που είναι το γήπεδο της ΑΕΚ, όντας έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή το φονικό τους σχέδιο.

Ώρα 22:45, αρνητική απάντηση από τα κεντρικά για επέμβαση:

Η ομάδα ΔΡΑΣΗ ενημέρωσε το Κέντρο και ρώτησε εάν πρέπει να επέμβει. Η απάντηση ήταν: «Μην εμπλακείτε. Παρακολουθείτε και μας ενημερώνετε».

«Περί ώρα 22:45 της 7/8/2023 κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφαλείας κινηθήκαμε από Αλεξάνδρας και Πατησίων από κοινού με το Δ-4 Επόπτη της ομάδας ΔΡΑΣΗ με κατεύθυνση τον ΗΣΑΠ ”Πευκάκια”, προκειμένου να εντοπίσουμε άτομα, περίπου 120, μαυροφορεμένα, κινούμενα ομαδικά και έχοντας στα χέρια τους καδρόνια, πιθανόν οπαδοί.

Πριν αφιχθούμε στον ΗΣΑΠ ”Περισσός” αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα, τα οποία είχαν αποβιβαστεί από τον ΗΣΑΠ, πέρασαν τη λεωφόρο Ηρακλείου και κινήθηκαν προς Νέα Φιλαδέλφεια, μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα, παράλληλο της οδού Παπαναστασίου. Εμείς κινηθήκαμε παράλληλα στην οδό Παπαναστασίου, έχοντας οπτική επαφή με τα άτομα, μπήκαμε εντός αλσυλλίου, στην οδό Λυκούργου.

Τα άτομα εν συνεχεία κατέβηκαν την οδό Μαραθώνος και στη συμβολή της Μαραθώνος με την οδό Σεβαστείας μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μία απόσταση 50 μέτρων.

Εν συνεχεία τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης, ενώ εμείς κατόπιν εντολής του Τμήματος Ασφαλείας παραμείναμε στο σημείο, δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις. Τα άτομα αυτά κινήθηκαν επί της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και ενεπλάκησαν με άτομα, οπαδούς αντίπαλης ομάδας…

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και ώρα 23:15 προσήλθε η ΔΡΑΣΗ 30 για ενίσχυση. Κατόπιν, με εντολή του Κέντρου Ασφαλείας, κινηθήκαμε παράλληλα των ατόμων, τα οποία άρχισαν να διασπώνται σε διάφορες κατευθύνσεις», αναφέρεται σε μαρτυρία της ειδικού φρουρού της Ομάδας ΔΡΑΣΗ.

επικεφαλής συνέχιζε να ζητά ενισχύσεις, οι οποίες έφταναν στο σημείο της επίθεσης στις 23:15. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ αργά, αφού τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει ήδη 10 λεπτά νωρίτερα, στις 23:05.

Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές της ΕΛ.ΑΣ., που αναφέρουν ότι «η ομάδα των αστυνομικών που είδε τους οργανωμένους οπαδούς πριν φτάσουν στο γήπεδο, δεν μπορούσε να παρέμβει καθώς ήταν ολιγομελής και δεν ήταν δυνατόν να τους αντιμετωπίσει».

Ωστόσο, δεν δίδεται εξήγηση για το γεγονός ότι ενώ τους είχαν εντοπίσει από τα σύνορα στην Κακαβιά, τους είχαν παρακολουθήσει στην εθνική οδό και τους είχαν χάσει στην αττική, δεν είχε δοθεί εντολή από πολύ νωρίτερα να αποσταλούν δυνάμεις στη Φιλαδέλφεια . Η περιοχή έπρεπε να ήταν αστακός πολλές ώρες νωρίτερα. Αντιθέτως, όπως αναφέραμε ήδη στο pronews.gr, η εντολή που είχαν πάρει οι αστυνομικοί που ακολουθούσαν το κομβόι ήταν… να αφήσουν τους Κροάτες να πάνε να κοιμηθούν. 

Ώρα 23:01, επιχειρησιακό αλαλούμ και μετά από λίγο… πανικός:

Αν και διέσχισαν μια σημαντική απόσταση παραταγμένοι σαν κανονικός στρατός, ο ένας δίπλα στον άλλο, όλοι τους εξοπλισμένοι με κουκούλες, καπέλα και κράνη, ξύλα, λοστάρια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, κανείς δεν επενέβη.

Παρά το πλήθος τους, οι Κροάτες και οι Έλληνες συνεργοί τους κινήθηκαν αθόρυβα, για να μη γίνουν αντιληπτοί από το πλήθος. Στο κατόπι τους με φακούς στα χέρια, ήταν μια μικρή ομάδα της ομάδας ΔΡΑΣΗ, με φακούς στα χέρια, χωρίς να επεμβαίνουν.

Ο επικεφαλής της εξαμελούς ομάδας ΔΡΑΣΗ επικοινώνησε με το Κέντρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ζήτησε άμεση ενίσχυση, ώστε να μπορέσουν να παρέμβουν με προληπτικές προσαγωγές πριν οι χούλιγκαν φτάσουν στο γήπεδο.

Ώρα 23:09, το Κροατικό τάγμα εφόδου ήδη έχει επιτεθεί:

Όπως φάνηκε και στο βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσίασε το Mega, η επίθεση είχε ξεκινήσει λίγο πριν το ρολόι δείξει 23:08. Οι αποφασισμένοι για όλα χούλιγκαν είχαν διανύσει σχεδόν όλη τη διαδρομή γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Ένα λεπτό αργότερα οι Κροάτες χούλιγκαν κυνηγούν, χτυπούν και σκορπούν τον τρόμο, με ξύλα και λοστούς στα χέρια, με κουκούλες και κράνη στο κεφάλι. Όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο έτρεχαν να ξεφύγουν από τις άγριες διαθέσεις των επιτηθέμενων.

Ανεπάρκεια των Αρχών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα, οι αστυνομικές Αρχές -αν και ήταν πλήρως ενημερωμένες- αδράνησαν.

Τις αναφορές για τους επικίνδυνους χούλιγκαν, είτε τις αγνόησαν, είτε δεν τις διάβασαν καθόλου. Από την άλλη, αυτοί που επιτέθηκαν, φαίνεται πως είχαν οργανωμένο σχέδιο και κινήθηκαν μεθοδικά για να καταφέρουν να φτάσουν ανενόχλητοι στο γήπεδο.

Την ημέρα της αιματηρής επίθεσης, οι περίπου 150 οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι περιβόητοι BBB με τη ναζιστική ιδεολογία, έχουν περάσει στην Ελλάδα και κινούνταν υπό διακριτική παρακολούθηση στην εθνική οδό.

«Στην έξοδο της Αττικής Οδού, τα οχήματα διασπάρθηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της Εθνικής Οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική οδό, αναμεμειγμένα πλέον με τα λοιπά οχήματα που κινούνταν σε αυτές, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρηση τους. Παρόλα αυτά συνεχίσθηκαν οι προσπάθειες εκ νέου εντοπισμού τους, τόσο από εποχούμενες περιπολίες, όσο και από τις κάμερες διαχείρισης», επισημαίνεται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα μηνύματα που έρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις ήταν ανησυχητικά, αλλά δεν δόθηκε καμία εντολή για παρέμβαση. Μέχρι που ο περιβάλλοντας χώρος έξω από την «OPAP Arena» να μετατραπεί σε πεδίο μάχης και η επίθεση να έχει ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 29 ετών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.