ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

NY Times: «Η Frontex σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα»

Μετά και το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

NY Times: «Η Frontex σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα»

H Frontex φέρεται να σκέφτεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο με τους παράνομους μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου. 

Οι NY Times, μετά το άρθρο της Le Monde, αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις αποχώρησης της Frontex από τη χώρα μας, λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου αλλά και σε θέματα δικαιωμάτων των αλλοδαπών.

Οι Times επικαλούνται την τοποθέτηση του αξιωματούχου της ΕΕ, Γιόνας Γκριμχέντεν σε εσωτερική έκθεση: «Η τραγωδία στην Πύλο δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη στάση των ελληνικών αρχών, όπως και το κατά πόσο έπραξαν τα δέοντα για να βοηθήσουν το σκάφος ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιόνας Γκριμχέντεν έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων για τις δραστηριότητες της Frontex στην Ελλάδα, αλλά και να «ευθυγραμμιστεί η Αθήνα με το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», ενώ αναφέρθηκε ρητά στην περίπτωση αναστολής των επιχειρήσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Γκριμχέντεν έχει επανειλημμένα συστήσει να αναστείλει η Frontex τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, λέγοντας σε προηγούμενες εκθέσεις ότι είχε «αξιόπιστες αναφορές» για τις ελληνικές Αρχές που απωθούν τους παράνομους μετανάστες στην ξηρά και τη θάλασσα, χωρίζουν τα παιδιά από τους γονείς.

Σημειώνεται ότι για να γίνουν πράξεις οι οι συστάσεις του αξιωματούχου και επικεφαλής στα θέματα μετανάστευσης, πρέπει πρώτα δώσουν έγκριση τα κράτη μέλη και η Κομισιόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η Frontex έχει κατηγορηθεί για παράβλεψη και συγκάλυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αντί να διακόψει τις επιχειρήσεις, η Frontex δημιούργησε μια κοινή ομάδα εργασίας με την Ελλάδα» καταλήγουν οι NY Times.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.